Чому не варто економити на яйцях

20 жовтня 2022 року

 

   Протягом останніх двох тижнів ми бачимо драматичне зростання ціни на яйця. Не маю належної компетенції щоб коментувати причини такої прикрої ситуації, але вважаю, що не буде зайвим нагадати по цінність та незамінність цього продукту у складі здорової моделі харчування. 

 ПОВНОЦІННИЙ БІЛОК

   В одному яйці міститься 6 грамів ключової будівельної речовини організму з усіма дев’ятьма необхідними амінокислотами. Це самі ті амінокислоти, які наш організм не може виробляти самостійно. Яєчний білок має приблизно половину білка і невелику частину жиру та холестерину. І вам не потрібно турбуватися про цукор чи вуглеводи, тому що в яйцях їх немає.

 ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ

   Яйця містять більше поживних речовин — вітамінів, мінералів, амінокислот — на калорію, ніж більшість інших продуктів. З них ви отримаєте високоякісний білок, селен, фосфор, холін, вітамін B12 та антиоксиданти, які допомагають зберегти ваші клітини здоровими.

 ЗБІЛЬШУЄ КІЛЬКІСТЬ «ПРОТЕКТИВНОГО» ХОЛЕСТЕРИНУ

   «Протективний» або «хороший» холестерин, або ЛПВЩ, підвищується у людей, які з’їдають три або більше яєць щодня. Але слід наголосити, що при такому рівні споживання кількість ЛПНЩ («атерогенного» холестерину) в крові також підвищується. Тим не менше, одночасне зростання «протективного» холестерину є дієвим запобіжником проти шкоди ЛПНЩ.

 ЗНИЖУЄ РІВЕНЬ ТРИГЛІЦЕРИДІВ 

   Високий рівень тригліцеридів є маркером підвищеного ризику серцево-судинних захворювань та панкреатиту. Вживання яєць, особливо збагачених певними жирними кислотами (наприклад, омега-3), знижує їх рівень.

 ЗМЕНШУЄ РИЗИКИ ІНСУЛЬТУ

   У нещодавньому дослідженні, проведеному в Китаї, люди, які вживали одне яйце щодня, мали майже на 30% менше шансів померти від геморагічного інсульту, ніж ті, які його не їли.

 НАСИЧУЄ

   Вживайте яйця на сніданок, і ви довше почуватиметеся ситими. Це збільшує імовірність того, що ви будете менше їсти протягом дня. 

 КОНТРОЛЬ ПОРЦІЇ

   В одному яйці міститься 70 калорій, тож ви точно знаєте, скільки енергії отримуєте. Пара зварених яєць, салат або скибочка цільнозернового хліба – це здоровий сніданок, який легко приготувати.

 ЗАПОБІГАННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ

   Дослідження показало, що люди, які їли одне яйце на день, мали майже на 20% менше шансів захворювань серця і судин, ніж ті, що їх не вживали. Здорове харчування з регулярним споживанням яєць також показане людям з переддіабетом або діабетом 2 типу. 

 СПРИЯННЯ КРАЩОМУ ЗОРУ

   Антиоксиданти лютеїн і зеаксантин допомагають уникнути захворювань очей, таких як катаракта та вікова дегенерація жовтої плями. Ці речовини є також в зелених листових овочах, зокрема шпинаті та капусті. Яйця є найкращим джерелом літеїну і зеаксантину серед тваринної їжі. Присутність жиру сприяє кращому засвоєнню поживних речовин в організмі. 

 РОЗВИТОК І ФУНКЦІОНУВАННЯ МОЗКУ

   У яйцях міститься вітамін D, який корисний для вашої «сірої речовини», але його вміст в інших продуктах обмежений, за виключенням морської риби. Вони також містять холін, який допомагає нервовим клітинам (нейронам) «спілкуватися» між собою. Холін дуже важливий для вагітних жінок і жінок, які годують грудьми, оскільки він відіграє значну роль у розвитку мозку.


Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook