Вчена рада НУБіП звернулася до Президента України щодо недопущення незаконної передачі Великоснітинського навчально-дослідного господарства до Фонду державного майна (ДОКУМЕНТ)

27 жовтня 2022, 16:19

ЗВЕРНЕННЯ 
Вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України 
до
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, 
ВЕРХОВНОГО ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
ЗЕЛЕНСЬКОГО В.О.

Вельмишановний Володимире Олександровичу!
 
В умовах збройної агресії рф Вами особисто робиться багато для оборони, безпеки і захисту нашої держави, інтересів освітян і науковців України.
 
Національний університет біоресурсів і природокористування України підтримує Вас, Збройні сили України, всіляко забезпечуючи зміцнення оборони та продовольчої безпеки нашої країни.
 
Разом з тим розпорядженням Кабінету Міністрів України «Деякі питання управління державної власності» від 14 жовтня 2022 року всупереч Указу Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» № 451/95 від 16 червня 1995 року, статті 80 Закону України «Про освіту», статті 70 Закону України «Про вищу освіту» відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О. В. Музиченка» вилучається з управління Міністерства освіти і науки України та без згоди університету передається до Фонду державного майна України з подальшою приватизацією.
 
На жаль, зазначене рішення Уряду руйнує цілісний майновий комплекс, знищує навчально-дослідне господарство як базу практичної підготовки здобувачів вищої освіти за багатьма спеціальностями, складову її дослідницької та інноваційної інфраструктури.
 
За фактичної відсутності підтримки з боку державного бюджету діяльності навчально-дослідного господарства, помітних можливостей отримувати пільги як сільгоспвиробникам, упродовж року забезпечено проходження навчальних практик, отримання  навичок і вмінь практичної роботи для понад 2,7 тисячі студентів. На полях даного господарства відпрацьовуються сучасні аграрні технології. 
 
Категорично не погоджуємося із упередженою оцінкою щодо збитковості роботи навчально-дослідного господарства.  Також інформуємо Вас, що земля навчально-дослідного господарства оформлена земельними актами на Національний університет біоресурсів і природокористування України.
 
Принагідно повідомляємо, що всі університети аграрного спрямування та наук про життя у США, Європі, Азії мають у своїй структурі навчально-дослідні господарства, землі яких використовуються як науково-дослідна база, а разом з виробничими підрозділами – як база практичного підготовки студентів та навчання упродовж життя. Висока оцінка діяльності університету, як цілісного майнового комплексу, підтверджується включенням до  Рейтингу найкращих університетів світу (QS World University Rankings 2023), у якому представлено лише 11 університетів України (світова позиція НУБіП: 1201-1400, регіональна позиція серед країн Східної Європи та Центральної Азії: 183).
 
Безперечно, що прийнятий Урядом новий нормативний акт викликав негативну реакцію науково-педагогічного колективу, студентів, працівників господарства, випускників та партнерів університету.
 
Вчена рада НУБіП України просить Вас дати доручення Кабінету Міністрів України вилучити відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О. В. Музиченка» із вказаного вище розпорядження.
 
Прийнято одноголосно на засіданні вченої ради НУБіП України 26 жовтня 2022 року
 
Голова, члени вченої ради
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook