ЛЕКЦІЯ «ІСТОРІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ВИНИКНЕННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ»

11 листопада 2022 року

 17 жовтня 2022 р. НПП кафедри фізики доєдналися до курсу просвітницьких лекцій «Історія Європейського Союзу: виникнення та діяльність», наданого професором Інституту історії Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні Романом Висоцьким. Професор спеціалізується в історії українській політичної думки, національних рухах та націотворчих процесах, новітній історії України.

В рамках вивчення курсу викладачі кафедри зможуть дослідити  процеси інтеграції та дезінтеграції післявоєнної Європи (1945-1954); етапи інтеграції; економічний і монетарний союз Європейського Союзу; органи Європейського Союзу та їх еволюцію; процес розширення Європейського Союзу на Східну Європу та його наслідки.
Коротка довідка
Роман Висоцький (пол. Roman Wysocki) –  польський історик, доктор філософії в галузі гуманітарних наук та доктор історичних наук (габілітований). Професор Інституту новітньої історії Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні. Автор двох монографій, збірника документів та співупорядник двох колективних праць, а також наукових статей з української проблематики та польсько-білоруських відносин. Спеціалізується на новітній історії, розвою політичних (особливо українських) та національних рухів і націєтворчих процесів.
Окрім наукової діяльності професор Роман Висоцький проводить популяризаційну діяльність у співпраці з провідними польськими істориками, такими як професор Анджей Фрішке .
Твори Романа Висоцького викликали полеміку та зневажливі відгуки з боку тих кіл, які трактували ОУН-УПА як терористичну організацію, а самостійницьку діяльність українського національного руху – як прояв „бандеризму“. Зокрема, Люцина Кулінська у праці, опублікованій в 2009 році під назвою „Терористична та диверсійна діяльність українських націоналістичних організацій у Польщі в 1922-1939 роках“, описала книгу Висоцького як недостовірну та виправдовуючу злочини українських націоналістів, а самого Висоцького як апологета кримінального руху.
Польсько-канадський публіцист Віктор Поліщук також звинуватив автора цього твору в тому, що він обілює ОУН, свідомо применшує значення ідеології українського націоналізму та підтримує саму ідеологію цього націоналізму.

Чеслав Партач охарактеризував книгу Висоцького «Організація Українських Націоналістів у Польщі в 1929-1939 роках» як видання, що містить вибіркову історію, написану на основі досліджень Петра Мірчука, українського націоналіста та історика, автора містифікації – спогадів Стелли Кренцбах.

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook