Від фінансових питань – до оптимізації структури університету (відбулось засідання ректорату)

25 листопада 2014 року

 На черговому засіданні ректорату було розглянуто багато важливих для життєдіяльності НУБіП України питань. Першим з них стало обговорення результатів перевірки діяльності університету за 2012-2013 роки та перше півріччя 2014-го, що проводилася Державною фінансовою інспекцією. Про основні зауваження, висловлені інспекцією, проінформувала головний бухгалтер Тетяна Кондрицька. Так, ревізією виявлено ряд порушень, що негативно вплинули на господарську діяльність університету та його п’яти відокремлених підрозділів –  Немішаївського агротехнічного коледжу, Боярської лісової дослідної станції», навчально-дослідних господарств «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка, «Ворзель» та «Агрономічна дослідна станція». Йшлося про завищення вартості виконаних будівельно-ремонтних робіт, розбіжності в обліку земельних ділянок, допущення створення в університеті структур, не передбачених Законом України «Про вищу освіту», та інше. Ректорат доручив усім відповідальним особам усунути недоліки в найкоротші терміни та не допустити їх появу в майбутньому.

 
Відповідальний секретар приймальної комісії Семен Волошин повідомив про готовність до затвердження Правил прийому до НУБіП України на 2015 рік. Ключові положення документу будуть винесені на розгляд вченої ради університету 26 листопада. При цьому ректор університету Станіслав Ніколаєнко наголосив на необхідності посилити профорієнтаційну роботу з школярами, залучити до неї студентське самоврядування.
 
 
У центрі уваги ректорату – енергозбереження та недопущення в поточному році порушень правил технічної безпеки. Тож головний енергетик Борис Басан та головний механік Юрій Горецький звітували про виконання відповідних робіт, що викликали значну стурбованість і, відповідно, різку критику.
 
 
Так, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Андрій Кудін зазначив, що університету потрібна нова концепція електрозбереження, опрацювання можливостей власної генерації струму з використанням альтернативних джерел. Начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот акцентувала увагу на витратах за комунальні послуги та необхідності реалізації плану енергозбереження на 2015 рік.
 
Директор ННІ енергетики і автоматики Володимир Козирський запропонував створити енергетичну раду, яка б опікувалася проблемними питаннями в цій сфері, поліпшила енергетичний менеджмент. На часі запровадження автоматизованого обліку споживання ресурсів. Директор Українського ННІ інформаційного та телекомунікаційного забезпечення агропромислової та природоохоронної галузей економіки Валерій Коваль спинився на тому, що для останнього потрібна інформатизація цього сегменту господарської діяльності вишу. 
 
 
 
Підбиваючи підсумки, Станіслав Ніколаєнко доручив проректору з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерію Іщенку та Володимиру Козирському провести системний аналіз діяльності служб головного енергетика, головного механіка. Відповідний наказ про поліпшення роботи служб, подвійне підпорядкування електриків та сантехніків буде підготовлений найближчим часом.
 
 
Про хід підготовки до зимової екзаменаційної сесії 2014-2015 навчального року проінформувала начальник навчального відділу Оксана Зазимко. Відповідно до наказу ректора, теоретичне навчання завершується 12 грудня, а вже наступного дня стартує двотижнева сесія. Такі зміни в графік навчального процесу були внесені в зв’язку із рекомендаціями МОН. Окремо Оксана Володимирівна зупинилась на запланованих зустрічах керівництва університету із викладачами, що стосуватимуться складання іспитів. Графік вже доведено до всіх ННІ та факультетів. Також протягом грудня місяця проректори відвідають захисти магістерських робіт.
 
 
 
Принагідно ректор зазначив, що якість підготовки студентів забезпечує науково-педагогічний склад, та наголосив, що педагогічне навантаження для кожного викладача повинне виконуватися в повному обсязі. Мова про те, що дехто з них не читає «пари». Проведення занять має бути обов’язковим і для проректорів, і для директорів ННІ та деканів факультетів, і для науково-педагогічних працівників, в т.ч. видатних.
 
 
Проректор з науково-педагогічної роботи і розвитку університету Андрій Кудін презентував концепцію створення цифрового видавництва університету. Якщо все заплановане вдасться, наш університет стане першим і на сьогодні єдиним, у кого в Україні воно буде. Матимемо не «сухий» від сканований підручник, а інтерактивний, «живий». Приклад такої книги був продемонстрований на засіданні.
 
 
Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша детально проінформував про рейтинг НУБіП України в системі оцінки діяльності вишів Міністерства освіти і науки з врахуванням показників університету за останні три роки. Якість контингенту студентів, якість НПП та наукового персоналу, якість наукової та науково-технічної діяльності та ресурсне забезпечення – ось про що йшла мова. На жаль, за деякими з них наш рівень дещо нижчий середнього по країні. Серед таких показників міжнародна робота. Директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук запевнив ректорат щодо поліпшення окремих напрямків роботи, зокрема збільшення кількості іноземних студентів. Також Вадим Анатолійович зупинився на міжнародній акредитації НУБіП України в США. Вона передбачає акредитацію структури університету і не стосується якості, змісту освіти. В свою чергу, Сергій Кваша, перебуваючи в Америці та спілкуючись з колегами, був здивований доцільністю проведення такої акредитації нашим університетом. Вона необхідна американським вишам, адже акредитовані американські університети претендують на отримання державного фінансування. Мета цього процесу для нашого університету не зрозуміла. До того ж акредитацію проводять структури, які на цьому заробляють гроші.
 
 
Радник ректора Дмитро Войтюк, який очолював комісію по внесенню пропозицій щодо оптимізації структури університету, представив результати її роботи. Дмитро Григорович одразу акцентував увагу на тому, що висловлені пропозиції носять рекомендаційний характер. Повний звіт про роботу комісії оприлюднений на сайті.
 
 
Це питання порядку денного розглядалося чи не найдовше за всі: часом думка директорів ННІ – членів ректорату – не співпадала  та приводила до дискусії. До неї долучилися перший проректор Ігор Ібатуллін, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, директори ННІ Володимир Копілевич, Петро Лакида, Марія Кулаєць, Валерій Дубровін, Анатолій Діброва та інші.
 
 
 
Підсумовуючи почуте, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив: реорганізація структури університету викликана істотними чинниками. Так, виш не набрав бажаного для університету національного рівня прискорення, якість навчання бажає кращого, кількість адміністративного персоналу завищена, ще мають місце нестатутні відносини тощо. І це на тлі прогнозованого зменшення державного фінансування. Та, як би не було, думку і долю кожного буде враховано. Зробимо все так, як того вимагає законодавство. 
 
 
Тож протягом двох тижнів висловлені пропозиції ще опрацьовуватимуться. Остаточне ж рішення буде прийняте на вченій раді.
 
Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook