На зустрічі керівництва університету з аспірантами обговорено якість підготовки наукових кадрів

30 листопада 2014 року

 Звертаючись до аспірантів – майбутнього університету, аграрного сектору і країни, –  ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що мета сьогоднішнього діалогу – почути один одного. Ми повинні звіряти свій маршрут, щоб не допускати помилок, – продовжив Станіслав Миколайович. Враховуючи важкий стан країни, маємо зробити те, чого чекає від нас держава, працювати з повною віддачею. Тож ставимо завдання: НУБіП повинен бути у п’ятірці кращих університетів України, підтвердити статус дослідницького вишу. Власне на це спрямована програма розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020». 

 
Наразі затверджено і план її реалізації на 2015 рік. Серед заходів, які він передбачає, насамперед, – зміцнення матеріально-технічної бази, обладнання лекційних аудиторій та лабораторій. У 2015-му планується поліпшити і соціальних захист, більш інтенсивно провести ремонти гуртожитків, продовжити відновлювальні роботи у 3-му навчальному корпусі. На перспективу – побудова навчальних корпусів, гуртожитку для аспірантів та житла для вчених і викладачів. 
 
 
 
За словами очільника університету, керівництво докладає всіх зусиль для оновлення дослідницької бази. Перші кроки у цьому напрямі вже зроблено. Є певне поліпшення діяльності навчально-дослідних господарств. А ще – підписано угоду про співпрацю з НААН України, яка дає змогу проводити спільні дослідження. Також колектив працює над відновленням, розширенням і поглибленням міжнародних зв’язків, залученням іноземних студентів на навчання. Тому володіння іноземною мовою для молодих вчених, викладачів є пріоритетним завданням для всіх нас. Також на меті – створення сучасної електронної бібліотеки, власного аграрного телеканалу. І, що дуже важливо, – маємо забезпечити якість освіти. Наразі ведеться активна робота по недопущенню нестатутних відносин між викладачами і студентами.
 
 
У ході наради голова соціологічної групи Людмила Харченко представила результати опитування аспірантів щодо задоволеності науковою підготовкою та соціально-побутовими умовами. Приємно, що переважна більшість опитаних вважає аграрну науку перспективною.
 
 
 
Проте викликає занепокоєння той факт, що значна частка аспірантів не маює намірів займатися в подальшому науковою роботою. Тому підбір вступників до аспірантури має бути виваженим. До навчання не мають допускатися випадкові люди. Таку думку висловив перший проректор Ігор Ібатуллін. Він також прокоментував нововведення у підготовці наукових кадрів, які привніс Закон України «Про вищу освіту». Основними завданнями на найближче майбутнє, як повідомив перший проректор, є підвищення частки захищених аспірантів до 80%, глибока інтеграція дослідницької магістратури та аспірантури, поліпшення матеріально-технічної бази тощо.
 
 
 
Про основні проблеми та завдання молодої наукової спільноти проінформував голова ради аспірантів університету Віталій Страшок.
 
 
Пропозиції щодо поліпшення підготовки наукових кадрів висловили Олександр Прохорчук, Олександра Лещенко, Мар’яна Гричук, Севіль Халілова та інші.
 
 
Їх цікавили питання запровадження спецкурсів, створення клубів вільного спілкування англійською, створення переліку міжнародних видань, доступу до електронних бібліотек світу.
 
 
За результатами обговорення ректор Станіслав Ніколаєнко доручив відповідальним особам напрацювати конкретний план заходів з урахуванням висловлених побажань. 
 
 
 
Ольга Наконечна 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook