На кафедрі відбулася міжнародна науково-практична он-лайн конференція «Протеїнове та амінокислотне живлення корів»

3 листопада 2022, 7:26

           2 листопада 2022 року на базі факультету тваринництва та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася Міжнародна науково-практична он-лайн конференція «Протеїнове та амінокислотне живлення корів». В конференції взяли участь більше 50 учасників з різних країн, це були представники науки, виробництва та комерційних структур.

          З вступним словом виступли Jerry Bowman який є головою Амереканської Асоціоції молочної галузі, та Andrea Rossatti – голова Європейської Федерації наук про тварин, які привітали учасників конференції та висловили підтримку у цей нелегкий час.

 

             Основними спікерами конференції стали американські спеціалісти, які є беззаперечнмими фахівцями в галузі протеїнового та амінокислотного живлення жуйних тварин. Також з доповідями виступили співробітники кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного.

 З першою доповіддю виступив Томас Р. Овертон – профессор менеджменту у скотарстві та завідуючий кафедрою наук про тварин Корнельского університету, який широко відомий своїми дослідженнями щодо фізіології живлення молочних корів у транзитний період. Томас є автором та співавтором понад 90 рецензованих наукових публікацій і численних матеріалів конференцій, додаткових публікацій і популярних та спеціалізованих статей у пресі.

 

В його доповіді були висвітлені особливості годівлі корів в транзитний період (21 день до та після отелу). Учасників конференції було ознайомлено із сучасними підходами до амінокислотного живлення корів, а також зроблено акцент на годівлі корів низькопротеїновими раціонами з вмістом сирого протеїну на рівні 15%, але при цьому зроблено акцент на важливості джерел байпасного білку.

Наразі актуальним є факт вивчення кількості і захищенності метіоніну в раціонах корів, що дає позитивний ефект на живу масу новонароджених телят, справляє позитивний вплив на стійкість молодняку до оксидативного стресу, функціонування печінки та подальшого розвитку.

В доповіді висвітлено результати дослідів по нормуванню рівнів метаболічного протеїну  та амінокислот в годівлі корів різного віку та їх вплив на продуктивність тварин.

           В кінці доповіді профессор Овертон ще раз подякував всім присутнім і висловив підтримку України.

Наступним іноземним доповідачем був Пітер Йодер – це консультант американської компанії Perdue Agri Business Animal Nutrition, який в своїй науковій діяльності спеціалізується на метаболізмі амінокислот у жуйних тварин.

Під час своєї доповіді Пітер висвітлив питання прогнозування метаболічного протеїну в раціоні за допомогою комп´ютерних програм, та його використання для синтезу молока.

Неодноразово в доповіді було наголошено на метаболічній гнучкості корів, і не врахуванні даного фактору при комп´ютерному прогнозуванні продуктивності та перетворення протеїну.

Було вкотре наголошено на важливості збалансованого живлення корів в різні періоди і його значенні для молочної продуктивності. Ознайомлено з новітніми підходами до нормування амінокислотного живлення корів та впливом окремих амінокислот для стимуляції сигнального протеїну, який регулює утворення молочного білку.

            На завершення своєї доповіді Пітер надав "польові´ рекомендації, стосовно балансування раціонів корів, підтведжені власними дослідженнями, також висловив слова підтримки, для всього українського народу.

Під час доповідей в учасників конференції виникла багато запитань, які модератори направлять спікерам для отримання розгорнутих відповідей і в подальшому передадуть учасникам.

Насам кінець модератор конференції Юрій Позняковський подякував учасникам і запросив вже до участі в новому заході.

 


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook