Розширюємо співпрацю із закордонними вишами: професорка Марина Навальна прочитала лекцію для студентів Варшавського університету

28 жовтня 2022 року
НУБіП України

 Кафедра журналістики та мовної комунікації НУБіП України розширює співпрацю із закордонними ЗВО. Цьогорічні перемовини виявилися ефективними та мають результат. Кафедра україністики Варшавського університету запросила на лекцію та консультації в рамках «Зимової школи» доктора філологічних наук, професора Марину Навальну.

Цей захід було сплановано на березень, але через цьогорічні процеси як в Україні, так і в Польщі перенесено на жовтень. Марина Навальна прочитала лекцію «Уплив позамовних чинників на словниковий склад (на матеріалі мови українських засобів масової комунікації)», закцентувавши увагу на деяких групах лексики, які актуалізувалися або увійшли в обіг у 2022 році: лексеми на позначення штамів коронавірусної інфекції та слова, що позначають військові предмети, процеси та стани. Лекторка сконцентрувала увагу як на групах нормативних слів, так і субстандартної лексики, що спричинило в тестах українських масмедіа виразне емоційне навантаження, зокрема негативне, та випадки неусталеності написання.

Лекція, яка мала відбутися у березні, подекуди втратила актуальність, – зазначила професорка, – оскільки мова українських масмедіа розвивається дуже динамічно, а під дією цьогорічних позамовних чинників – очевидно. Джерельна база та тенденції настільки змінилися, що деякі частини лекції довелося змінювати аби подати достовірну інформацію із сучасних масмедійних мовних процесів.

   

Під час консультаційних зустрічей студенти цікавилися не тільки мовними процесами в медіа, але й демократичними процесами в сучасних засобах масової інформації та в країні загалом. Удокладнено аналізували синонімічні випадки в мові, доцільність використання фемінітивів у різних функціональних стилях та жанрах журналістики, засоби протидії ворожій пропаганді тощо.


Марина Навальна,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook