Упереддень захисту дипломних робіт магістрів 2022 року - селекціонери тезисно представили результати своєї наукової роботи на Постерній конференції

14 листопада 2022 року

  І хоч на світі сторони чотири,

Я тут живу, бо я цей край люблю.
Л. Костенко
Ось і вийшли на фінішну пряму наші магістри 2-го року.
Залишились останні кроки до здобуття ОС «Магістр» за ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур».
   Магістри плідно працювали впродовж усього терміну навчання, пройшли виробничу практику в різних куточках мальовничої України, на основі своїх досліджень написали дипломні роботи, «спойлер» яких відбувся 10 листопада на Постерній конференції на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.
   Розпочав конференцію Олександр Макарчук, завідувач кафедри, з привітання магістрів з Днем молоді. Пригадав про шлях, який магістри подолали разом з кафедрою до сьогоднішнього дня. Зокрема подякував за участь у V Міжнародній науково-практичній конференції «Селекція - надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництво)», де магістри гідно представили результати роботи рідної кафедри власними виступами перед видатними вченими та виробничниками.
   Не втратили свою можливість оцінити нове покоління молодих селекціонерів, яких підготувала кафедра, і Станіслав Ніколаєнко, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, та Оксана Тонха, декан агробіологічного факультету.
   Першим сміливцем, хто доповідав про результати власної наукової роботи, став Дмитро Чубенко. Під керівництвом Віталія Жемойди, професора кафедри, він написав дипломну роботу за темою «Особливості насінництва батьківських форм гібрида кукурудзи НУБіСел». На конференції Дмитро коротко розповів про свої результати.
   Станіслав Ніколаєнко та Оксана Тонха зацікавилися інформацією про гібрид кукурудзи, оригінатором якого є безпосередньо НУБіП України. На всі питання Дмитро охоче відповідав. Дискусія між ними в основному велася на тему особливостей технології вирощування гібриду. Окремою темою стала кастрація материнського компоненту кукурудзи в сучасних умовах в Україні, світі та її ефективність. Не оминули теми використання штучного інтелекту в селекції рослин.
   Наступним поспішив поділитися результатами свої досліджень Ярослав Манзюк. Разом з Ганною Ковалишиною, професором кафедри, в якості керівника, він обрав тему «Адаптивний та урожайний потенціал сортів пшениці озимої іноземної селекції в умовах Хмельницької області». На основі отриманого досвіду на виробничій практиці поділився своїми враженнями від сорту пшениці озимої м’якої Колонія.
   Олексій Гаркуша під керівництвом Дмитренко Юлії, доцента кафедри, працював над темою «Створення вихідного матеріалу соняшнику стійкого до гербіцидів груп трибенуронметилової групи». Особливо цікавим було питання щодо виробничої системи Clearfield Plus.
   Анастасія Максименко з допомогою керівника Олесі Зінченко, доцента кафедри, зацікавилася темою «Способи відтворення гібридів буряків цукрових, створених на основі цитоплазматичної чоловічої стерильності». Анастасія поділилася своїми результатами, розповіла про методи роботи, зокрема про особливості селекційної роботи в умовах in vitro.
 
   Вікторія Кравчук під керівництвом Ганни Ковалишиної, професора кафедри, працювала над темою «Особливості отримання гібридного насіння кукурудзи на ділянках гібридизації». На цю тему відбулася активна дискусія, зокрема на тему використання фунгіцидів та біопрепаратів в селекції рослин.
   Ростислав Блажеєв працював під керівництвом Євгенія Заїки, старшого викладача кафедри. Він обрав тему « Випробування сортів пшениці озимої селекції ННЦ «Інститут землеробства НААНУ» в умовах Лісостепу України. Тут підняли питання актуальності правильного підбору та використання сортів стандартів.
 
   Сергій Степаненко під керівництвом Олександра Макарчука, завідувача кафедри, працював над темою «Створення вихідного матеріалу соняшнику стійкого до гербіцидів груп трибенуронметилової групи». 
   Разом Сергій Степаненко та Олексій Гаркуша працювали над комплексною темою, де вивчали особливості створення вихідного матеріалу стійких до різних груп гербіцидів, тому між ними відбулася цікава дискусія, в якій прийняли участь зацікавлені інші магістри.
 
   Сергій Якобчук під керівництвом Олесі Зінченко, доцента кафедри, вивчав «Методи створення селекційного матеріалу Міскантусу гігантського (Miscanthus giganteus) з високим потенціалом продуктивності на малопродуктивних землях. Цікавими питаннями були проблема поширення міскантусу в Україні та вплив культури на родючість грунтів. Сергій також розповів про особливості мікроклонального розмноження культури.
   Олівер Аду-Боаче з керівником Ганною Ковалишиною, професором кафедри, вивчали «Створення нових гібридів цукрової кукурудзи за допомогою сучасних методів селекції рослин». Було вивчено 3 основні гени, що контролюють вміст цукрів в ендоспермі зерна кукурудзи на лініях селекції ВНІС за допомогою використання ДНК-маркерів та створено на їх основі новий гібрид. 
 
   Завершилося засідання узгодженням подальших дій в напрямку до захисту магістерських робіт та спільним сімейним фото магістрів 2-го року майже напередодні захисту.
Все буде Україна!
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook