Викладачі кафедри іноземної філології і перекладу провели онлайн-естафету із зарубіжними університетами «Навчання за кордоном: проблеми і перспективи»

11 листопада 2022 року
4 листопада 2022 року кафедрою іноземної філології і перекладу гуманітарно-педагогічного факультету була проведена онлайн-естафета на тему «Навчання за кордоном: проблеми і перспективи». У ній взяли участь нинішні студенти, які стажуються або навчаються у зарубіжних університетах, і випускники, які мають досвід закордонного навчання.

   Жваве обговорення проблем навчання українських студентів за кордоном підтвердило актуальність даної теми для присутніх. Велика кількість програм і напрямів, а також кроків, які необхідно зробити, перш ніж поїхати за кордон, викликає у багатьох студентів ускладнення при виборі чіткого плану дій. Під час онлайн-зустрічі студенти презентували заклади вищої освіти тих країн, де вони перебувають або навчаються, освітні пропозиції спеціально для української аудиторії та відповідали на поставлені запитання.
   Модератором зустрічі виступила доцент кафедри Пилипенко Олена, яка представила доповідачів і окреслила тематику доповідей.

  Першою, хто презентував іноземний університет учасникам відео-зустрічі, була Підгайко Анастасія, яка протягом трьох місяців навчається в Пардубіцькому університеті (Univerzita Pardubice) на факультеті «Art and Philosophy» (Fakulta Filozofická), спеціальність «German for Business». Вона вивчає німецьку, англійську і чеську мови та навчається в НУБіП за бакалаврською програмою (спеціальність «Філологія (Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька»).

   Університет Пардубіце є одним із найпрестижніших університетів Чехії, який стабільно входить до топ-університетів країни. Університет пропонує студентам близько 130 спеціальностей на рівні бакалаврату, магістратури та докторантури. Основними напрямами спеціальностей є: хімія, хімічна технологія, біохімія, біотехнологія, електротехніка, інформатика, економіка, менеджмент, медицина, мистецтво та соціальні науки. Сьогодні у стінах вишу навчаються понад вісім тисяч студентів із 65 країн.
   Наступним доповідачем була Янок Яна, яка закінчила бакалаврську програму в НУБіП (спеціальність «Філологія (Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька») і вже сім місяців навчається за магістерською програмою з перекладу в Академії Поморській у Слупську (Польща).

 

   Географічна та культурна близькість, мовленнєва спорідненість та якісна вища освіта – все це робить Польщу привабливою для навчання. Поморська Академія в Слупську – сучасний заклад вищої освіти з більш ніж 40-річною історією, розташований неподалік Балтійського моря (18 км). Студентам пропонується навчання за 25 спеціальностями та 100 спеціалізаціями. В університеті навчаються 3000 студентів. У співпраці з бізнесом тут розроблені програми інноваційних спеціальностей, як от екотехнології, біомоніторинг, захист кіберпростору та фізико-хімічна інженерія матеріалознавства.
   Стефурак Вікторія, студентка 3 курсу НУБіП (спеціальність «Філологія (Германські мови та літератури (переклад), перша – німецька»), яка вже вісім місяців перебуває у місті Галле (Саксонія-Анхальт, Німеччина) і навчається в коледжі при Університеті Мартіна Лютера Галле-Віттенберг, представила доповідь про навчання у цій країні і презентувала цей університет.

   Університет Мартіна Лютера Галле-Віттенберг розташований в одному з найзеленіших міст Німеччини, тут є чудові бібліотеки та архіви. Сьогодні близько 20 000 студентів є студентами даного університету, тут викладається близько 260 програм на бакалавраті й магістратурі. Університет співпрацює із відомими науковими закладами у Німеччині, такими як Інститут Макса Планка.
  Анастасія Медолиз, випусниця магістратури КНЕУ і НУБіП («Аграрний менеджмент»), працювала в українських СМІ, на каналі ICTV, а зараз проживає у Великобританії, презентувала перелік університетів у Лондоні, які є доступними для українських студентів.

  Освіта в Англії – традиційно одна з найпрестижніших у світі. Вищі навчальні заклади країни – це справжні наукові центри, на базі яких проводиться навчання та робляться серйозні відкриття. Крім стандартних програм бакалаврату (який можна отримати за три роки) і магістратури (один рік), в Англії існують ще програми підготовки Foundation / International Year One, які тривають від 6 місяців до 2 років. Найпопулярнішими магістерськими програмами, що дають можливість посилити диплом бакалавра підготовкою в сфері бізнес-адміністрування, є МВА програми, які тривають один рік і пропонуються фахівцям у сфері фінансів, міжнародної торгівлі тощо.

  На сучасному глобальному ринку праці міжнародний досвід та зарубіжні стажування під час навчання дуже цінні: студенти розвивають багато умінь і збільшують мережу професійних контактів. Перебування за кордоном сприяє підвищенню рівня зрілості та особистої незалежності. Щиро дякую доценту кафедри іноземної філології і перекладу Ольховській Н.С. за допомогу у підготовці заходу.
   Захід пройшов у дружній атмосфері, студенти активно ставили питання, жваво обговорювали представлені проблеми. Щира зацікавленість всіх учасників онлайн-зустрічі показала необхідність та актуальність проведення такого роду пізнавальних заходів!

Пилипенко Олена,
доцент кафедри іноземної філології і перекладу,
куратор групи 20003б

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook