Кохання перемагає війну: зустріч із волонтеркою Оленою Ярошенко

15 жовтня 2022 року
НУБіП України
14 жовтня, до Дня захисників і захисниць України, в рамках роботи гуртка «МедіаТОР» відбулася онлайн-зустріч «Кохання перемагає війну».
Гостею стала волонтерка, організаторка весіль для військових Олена Ярошенко. Більше шести років вона безкоштовно організовує весілля для наших захисників у різних куточках України. А поза тим – збирає і довозить необхідне бійцям на передову.
 

Вона розповіла про те, як вдається за декілька годин, організувати свято, адже часто це буває спонтанно, коли військовому дають дві-три години звільнення.
 
Започаткувавши акцію «Кохання перемагає» у 2014 році, сьогодні пані Олена одружує молодят-військових і на лінії фронту, і на Хмельниччині і у Запоріжжі, звідки сама родом. З усієї України і з-за кордону дівчата надсилають їй свої весільні сукні та різну весільну атрибутику, аби військовий і його наречена змогли відчути це свято сповна.

А ще з 2014 року вона волонтерить. Збір військовим на передову необхідних речей – це вже звична права. Її квартира стала пунктом збору гуманітарної допомоги для переселенців. А з початком повномасштабної війни вона також стала переселенкою, виїхавши із Запоріжжя до Хмельницького. Тому усі проблеми ВПО знає як ніхто інший.
А ще ми дізналися про акцію «Чарівники». Чотири роки поспіль її команда (такі ж небайдужі волонтери) вітають зі святом Миколая дітей військових, які загинули не на полі бою, а від поранень у лікарнях. Це так звані «небойові втрати». Ці родини не підпадають під категорії допомоги, тому так важливо, щоб діти відчували підтримку ззовні. Команда Олени, як чарівники, виконують бажання цих діточок. Впевнена, що наша кафедра та студенти також долучаться до цієї акції.
Пані Олена емоційно і яскраво розповідала по неймовірні долі наших військових. Мурашки по шкірі бігали неодноразово, а очі то заповнювалися сльозою, то сіяли від радості.

Конференція була переповнена – 100 осіб слухали не відриваючись. Наприкінці студенти змогли побути у ролі інтерв’юерів і поставити свої питання із серії «Чи правда що?..». І хоча планувалося по два питання від групи, запитань було значно більше.
 
Студенти другого курсу Карина Задорожна, Даша Оксенюк цікавилися, чи можна одружуватися без наречених і чи волонтери працюють 24/7. Олена Ярошенко розповіла, що навчилася відключати телефон на ніч лише декілька місяців тому, а до цього саме вночі їй дзвонили військові та вимушені переселенці, адже телефони прослуховувалися. І, так, можуть одружити без нареченої навіть череез відеозв’язок. Такі випадки були. Олександра Мордавченко хотіла дізнатися, як організувати психологічну підтримку та полегшити адаптацію для близьких людей, що повернулися з війни.
Студентка четвертого курсу Ольга Ткач цікавилася, чому наречені обирають вишитий одяг та хочуть, щоб їхні весілля були згідно з традиціями. А Йордана Курганевич, першокурсниця, дізналася про команду волонтерів, які допомагають Олені і до якої можуть долучитися усі охочі.
 

Кохання перемагає війну – саме такий післясмак був у нас після цієї зустрічі. А ще – пані Олена запалила у нас вогники оптимізму і бажання бути задіяним у допомозі.


Анна Данько-Сліпцова,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook