Всесвітній день моря

29 вересня 2022 року

 Кожного року в останній четвер вересня Міжнародна морська організація відзначає Всесвітній день моря (World Maritime Day). Цього року – це свято припало на 29 вересня 2022 року(https://darg.gov.ua/_29_veresnja_vsesvitnij_denj_0_0_0_12089_1..html). Це свято було засновано у 1978 році організацією ІМО. Мета – привернути увагу до збереження морів та їх водних біоресурсів. Загалом привернути увагу потрібно до таких проблем: охорони праці працівників торгового флоту, безпеки на морі, захисту навколишнього середовища, правових питань. Найбільшою проблемою Чорного моря в Україні, є величезна кількість пластику, яка потрапляє в нього зі стічними водами (https://rovrto.davr.gov.ua/8714/).

Про важливість збереження екосистеми морів можна переглянути у відео-фрагменті – «Всесвітній День моря».

Як проста людина може допомогти очищенню та збереженню води? Кожен має бути екологічно обізнаним та усвідомленим щодо

 проблеми! Не змивати засоби гігієни в каналізацію. Прибирати за собою у зонах відпочинку на природі. Намагатись не використовувати пластик, або замінити одноразові предмети на більш довготривалі. Долучатись або організовувати прибирання на водоймах.

На мою думку є дві найбільших проблеми з морями на даний момент, це: мікро- й макропластик, а також надходження отруйних речовин у водойми. Через повільне розкладання пластик осідає на дно, морські організми сприймають його за їжу, і це небезпечно впливає на їх життєдіяльність, а часто просто вбиває. В Азовському морі, зокрема, більшою проблемою є відходи підприємств, які розташовані у прибережних містах. Загалом підприємства, розташовані в прибережній зоні Азовського моря, щорічно скидають у його води: понад 1000 тонн сполук заліза, 300 тонн нафтопродуктів, 150 тонн фенолів, близько 70 тонн солей цинку, 200 тонн сполук міді та свинцю.

Маємо закликати населення до запобігання забрудненню водойм. Ми маємо бути обізнаними щодо наслідків, які можуть виникнути під час забруднення водойм нафтопродуктами (хімічне забруднення), неочищеними стічними водами (біологічне забруднення), пластиком (як результат рекреації та низького рівня екологічної культури населення).

 

 

Влада Бровченко,

студентка 2 курсу 3 групи,

спеціальність «Екологія»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook