Засідання наукового гуртку «Імунітет рослин»

27 жовтня 2023 року

Тема засідання « Фітонциди як механізм пасивного імунітету рослин до хвороб».

На засідані присутні: керівник – Глимязний В., члени :Бендерський І., Буднік Л., Васильченко Є., Глушенко А., Іванський П., Мамчур Д., Марсаков С., Олійник В., Сердюкова М., Ступенко Р., Шевченко А.

      Вивчення фітонцидних властивостей вищих рослин в нашій країні розпочав Б. П. Токін (1928), віддавши цій проблемі багато років свого життя.  Він же запропонував і термін фітонциди, що означає «вбивають рослини» [phyton сaedere (лат.) -Вбивати].

     Під фітонцидами  розуміють особливі речовини хімічної природи, які продукуються вищими рослинами, що володіють властивостями гальмувати розмноження або вбивати бактерії, найпростіші, гриби.

   Фітонциди, які продукуються рослинами, можуть зустрічатись як в леткому, так і в рідкому вигляді, Відомі леткіі фітонциди ялівцю, черемхи, цибулі, часнику, цитрусових і багатьох інших рослин. Ще більший інтерес представляє рідка фракція фітонцидів, що знаходиться в тканинах рослин.

   Для вивчення дії рідкої фракції фітонцидів цибулі на предметне скло наносять рідку фракцію цибулі, капають супензію конідій і зооспори Рh. infesfans, краплю накривають покривним склом і, розглядаючи препарат в мікроскоп, переконуються в наявності та руху зооспор. Потім піпеткою набирають  сік цибулі і краплю його поміщають поруч з покровним склом. Знову досліджують препарат, звертають увагу на рух зооспор: воно прискорюється в направлінні від джерела фітонцидів, потім сповільнюється і зупиняється зовсім, помічають по годинах, скільки на це йде часу.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook