Кураторська година на тему «День української писемності та мови» відбулася в режимі он-лайн у студентів - 1 курсу 2 групи спеціальності ВБР

11 листопада 2022 року

    Мова − це найважливіший засіб спілкування і пізнання та один із ключових факторів незалежності країни. Щороку 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. 10 листопада 2022 року на факультеті тваринництва та водних біоресурсів студенти 1 курсу 2 групи спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» на чолі з куратором Оленою Дегтяренко провели організаційну годину приурочену до Дня української писемності та мови.

     Під час зустрічі ми поділилися цікавими фактами про запровадження цього свята, а також відзначили кращих популяризаторів українського слова та поділилися враженнями від написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

    День української писемності та мови започаткували ще у 1997 році, коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

      Нестор-Літописець був священнослужителем Київсько-Печерської Лаври та літописцем. Дослідники вважають, що саме з праці «Повість минулих літ» (XI − початок XII століття), автором якої він є, починається писемна українська мова. А от витоком сучасної літературної української мови вважається відома поема «Енеїда» Івана Котляревського − перша масштабна пам’ятка українського письменства, що була укладена розмовною українською мовою. Дата припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.

       Традиції на День української писемності та мови:
• покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю
• відзначають найкращих популяризаторів українського слова
• заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
• стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників – понад 5 млн із 20 країн світу

      У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 р. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

     Нині українська мова має державний статус, отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, користуватися будь-де.

Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!.. Знать, од Бога
І голос той, і ті слова
Ідуть меж люди!

(Тарас Шевченко)

Анжеліка Євсюкова,
студентка 1 курсу 2 групи,
спеціальність «Водні біоресурси та аквакультура»

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook