Щорічний медичний огляд: що включає та кому потрібний

18 жовтня 2022 року

 

   Регулярний медичний огляд з певним переліком обстежень вже давно набув статусу рутинного для багатьох сучасних людей. Ми все більше цікавимось можливостями профілактичної та анти-ейдж медицини, прагнемо виглядати краще, почуватися ліпше і жити довше.

   Для досягнення цих привабливих цілей практикують періодичну оцінку стану здоров’я навіть за відсутності будь-яких симптомів захворювань. Багато приватних та комунальних закладів охорони здоров’я, лабораторій і страхових компаній пропонують цю опцію у переліку послуг. 

   Зазвичай рекомендується проведення щорічного огляду лікаря та виконання додаткових тестів у залежності від індивідуальних потреб. Огляд лікаря має обов’язково включати наступні складові: 

   Скарги та історія. На цьому етапі вас спитають про всі скарги та занепокоєння, які ви маєте щодо свого здоров’я. Лікарі звертають увагу на особливості вашого способу життя, як-то куріння, надмірне вживання алкоголю, сексуальне здоров’я, харчування та фізичні вправи. Також перевіряють статус вакцинації, особисту та сімейну історію, розпитуючи про захворювання, які ви та ваші прямі родичі маєте або мали у минулому.

 Життєво важливі показники. До них належать: 

  •    Артеріальний тиск: 120/80 мм рт ст є нормальним кров’яним тиском для людини. Уявлення, що людина може мати індивідуальний, так званий «робочий» тиск є хибним і небезпечним. Лікарі визначають високий кров'яний тиск (гіпертензія), коли він 130 на 80 мм рт ст або вище.
  •    Частота серцевих скорочень: значення від 60 до 90 вважаються нормою. Однак у багатьох здорових людей пульс нижчий за 60.
  •    Частота дихання: для здорової дорослої людини норма від 12 до 16 вдихів за хвилину. Дихання більш як 20 разів на хвилину може свідчити про проблеми з серцем або легенями.
  •    Температура: 36,6 градуса за Цельсієм, але у здорових людей температура в стані спокою може бути трохи вищою або нижчою.
  •  Загальний вигляд. Багато інформації про здоров'я можна отримати, просто спостерігаючи та розмовляючи. Наприклад, яка ваша пам'ять і розумова швидкість, чи виглядає здоровою ваша шкіра, чи легко вам стояти та ходити. 
  •    Обстеження серця. Прослуховуючи його за допомогою стетоскопа, лікар може виявити нерегулярне серцебиття, шуми або інші ознаки хвороби серця.
  •    Обстеження легень. Стетоскоп допомагає почути хрипи або приглушене дихання. Ці та інші звуки є підказками про наявність захворювання серця чи легень.
  •    Обстеження голови та шиї. Лікарі можуть перевірити горло та мигдалини. Якість зубів і ясен також дає інформацію про ваше загальне здоров'я. Також оцінюють стан вух, носа, пазухів, очей, лімфатичних вузлів, щитовидної залози та сонної артерії.
  •    Обстеження черевної порожнини. Навіть без УЗД лікарі можуть визначити розмір печінки та наявність рідини в черевній порожнині, постукуючи живіт. Кишкові шуми чутні через стетоскоп, а чутливість перевіряється пальпацією.
  •    Неврологічний огляд. Оцінює нерви, м’язову силу, рефлекси, рівновагу та психічний стан.
  •    Дерматологічне обстеження. Знахідки на шкірі та нігтях можуть свідчити про дерматологічну проблему або захворювання певних органів тіла. 
  •    Обстеження кінцівок. Дозволяє виявити зміни чутливості та рухових функцій. Огляд суглобів дає змогу виявити аномалії.

  ДЛЯ ЧОЛОВІКІВ 

   Щорічний медичний огляд для чоловіків також може включати: Обстеження яєчок: лікар перевіряє їх на наявність ущільнень, болючості або зміни розміру. Більшість чоловіків з раком яєчок помічають новоутворення ще до звернення до лікаря.

   Обстеження для виявлення грижі: коли лікар просить повернути голову і покашляти, він перевіряє, чи немає слабкості в черевній стінці між кишківником і мошонкою.

   Обстеження пеніса: лікар може помітити ознаки інфекцій, що передаються статевим шляхом, наприклад бородавки або виразки.

   Обстеження передміхурової залози: оцінює розмір та виявляє підозрілі ділянки.

 ДЛЯ ЖІНОК

 Обстеження грудей. Ненормальні ущільнення можуть свідчити про рак молочної залози або доброякісні захворювання молочної залози. Також перевіряють лімфатичні вузли в області пахв і виявляють аномалії грудей.

 Обстеження органів малого таза. Окрім загального огляду, проводять планові перевірки на інфекції, що передаються статевим шляхом. ПАП-тест і тест на ВПЛ допомагають оцінити ризик раку шийки матки.

 ЛАБОРАТОРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ 

  Найчастіше лікарі призначають такі аналізи, як загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічна панель. Однак, їхня доцільність і індивідуальний перелік досліджень повинні бути оцінені залежно від віку, індивідуальної та сімейної історії, наявності специфічних скарг чи симптомів. 

  Водночас, кожні 4-6 років рекомендується проводити визначення кількості ліпідів у крові (тригліцеридів, холестерину та його фракції). Його варто перевіряти частіше, якщо є інші фактори ризику серцево-судинних захворювань. Аномально високий рівень холестерину разом із іншими небезпечними передвісниками підвищує ймовірність серцевих нападів та інсультів.

  Якщо у вас надмірна вага або є будь-які фактори ризику діабету, потрібно регулярно перевіряти рівень цукру в крові. Після 45 років його рекомендують перевіряти усім, незалежно від ваги. 

 Людям старше 18 років також варто зробити аналізи на гепатити В і С.

 Обов’язково порадьтеся з вашим лікарем щодо конкретного переліку тестів. Це допоможе зекономити кошти та час, а головне зможе убезпечити вас від непотрібних негативних емоцій. 

 ВІКОВІ СКРИНІНГИ

  З 50 років потрібно робити регулярний скринінг на колоректальний рак. Люди, найближчі родичі яких хворіють на колоректальний рак або мають інші фактори ризику, можуть потребувати обстеження й до 50 років.

  Щорічну мамографії, скринінг на рак грудей рекомендують робити жінкам, починаючи з 40 років. Однак онкологи кажуть, що жінки 44-44 років, якщо немає медичних показань та особистого ризику, можуть не проходити його. У 45-54 років це обстеження має бути щорічним, а від 55 років - принаймні раз на два роки. 

 ПРОФІЛАКТИКА

  Здоровий спосіб життя набагато краще запобігає хворобам аніж ліки та не потребує рецепта. Дотримуйтеся трьох простих правил:

  Харчуйтеся переважно рослинною їжею з низьким вмістом солі, цукру, некорисних жирів.

 Виконуйте фізичні вправи або швидко ходіть хоча б 30 хвилин п’ять днів на тиждень (або приблизно 150 хвилин на тиждень). Додайте силові тренування принаймні двічі на тиждень. Тоді ваш ризик серцево-судинних захворювань, діабету та деяких видів раку значно знизиться.

 Не куріть та не вживайте алкоголю.

 Чи потрібен вам щорічний медичний огляд?

 Дослідження показують, що обстеження не завжди допомагає вчасно виявити проблему та часто є непотрібним для загалом здорових людей. Займатися спортом, підтримувати нормальну вагу тіла та відмовитися від куріння достатньо, щоб більшість із нас залишалися здоровими незалежно від проходження щорічного огляду. Водночас якщо вас щось турбує, з цим не варто затягувати. 


Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook