Дієта при подагрі: які зміни допоможуть приборкати симптоми?

13 листопада 2022 року

 

   Подагра – це запальне захворювання із ураженням суглобів внаслідок накопичення солей сечової кислоти. Вона є патологічним станом, асоційованим із нездоровим незбалансованим харчуванням та порушеннями метаболізму, зокрема, з вісцеральним ожирінням.Традиційно у комплексному лікуванні подагри розглядаються дієтичні інтервенції. В Інтернеті можна знайти багато «червоних списків» із довгим переліком продуктів, страв і напоїв, які не повинні вживати пацієнти з подагрою.

   Головним поясненням необхідності докорінних змін у харчуванні є зв’язок між споживанням великої кількості пуринів (органічних речовин, які найбільш присутні у м’ясі та субпродуктах) та зростанням рівня сечової кислоти у крові. Надлишок останньої зумовлює утворення гострих кристалів, які осідають у суглобах, викликаючи набряк і біль. 

   Людям із подагрою, а також із гіперурикемією (високим рівнем сечової кислоти в крові, що може призвести до подагри та каменів у нирках) традиційно рекомендують харчування із низьким вмістом пуринів, щоб запобігти  надмірного утворення сечової кислоти – одного із кінцевих продуктів метаболізму пуринів.

   Контроль рівня кислоти у крові необхідний для запобігання виникненню подагри, її прогресування і загострення, він також зменшує ризик утворення каменів у нирках. Сучасні рекомендації при гіперурикемії не базуються на заборонах споживання продуктів і страв, які люблять пацієнти. Адже, такі поради зазвичай не дотримуються на необхідному рівні.

 ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

  Змінюйте джерела білка. Певні види м’яса та морепродукти мають більший вміст пуринів. Однак якщо ви їсте різні види білків, уникаючи тих, що містять найбільше пуринів, ви мінімізуєте ризики. 

   Насолоджуйтеся фруктами та овочами. В основному вони мають низький вміст принів. Навіть ті, що містять більше, не впливають на симптоми подагри. 

   Вживайте злаки (крім вівса). Рис, макаронні вироби, хліб і крупи показані при подагрі. Вибирайте цільні зерна, щоб контролювати рівень цукру в крові.

 НАЙКРАЩІ ПРОДУКТИ ПРИ ПОДАГРІ 

   Молоко. Прискорює виведення сечової кислоти з сечею, а також зменшує запальну реакцію організму на кристали сечової кислоти у суглобах. Вишня. Науковці досліджують переваги вишні та вишневого соку для лікування симптомів подагри, і перші результати є багатообіцяючими. Вишні мають протизапальні властивості та допомагають зменшити рівень сечової кислоти в організмі.

   Кава. При щоденному вживанні кава уповільнює розпад пурину в сечову кислоту і прискорює швидкість її виведення.

   Вода. Люди, які щодня випивають п’ять-вісім склянок води, рідше відчувають симптоми подагри. Нирки використовують воду для виведення сечової кислоти з сечею. Вода також корисна для здоров’я нирок. Порушення їх функції є одним із факторів, що можуть сприяти подагрі.

 10 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ПРОВОКУЮТЬ ПОДАГРУ 

  •   Солодкі напої та солодощі. Столовий цукор наполовину складається з фруктози, яка розпадається на сечову кислоту. Їжа або напій з високим вмістом цукру може викликати подагру.
  •   Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Це концентрована форма фруктози. Сироп міститься в багатьох харчових продуктах та особливо в солодких напоях, тому варто уважно читайте етикетки. 
  •   Алкоголь. Перешкоджає ниркам виводити сечову кислоту, через що вона накопичується в організмі.
  •   Субпродукти. До них відносяться печінка, шлунки, мізки та нирки.
  •   М'ясо дичини. Такі страви, як гуска, телятина та оленина, є однією з причин, чому подагру в середні віки називали «хворобою багатих».
  •    Окремі морепродукти, серед яких оселедець, гребінці, мідії, тріску, тунець, форель і пікшу.
  •    Червоне м’ясо (яловичина, баранина, свинина та бекон).
  •    Індичка. Це пісне м’ясо, що містить багато пуринів. Особливо уникайте обробленої індички.
  •    Підливи та м'ясні соуси.
  •    Дріжджі та дріжджовий екстракт.

 ПЕРЕВАГИ ХАРЧУВАННЯ ІЗ НИЗЬКИМ ВМІСТОМ ПУРИНІВ

   Зниження сечової кислоти. Люди, які схильні до гіперурикемії, можуть контролювати свій стан за та уникнути розвитку ускладнень. Люди, в яких вже діагностували подагру або камені в нирках, можуть запобігти утворенню нових кристалів сечової кислоти в суглобах чи нирках або принаймні уповільнити процес.Зниження ваги. Уникання продуктів з високим вмістом пуринів, таких як червоне м’ясо та солодощі, також сприяє зменшенню ваги. Подагра значною мірою пов’язана із надмірною вагою  та похідними метаболічними синдромами, як ожиріння, діабет і серцево-судинні захворювання. Втрата ваги статистично знижує ризик розвитку подагри, а також допомагає полегшити її симптоми, знімаючи навантаження з суглобів.

   Зменшення кількості ліків. Харчування може поступатися фармакотерапії за ефективністю у короткостроковій перспективі. Але зміни дієти мають значний вплив на стабілізацію та зниження рівня сечової кислоти та запобігання майбутнім загостренням подагри, зменшуючи потребу у ліках.

 НЕДОЛІКИ ХАРЧУВАННЯ З НИЗЬКИМ ВМІСТОМ ПУРИНІВ

  Зміни звичок і уподобань. Для людей з гіперурикемією таке харчування має стати складовою способу життя. Можливо, доведеться відмовитися від улюблених страв, солодощів та алкоголю. Це складно, але з часом дасть вам значні переваги. 

 Обмеження джерел Омега-3. Морепродукти, деякі з яких містять багато пуринів, є одними з найважливіших джерел Омега-3 жирних кислот. Ці кислоти мають багато переваг для здоров’я — зокрема, полегшують запалення та біль у суглобах від артриту. При значному обмеженні споживання морепродуктів варто розглянути опцію з прийомом дієтичних добавок з Омега-3 поліненасиченими жирними кислотами.

 Хоч харчування з низьким вмістом пуринів призначене для лікування гіперурикемії та подагри, воно є розумним вибором і для здорових людей. У такому раціоні менше цукру, алкоголю і м’яса, більше рослинних продуктів та альтернативних джерел білка. 

Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook