Замінники цукру: переваги і ризики

24 жовтня 2022 року

 

   У той час, коли триває погіршення репутації цукру у суспільстві та серед науковців, продовжуються пошуки його здоровішої та безпечнішої альтернативи. Перші замінники цукру були запропоновані ще наприкінці ХІХ сторіччя. Частина з них пройшла через заборони і повернення дозволів на використання. 

   Продукти і напої, які пропонуються із спеціальним маркуванням «без цукру» або «дієтичні» можуть містити штучні або природні замінники цукру. Вибір на їхню користь найчастіше зумовлений бажанням краще контролювати власну вагу, серед іншого, шляхом обмеження споживання цукру.

   Сьогодні у складі продуктів і напоїв можна зустріти багато різних цукрозамінників. Тому мабуть варто обговорити їхні особливості, зокрема ті, що зумовлюють вплив на наше здоров’я. 

 РІЗНОВИДИ

   Цукрозамінники – це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру (сахарози або сукрози). Штучні підсолоджувачі - один із видів цукрозамінників. Деякі виробники нещиро називають свої підсолоджувачі «натуральними», навіть якщо вони пройшли досить значну технологічну обробку. Наприклад, препарати стевії. А деякі штучні підсолоджувачі отримують із природних речовин, як сукралоза, що походить із цукру.

   Є й так звані «нові підсолоджувачі». Їх важко віднести до певної категорії через те, з чого вони зроблені та як вони зроблені. Наприклад, через свою хімічну структуру новим підсолоджувачем вважається тагатоза. Вона відрізняється низьким вмістом вуглеводів, що схожі на фруктозу, яка є поширеною у природі. Виготовляється цей цукрозамінник з лактози, яку отримують з молочних продуктів. 

 НАТУРАЛЬНІ ПІДСОЛОДЖУВАЧІ

   Це замінники цукру, які часто рекламуються як більш здорові варіанти, ніж цукор чи інші замінники цукру. Але навіть ці «природні підсолоджувачі» є у різному ступеню обробленими натуральними продуктами, що відповідно ставить під сумнів їхню натуральність. 

   До цієї категорії підсолоджувачів/цукрозамінників відносять фруктові соки та нектари, мед, мелясу, кленовий сироп. Вони визнані безпечними для споживання компетентними органами із контролю обігу продовольства в Європі та Північній Америці.

   Натуральні підсолоджувачі мають різноманітне застосування як у домашніх господарствах, так і у харчовій промисловості та в закладах громадського харчування. Їх рахують у категорії «додані цукри», оскільки вони додаються до продуктів під час обробки. 

 Переваги

   Натуральні замінники цукру можуть здатися кращими за цукор. Водночас, вміст корисних поживних речовин: клітковини, поліфенолів, вітамінів і мінералів у них так само низький. Наприклад, мед і цукор схожі за поживною цінністю, і ваш організм переробляє їх на глюкозу та фруктозу. Можна вибрати натуральний підсолоджувач на основі його смаку. Але його вживання має бути на помірному рівні.

 Ризики

   Натуральні підсолоджувачі, як правило, безпечні. Втім, немає жодних переваг для здоров’я від споживання будь-якого конкретного типу доданого цукру. Споживання занадто великої кількості доданого цукру, навіть природних підсолоджувачів, може призвести до проблем зі здоров’ям, таких як карієс, збільшення ваги, неправильне харчування та підвищення рівня тригліцеридів. Мед може містити невелику кількість спор бактерій, що виробляють токсин ботулізму. Тому заборонено його споживати дітям першого року життя.

 ШТУЧНІ ЗАМІННИКИ ЦУКРУ

   До них відносять синтетичні подсолоджувачі. Їх також можна отримати й з природних речовин, таких як рослини або безпосередньо з самого цукру. Штучні підсолоджувачі також називають інтенсивними, оскільки вони у багато разів солодші за цукор.

   Є привабливою альтернативою цукру, бо практично не додають калорій до кількості, яку ми споживаємо з їжею або напоями. Крім того, для забезпечення солодкого смаку штучного підсолоджувача потрібно набагато менше, порівняно з кількістю цукру. 

    Штучні підсолоджувачі широко використовуються в оброблених харчових продуктах, як безалкогольні напої, порошкоподібні суміші напоїв, випічка, цукерки, пудинги, консерви, джеми та желе, молочні продукти. Їх часто використовують й вдома, зокрема для випічки чи приготування їжі. Зверніть увагу, що на відміну від цукру, штучні підсолоджувачі не забезпечують об’єму. Крім того, деякі з них можуть додавати специфічний присмак. 

 Переваги

- не сприяють розвитку карієсу 

- практично не містять калорій. Хоча їх ефективність для довгострокової втрати ваги ще не вивчена.

- не є вуглеводами. Отже, на відміну від цукру, зазвичай не підвищують рівень цукру в крові, що важливо для хворих на діабет.

 Ризики

   Критики штучних цукрозамінників стверджують, що вони викликають різні проблеми зі здоров'ям, у тому числі рак. Дослідження, проведені у 1970-х роках, пов’язували штучний цукрозаміник сахарин із раком сечового міхура у лабораторних щурів. Виникали питання і щодо безпечності аспартаму.

   Однак, на сьогодні обґрунтованих наукових доказів того, що будь-який зі штучних підсолоджувачів викликає рак або інші серйозні проблеми зі здоров’ям, немає. Численні дослідження підтверджують, що штучні підсолоджувачі, як правило, безпечні в обмежених кількостях навіть для вагітних жінок. Звісно, йдеться про підсолоджувачі, які визнано безпечними регулюючими органами Європейського Союзу (EFSA) та України із схваленням їхнього використання та продажу.

ЦУКРОВІ СПИРТИ

  Це вуглеводи, які природним чином містяться в деяких фруктах і овочах. Попри свою назву, цукрові спирти не є алкогольними, оскільки вони не містять етанолу, який є в алкогольних напоях.

   Цукрові спирти не вважаються інтенсивними підсолоджувачами. Вони не солодші за цукор, а деякі навіть менш солодкі. Цукрові спирти містять калорії. Але вони менш калорійні, ніж цукор.

  Цукрові спирти використовують у виробництві багатьох оброблених харчових та інших продуктів, включаючи шоколад, жувальну гумку та зубну пасту. Вони додають їжі солодкості, об’єму і текстури, а також допомагають їжі залишатися вологою. Цукрові спирти  часто поєднують зі штучними цукрозамінниками для посилення солодкого смаку. На етикетках харчових продуктів може використовуватися загальний термін «цукровий спирт» або вказуватися конкретна назва, наприклад, сорбітол, ксилітол, маннітол.

 Переваги

- не сприяють розвитку карієсу 

- мають менше калорій, ніж звичайний цукор. 

- є вуглеводами та можуть підвищувати рівень цукру в крові. Але ваш організм не повністю засвоює цукрові спирти, тому їх вплив на рівень цукру в крові менший, ніж вплив інших цукрів. 

 Ризики 

   Багато людей можуть мати непереносимість цукрових спиртів. Тоді, при споживанні у значних кількостях, непереносимість проявляється появою нудоти, здуття живота, виділення надмірної кількості кишкового газу та діареєю. 

КЛЮЧОВЕ ПРАВИЛО — ПОМІРКОВАНІСТЬ

Вибираючи цукрозамінники, варто бути розумним споживачем. Штучні підсолоджувачі та замінники цукру допомагають контролювати вагу. Водночас вони не є чарівною паличкою, і їх слід використовувати лише в помірних кількостях.

Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook