Аспіранти першого року навчання за ОНП «Фінанси, банківська справа та страхування» презентували теми своїх дисертаційних досліджень

14 жовтня 2022 року
    30 вересня 2022 року на черговому засіданні кафедри фінансів відбулося обговорення та затвердження тем дисертаційних робіт та індивідуальних планів аспірантів першого року навчання, які навчаються за освітньо - науковою програмою «Фінанси, банківська справа та страхування».

    Обрана тема дисертаційної роботи Дмитра Оліфера «Механізм підвищення інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств в умовах повоєнного стану» є актуальною в умовах сьогодення. Інвестиційна привабливість є основною характеристикою окремих сільськогосподарських підприємств з позицій перспективності їх розвитку, розширення параметрів виробництва і збуту продукції, зміцнення позиції на ринку, ефективності використання активів та їх ліквідності, стану платоспроможності та фінансової стійкості, що в цілому може забезпечити відповідний рівень конкурентоспроможності суб'єкта господарювання. Тому одним із найважливіших завдань, які стоять перед кожним з них зокрема та перед економікою країни в цілому є підвищення рівня інвестиційної привабливості.

    Значимість наукового дослідження Миколи Зайця на тему «Фінансова реструктуризація аграрних підприємств в умовах повоєнної стабілізації» полягає в тому, що за сучасних умов ринкової економіки значна кількість сільськогосподарських підприємств потребує структурної перебудови, оскільки переважна їх кількість перебувають на межі банкрутства. Вітчизняні виробники не можуть протистояти конкуренції з іноземними. Завданням перебудови є оздоровлення підприємств, які потерпають від низького рівня конкурентоспроможності, непродуманої стратегії бізнесу та управління. Причини кризи суб’єктів аграрного виробництва зводяться до неефективної кредитної, податкової політики, відсутності обов’язкового страхування майна, диспаритету цін на промислову й аграрну продукцію тощо. Це потребує адаптації підприємств до мінливого ринкового середовища, орієнтації на його теперішні та майбутні потреби, переосмислення діяльності підприємств.

   Тема дисертації Івана Оліфера «Розвиток біхевіористичних корпоративних фінансів в повоєнній стабілізації України» є відносно новим напрямом фінансової науки. Обрана для дослідження тема є досить актуальною, як для теорії, так і для практики управління корпоративними фінансами, суб’єкти якого мають своєчасно вносити відповідні корективи до традиційних методів фінансового менеджменту з метою максимізації добробуту власників і гармонізації інтересів учасників корпоративних відносин. Створення теорії та закономірностей ірраціональної поведінки підприємств залежно від типу країн, розміру підприємств, законодавчої бази, дасть змогу створити нову модель фінансового, економічного прогнозування, скоригувати та додати фактори впливу на прийняття рішень підприємствами, на основі цього прогнозувати зміни у державній політиці, та прискорити темпи економічного росту під час та особливо після критичних етапів та точок біфуркації.

    В сучасних умовах реформування вітчизняної економіки дослідження процесів розвитку і регулювання фінансового лізингу набуває особливої актуальності тема дисертаційного дослідження Олексія Агейкіна «Розвиток фінансового лізингу в Україні». Це пов’язано з необхідність теоретичного осмислення і практичного вирішення цілого ряду важких задач, що стоять перед нашим суспільством, перш за все задач структурної перебудови української економіки і розвитку в ній конкурентних начал. Як фінансова послуга, фінансовий лізинг сьогодні виступає одним із факторів зростання конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, покращення якості послуг, підвищення ефективності виробництва і, як наслідок, зміцнення позицій на вітчизняному та світовому ринках.

   Цікавою є тема дисертаційного дослідження аспіранта Володимира Шейка «Фінансове забезпечення інноваційних проектів в аграрному секторі». У сучасних умовах реформування аграрного сектору перед Україною постає проблема вибору стратегії інноваційного розвитку та джерел її фінансування. Важлива роль диверсифікації фінансового забезпечення розвитку інновацій на мікро– та макроекономічному рівнях підтверджується позитивним досвідом широкого впровадження інновацій та активізації інноваційних процесів в аграрному секторі розвинутих країн, направлених на забезпечення продовольчої безпеки цих країн за умови виробництва якісних продуктів харчування та збереження природного навколишнього середовища. Необхідність вибору оптимальних моделей фінансування інноваційного розвитку аграрного сектору, формування економічно і екологічно обґрунтованої інноваційної політики зумовлена амбітними планами України на роль провідного гравця на світовому ринку продовольства.

   Аспірант Сергій Громов обрав тему «Фінансування територій природно–заповідного фонду України у військовий та післявоєнний час». Збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду країни, які є основними природними елементами національної екологічної мережі, є одним із пріоритетних напрямків природоохоронної діяльності в Україні. У сучасних економічних умовах, з поміж багатьох проблем, які виникають при менеджменті об'єктів природно-заповідного фонду країни, чи не найважливішою, є проблема їх фінансування. Незважаючи на широкий спектр можливих джерел фінансування, сучасний стан економічного забезпечення об'єктів природно-заповідного фонду України і впровадження природоохоронних заходів на їх територіях, ще далеко не відповідає реальним потребам й істотно не може вплинути на якісне їх функціонування.
   Тема аспіранта Вадима Британа «Формування системи фінансової безпеки банківських установ». Питання формування та управління системою фінансової безпеки банківських установ є відносно новим на теренах наукових напрацювань, залишається недостатньо вивченим та потребує подальшого дослідження. Банківська система є важливим елементом фінансово - кредитної системи країни, оскільки через неї здійснюється значна кількість фінансових операцій, які обслуговують усі сфери діяльності держави. Тому ефективне управління системою фінансової безпеки банківскьих установ забезпечить налагоджене функціонування всієї банківської системи вцілому.

     Обрана тема дисертації Віктора Карбівського «Формування системи фінансової безпеки аграрних підприємств в умовах повоєнного стану» є досить актуальною в сьогоденні, оскільки аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю вітчизняної національної економіки, яка є стрижнем продовольчої безпеки нашої держави. Наявність ризиків і загроз спричиняє небезпеку для суб’єкта господарювання, а відповідно їх відсутність формує відносно безпечне середовище функціонування.

    Не менш важливе значення має тема аспіранта Владислава Біляка «Бюджетне фінансування аграрного сектору України», так як фінансове забезпечення аграрного сектору економіки України є недостатнім, а існуючі механізми фіскальної політики не дають позитивних результатів, а тому виникає необхідність мінімізації кризових явищ та удосконалення системи бюджетного фінансування та підтримки, здійснення належного контролю за діяльністю бюджетних установ з метою підтримки аграрного сектору, а також його модернізації з метою реалізації державної політики.

     Аспірант Віталій Пасічний презентував тему свого дисертаційного дослідження:  «Формування системи антикризового фінансового управління аграрних підприємств». Кризові явища та циклічність розвитку світової і вітчизняної економік ускладнюють діяльність суб'єктів господарювання, спричинюючи в них різногороду кризи. Економічні результати функціонування підприємств залежать від багатьох чинників як макроекономічного, так і мікроекономічного характеру, вплив яких обумовлює коливання господарських та фінансових показників діяльності і відхилення їх від очікуваних. При цьому, відхилення варіюють у досить значних діапазонах, що залежить від стадії життєвого циклу, міцності ресурсного потенціалу та ефективності менеджменту підприємства. Особливо потерпають від різноманітних кризових явищ сільськогосподарські підприємства, діяльність яких відбувається у тісній залежності від мінливих природно-кліматичних факторів, характеризується обмеженістю власного капіталу, значними борговими зобов'язаннями, які спричинюють нестабільний фінансовий стан та порушують протікання бізнес-процесів. Зазначене актуалізує проблему своєчасного розпізнавання, оцінки та усунення причин кризи, що потребує формування системи антикризового фінансового управління.

   За результатами обговорення прийнято рішення рекомендувати вченій раді економічного факультету затвердити презентовані теми дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти ступеня «доктор філософії» за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».
     Колектив кафедри фінансів вітає аспірантів 1-го року навчання у лавах здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та бажає їм подальших успіхів!
 
Світлана Войцехівська, 
аспірант кафедри фінансів
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook