31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря

31 жовтня 2022 року

 Той, хто народжений був біля моря,

Той полюбив назавжди

Білі щогли на рейді,

В серпанку морському міста,

Світло маяка над хвилею,

Південних ночей забуття,

Саме синє у світі

Чорне море моє, Чорне море моє!

Слова М. Матусовського, музика О. Фельцмана

 

Сьогодні, 31 жовтня відзначається міжнародний день Чорного моря(International Black Sea Day). Історія цього свята досить проста, цього дня 1996 року шість причорноморських країн — Болгарія, Грузія, Росія, Румунія, Туреччина та Україна — підписали «Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря», і саме тоді ж було вирішено заснувати це екологічне свято. Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що її життєздатність істотно погіршала порівняно з попередніми трьома десятиліттями.

Чорне море належить до басейну Атлантичного океану. Воно пов’язане з Азовським морем Керченською протокою і з Мармуровим морем протокою Босфор. Отож і має велике господарське значення, Чорне море багате на ресурси, які використовуються людиною. 

Близько берегових ліній і на шельфі є великі родовища природного газу і нафти, хімічної і мінеральної сировини. Також Чорне море славиться і біологічними ресурсами: водоростями, рибою, молюсками які широко використовуються в харчовій промисловості.  Окремо варто виділити тему портів, адже більша частина експортованої та імпортованої продукції проходила саме через морські порти у Чорному морі. Проте так було до 24 лютого, зараз, у зв’язку із вкрай складною та небезпечною ситуацією в Україні через ці порти проходять лише судна із сільськогосподарською продукцією. Але діяльність людини в Чорному морі призвела до значного погіршення екологічної ситуації. Вода сильно забруднена нафтопродуктами та відходами життєдіяльності. Уздовж берегів є зони з надлишком токсичних речовин: кадмію, іонів міді, свинцю і хрому. Також в Чорному морі спостерігається процес цвітіння води через нестачу кисню.  Людини власноруч забруднюють узбережжя і дно прибережних зон побутовим сміттям, яке в солоній воді може розкладатися десятки років, а то і століття та яке виділяє токсичні речовини.

Завдяки проєкту ЄС-ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS) з’ясувалось, що Чорне море досить забруднене сміттям: 83% морського сміття, знайденого в Чорному морі, складає пластик, а саме PET-пляшки, упаковка, пластикові пакети; Дунай та Дністер несуть в море від 6 до 50 одиниць сміття на годину; кількість морського сміття в Чорному морі майже вдвічі перевищує аналогічну цифру для Середземного моря (https://mepr.gov.ua/news/36159.html). Охорона морських екосистем включена до екологічного блоку Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Наразі Україна впроваджує положення Рамкової Директиви ЄС про морську стратегію, головною метою якої є поетапне досягнення гарного екологічного стану морського середовища. Одним з першочергових кроків на цьому шляху є впровадження оновленої системи екологічного моніторингу, який охоплюватиме усі показники гарного екологічного стану, зазначені в Директиві.

Головною метою Дня Чорного моря є привернення уваги міжнародного співтовариства до того, які непоправні збитки морю завдають надмірний вилов риби, забруднення води та глобальне потепління. У цей день в країнах-учасницях цього документа проходять різні заходи, присвячені проблемам Чорного моря і збереження його унікальної екосистем — це і конференції, круглі столи, виставки, і різні відеопокази, і вікторини тощо. Святкування покликане нагадати нам про необхідність збереження водних ресурсів, потребу захищати екосистеми та навколишнє середовище загалом, зокрема від діяльності людини, яка забруднює їх та робить непридатним для життя живих організмів.

Досить велику загрозу біорізноманіттю, флорі та фауни морської екосистеми завдають військові дії, спричинені повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України. Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море. Одним із прикладів є факт, що 20 жовтня російські війська завдали ударів з міномету в напрямку Очаківського порту, його акваторії та по рекомендованих морських шляхах. 24 жовтня окупанти тричі завдавали ударів по території аквазони Очаківської громади (https://mepr.gov.ua/news/40185.html). 14 травня в Одеській області знайшли дві ворожі морські міни, які штормова погода винесла на поверхню та наблизила до берега на одному з пляжів. За орієнтовними оцінками, російські війська розмістили в акваторії Чорного моря від 400 до 600 мін, які загрожують як судноплавству, так і морським тваринам (https://mepr.gov.ua/news/39218.html).

Слід зазначити, що на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю є науково-педагогічні працівники, які займаються питаннями прогнозу якості води Чорного моря та річкової системи, що є одним із основних джерел надходження забруднюючих речовин у дане море. Деякі роботи можна знайти за посиланням: The future of the Black Sea: More pollution in over half of the rivers; Future microplastics in the Black Sea: River exports and reduction options for zero pollution

 

Потрібно пам’ятати, що моря та океани є джерелом життя на Землі!

 

Дарина Мандрика,

студентка 2 курсу 3 групи,

спеціальність «Екологія»

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook