Постерні презентації магістрів економічного факультету пройшли успішно

12 листопада 2022 року
    Вже традиційно завершальним етапом навчання студентів магістратури є представлення результатів проведених досліджень у постерних презентаціях. 10-11 листопада 2022 року цей захід успішно пройшов на економічному факультеті.
    10 листопада 2022 року на кафедрі економіки економічного факультету НУБіП України відбулася постерна презентація магістерських робіт студентів спеціальності 051 Економіка освітньо-професійної програми «Економіка підприємства».
   Начальник науково-дослідної частини НУБіП України Володимир Отченашко привітав студентів з завершальним етапом навчання у магістратурі.
    Декан економічного факультету доктор економічних наук, професор Анатолій Діброва відмітив, що цьогорічна постерна онлайн-конференція відбувається в умовах воєнного стану, нестабільного електропостачання, але викладачі кафедри роблять все можливе, щоб підтримувати навчальний процес на високому рівні.
 
   На захисті були присутні науково-педагогічні працівники кафедри економіки на чолі із завідуючою кафедри професором, доктором економічних наук Вікторією Байдалою та магістри кафедри 2-го року навчання.
 
      Магістри представили свої роботи, в основі яких методологічні основи та практичні аспекти, системи знань, пов'язаних з процесом прийняття і розробки господарських рішень в ході діяльності підприємств; аналізу, контролю, господарських процесів досліджуваних ними підприємств.
 
   Студенти мали змогу продемонструвати знання, уміння та навички, здобуті під час навчання на магістерській програмі «Економіка підприємства».
   11 листопада 2022 року магістри 2 року навчання ОПП «Прикладна економіка» на постерній презентації представили результати виконання своїх кваліфікаційних магістерських робіт. НПП випускової кафедри глобальної економіки заслухали доповіді, оцінили рівень готовності здобувачів до захисту та надали рекомендації щодо підготовки робіт та презентацій до заслуховування на засіданні екзаменаційної комісії.
   Заїка Олександра Віталіївна представила результати роботи на тему «Регулювання розвитку аграрного сектору економіки» (керівник – д.е.н., професор Вдовенко Н.М.).
   У доповіді зазначила, що процеси інтеграції до європейського економічного співтовариства, наявність потужних конкурентів на європейських ринках та високі вимоги як до якості, так і безпеки продуктів харчування, спонукають до формування комплексу заходів з виокремленням методичного інструментарію забезпечення конкурентоспроможності аграрної галузі, яка безпосередньо пов’язана з продовольчою безпекою країни. Крім того, важливим є вирішення проблемних питань виходу на ринок галузі в умовах інтеграційних процесів.
   У результаті її роботи поглиблено теоретичні та практичні підходи щодо регулювання розвитку галузей аграрного сектору економіки в Україні.
   Глущенко Костянтин Вадимович виконав дослідження на тему «Державне регулювання виробництва продукції тваринництва в Україні» (керівник – к.е.н., доцент Михальчишина Л.Г.).
    Автором проаналізовані особливості та проведено структуризацію галузі тваринництва як об’єкта державного регулювання, окреслено правові засади державного регулювання виробництва продукції тваринництва в Україні, визначені методичні основи оцінки державного регулювання аграрного виробництва, проведено оцінку державного регулювання виробництва продукції тваринництва, а саме описано сучасний стан галузі тваринництва в Україні, визначено особливості державного регулювання виробництва продукції в галузі тваринництва, проаналізовано державну підтримку виробництва продукції тваринництва в Україні та оцінка її ефективності. Доведено, що аналіз сучасного стану виробництва продукції тваринництва показує, що розвиток галузі за умов глобалізації ринків має відбуватися на якісно нових технологічному і технічному рівнях, що має відображатися і на особливостях державного регулювання.
   Вже котрий рік поспіль кафедрою обліку та оподаткування проводиться постерна презентація магістерських досліджень студентів зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування» (ОП «Облік і аудит»), де вони презентують свої перші наукові здобутки.
    Цьогоріч захід відбувся 10 листопада, у Міжнародний день бухгалтерії. Дата 10 листопада було обрано не випадково, адже саме 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга «Все про арифметику, геометрії і пропорції», автором якої був Луки Пачіолі, який у ній спробував підсумувати знання про математику того часу. Одна з глав цієї книги називалася «Про рахунки та інші записи». Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебет не зійдеться з кредитом. Бухгалтерія - одна з точних і найважливіших професій. Без бухгалтерів зараз не можливо уявити собі життя, адже бухгалтерія так чи інакше стосується кожної цивілізованої людини. Від блискучих знань і досвіду наших бухгалтерів залежить функціонування будь-якої економіки.
    Захід відбувся в режимі онлайн з використанням платформи Cisco Webex та Zoom. Наукові напрацювання магістрів оцінювали дві окремі комісії. Згідно затвердженого графіку 21 студент магістратури денної форми навчання змістовно доповідали про виконані магістерські дослідження, їх апробацію в практичній діяльності.
    Предметом дискусійного обговорення стали питання обліку, аналізу і внутрішнього контролю дебіторської та кредиторської заборгованості; обліку, аналізу та внутрішнього контролю доходів діяльності підприємства та багато інших. Не залишались й поза увагою питання трансформації національного обліку до міжнародних стандартів, яка ще й досі триває, а також законодавчих зміни у сфері обліку, оподаткування, аудиту в умовах воєнного стану.
1
    На конференції були присутні: декан економічного факультету, д.е.н., професор Анатолій Діброва, начальник науково-дослідної частини Університету, д.с.-г.н., професор Володимир Отченашко, завідувач кафедри обліку та оподаткування д.е.н., професор Любов Гуцаленко, гарант освітньої прорами д.е.н., професор Євгенія Калюга, заступник начальника навчального відділу з магістерських програм к.е.н., доцент Олена Колеснікова, к.е.н., доценти кафедри Олена Боярова, Оксана Ганяйло, Тамара Гуренко, Оксана Данілочкіна, Світлана Дерев`янко, Наталія Кузик, Володимир Литвиненко, Людмила Мельянкова, Тетяна Слєсар, Катерина Шевчук, к.е.н., старший викладач Любов Миськів та старший викладач Олег Криворот.
   Учасники конференції – магістри та науково-педагогічні працівники переконались, що проведення такої конференції надає можливість студентам здійснити обмін досвідом з виконання науково-дослідних робіт, підвищити свій науковий рівень фахового спрямування, вести публічні дискусії.
     Варто відмітити, що більшість досліджень виконані магістрами на матеріалах суб’єктів господарювання, де вони проходили виробничу практику та працюють за сумісництвом на посадах бухгалтерів (молодших і провідних), асистентів аудиторів, спеціалістів з документообігу.
   Студенти намагались продемонструвати набуття ними фахових компетентностей щодо володіння категорійно-понятійним та аналітично-дослідницьким апаратом, вмінь обґрунтовувати результати дослідження, формулювати авторські висновки і пропозиції. Вони переконані, що проведення такої конференції – це міні-тренінг з проходження захисту магістерських кваліфікаційних робіт, який незабаром на них очікує. Це ще один з можливих способів підвищення свого наукового рівня, фахового спрямування, набуття навиків публічної дискусії.
   10 листопада 2022 р. магістри 2-го року навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» кафедри фінансів представили постерні презентації за результатами магістерських кваліфікаційних робіт в онлайн режимі.
    З вітальним словом до учасників конференції звернулась завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, привітавши учасників конференції із успішним завершенням навчання та проходженням виробничої практики. «Під час проходження виробничої практики більшість студентів залишилися працювати на підприємствах, а це говорить про високий рівень підготовки наших студентів» - зазначила Надія Давиденко.
    Також до вітального слова приєднався декан економічного факультету Анатолій Діброва, побажав учасникам конференції успішної плідної конференції.
    Цікаві і актуальні дослідження представили наші магістри на теми: державних фінансів, місцевих фінансів, управління фінансами підприємств,, антикризове управління фінансами, фінансове забезпечення інноваційних проектів, венчурне фінансування підприємств а також розвиток системи оподаткування.
  Процес управління фінансами державного підприємства розглянув Євгеній Потеруха на прикладі Національна енергетична компанія «Укренерго», вказавши на резерви підвищення ефективності управління грошовими потоками компанії в умовах нестандартних та ризикових рішень.
    Сучасні тенденції розвитку пенсійного забезпечення розглянула Наталія Тимошенко, проаналізувавши сучасний стан державного пенсійного забезпечення, запропонувала здійснювати громадянам приватні накопичення - як один із методів формування достатнього обсягу фінансових ресурсів для здійснення пенсійних виплат.
   Проблеми і перспективи розвитку фінансів місцевого самоврядування представила Олена Вітряк розглянувши досвід зарубіжних країн та проаналізовавши Концепцію New Public Management, з пропозицією впровадження даної концепції у нашій країні для ефективної роботи державної служби з громадянами, для вирішення проблем ефективного функціонування місцевого самоврядування.
    Напрямки інноваційного розвитку підприємства на прикладі МХП представила Альона Гуріч, розглянувши альтернативні джерела фінансування інноваційної діяльності. Продовжив дану тематику Андрій Волков, розглянувши венчурне фінансування інноваційних проектів в Україні та за кордоном, запропонував ефективні механізм залучення венчурного капіталу. Формування інвестиційної стратегії підприємств харчової промисловості розглянув у своєму дослідження Віталій Палій.

   В свою чергу Ангеліна Ворона у своєму дослідженні розглянула сучасний стан та перспективи розвитку системи оподаткування в Україні, закцентувавши увагу на шляхах удосконалення податкової системи в Україні.
    Що стосується фінансів підприємств, то управління фінансовими ресурсами представив Олег Мошенець, на прикладі сільськогосподарського підприємства ТОВ «Бальзак», управління капіталом розглянула Анастасія Блажевич, запропонувала на досліджуваному підприємстві розробити стратегію управління капіталом з метою мінімізації ризиків.
    Стан фінансового забезпечення аграрних підприємств в сучасних умовах представив Ярослав Погорілий, вказавши на проблеми та шляхи їх вирішення. Діагностику фінансового стану підприємства в системі контролінгу розглянув Владислав Старюк, надавши практичні рекомендації по методах удосконалення даної системи.
   Антикризове управління фінансовою діяльністю підприємства розглянув Костя Орологопуло на прикладі НАК “Нафтогаз України” надавши практичні рекомендації щодо контролю фінансового стану підприємства впродовж його діяльності з метою попередження та запобігання фінансовій кризі.
    Доповідачі конференції показали ґрунтовну підготовку за магістерськими кваліфікаційними роботами зі спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Під час проведення презентацій задавалося багато питань та відбувалося жваве обговорення між учасниками конференції.
    Підсумовуючи постерну презентацію, Надія Миколаївна, відмітила високий рівень підготовки магістрів та побажала магістрам і надалі проявляти цікавість до дослідження, наполегливість до праці, продовжувати навчання в аспірантурі. Адже, навчання - це не просто накопичення даних, є також елемент особистого задоволення.
   10 листопада 2022 року, відповідно до графіку навчального процесу НУБіП України, на кафедрі банківської справи та страхування відбулась постерна презентація магістерських робіт студентів спеціальності 072 "Фінанси, банківська справа та страхування" в онлайн форматі з використанням платформи ZOOM. Магістри доповідали основні результати своїх досліджень.

   З вітальним словом до магістрів та викладачів звернулася в.о. завідувача кафедри банківської справи та страхування к. е. н., доцент Вікторія Костюк. Присутнім були нагадані вимоги до змісту та оформлення магістерських робіт, крім того було вказано особливості захисту наукових досліджень магістрантів. Під час постерної сесії було представлено 3 презентації: Корнієнко А.В., «Управління кредитним портфелем банку»; Охрімець Б.О., «Управління кредитним ризиком комерційного банку», Коновал Н.А., «Взаємодія банківських установ та страхових компаній на фінансовому ринку України».

    Сформована комісія у складі: д.е.н., проф., Худолій Л.М., к.е.н., доц. Костюк В.А., к.е.н., доц. Муравський О.А., к.е.н., доц. Файчук О.В., к.е.н., доц. Мамчур Р.М., к.е.н., доц. Бронін О.В., ознайомилася з основними результатами дослідження. За наслідками роботи комісія висловила позитивне враження про представлені роботи та вказала на окремі зауваження студентам-магістрам. На завершення постерної сесії члени комісії подякували всім магістрам та побажала успіхів на основному захисті магістерських робіт.
   10 листопада 2022 р. на кафедрі організації підприємництва та біржової діяльності у змішаному форматі відбулась постерна презентація випускних кваліфікаційних робіт студентів магістратури 2-го року навчання спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».
   Захід відкрив завідувач кафедри д.е.н. проф Ільчук М.М., який привітав здобувачів з успішним проходженням переддипломної практики та побажав успіхів у наступному етапі – попередньому захисті.
    Магістранти презентували результати власного наукового пошуку з актуальних тем, зокрема щодо торгових стратегій на ринках капіталу та організованих товарних ринках; розвитку біржового ринку деривативів; фундаментального і технічного аналізу на біржовому ринку тощо.
 
    Здобувачам було поставлено низку запитань, наукові керівники у своїх відгуках надали оцінку якості та стану готовності роботи до захисту. Кожна постерна презентація супроводжувалась жвавою дискусією, обговоренням та побажаннями.
    Атмосфера наукового спілкування під час таких заходів має позитивний ефект, оскільки дає можливість лаконічно, у логічній послідовності представити на широкий загал власний науковий доробок, а дискусійні моменти й поради слугують підґрунтям для вдосконалення останнього.
   У цілому постерна конференція показала, що, незважаючи на складні умови, в яких наразі відбувається освітній процес, магістрантам за допомогою використання сучасного науково-методичного інструментарію вдалося глибоко дослідити широке коло економічних проблем, а ґрунтовні висновки й пропозиції засвідчили високий рівень підготовки студентів та їх готовність до захисту магістерських робіт перед екзаменаційною комісією.
  Бажаємо нашим студентам успішного проходження підсумкової атестації, отримання омріяного диплому, вдалого працевлаштування за спеціальністю, а головне – мирного і щасливого життя!
Леся Воляк,
Віталій Нагорний, 
заступники декана економічного факультету

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook