Студенти спеціальності «Публічне управління та адміністрування» зустрілися з представниками Нацради з питань телебачення і радіомовлення

15 листопада 2022 року

    

       Для забезпечення якісної підготовки здобувачів вищої освіти зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування», обговорення необхідних компетентностей майбутніх випускників та обміном досвідом кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва НУБіП України постійно організовує гостьові лекції та зустрічі з представниками роботодавців, професіоналами-практиками й експертами. Цього разу студенти та викладачі зустрілися з представниками Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. 

 
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення та здійснення регуляторних повноважень. Для більш детального ознайомлення студентів-бакалаврів 1-4 курсів спеціальності «Публічне управління та адміністрування» та викладачів про діяльність Національної ради, форми взаємодії її представників з органами державної влади та органами місцевого самоврядування кафедрою публічного управління, менеджменту інноваційною діяльністю та дорадництва організовано зустріч з її представниками. У проведенні гостьової лекції з навчальної дисципліни «Публічне управління» та обговоренні необхідних компетентностей для співпраці публічних службовців з мас-медіа взяли участь:
Денис Зацерковний, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в м. Києві;
Лариса Якубенко, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області;
– Тетяна Ящук, головний спеціаліст секретаріату представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в м. Києві.
 

 

Під час свого виступу представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в м. Києві Денис Зацерковний ознайомив учасників із діяльністю Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Він зупинився на питаннях формування складу Національної ради, структурі апарату, наглядових та регуляторних повноваженнях. Ним зазначено, що колегіальний орган активно долучається до реалізації державної політики у сфері телерадіомовлення та до розробки Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, здійснює міжнародне співробітництво у медіа сфері.
 

 

 

З початку повномасштабної агресії рф проти України значна кількість ліцензіатів, провайдерів та компаній у сфері телерадіомовлення припинили мовлення, перестали надавати послуги абонентам, вимушено припинили діяльність. Наразі, діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та її представників спрямована на відновлення телерадіомовлення у регіонах, розширення інформаційного простору та забезпечення інформаційної безпеки, боротьбу з дезінформацією та протидію російській пропаганді. За допомогою власних медіа зарубіжні країни також сприяють підтримці та поширенню інформації про війну в Україні, здійснюють інформування громадян, які виїхали за кордон, протидіють інформаційним атакам. На даний час у 25 країнах 40 компаній створюють та поширюють медіаконтент українською мовою на підтримку України.
 

 

 Денис Зацерковний представив систему управління представників Національної ради. У 2022 році до її складу входить 61 управління представників, 23 представники, 32 секретаріати та 6 відділів організації роботи. Він також зупинилася на питання дотримання ліцензіатами законодавства щодо дотримання мовник квот в ефірі регіональних та місцевих телеканалів і радіостанцій. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення постійно здійснює моніторинг ліцензіатів. Так, за І півріччя моніторингом охоплено 98 мовників та 10 395 годин ефіру регіональних і місцевих телеканалів, 202 мовників і 4750 годин ефіру регіональних і місцевих радіостанцій, які здійснювали мовлення на підконтрольній Україні території. Більше 90% ефірного мовлення ведеться українською мовою. При виявленні порушень під час проведення моніторингу Національною радою вживаються відповідні заходи.
 

  

 Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариса Якубенко поділилася практичним досвідом роботи та співпраці з Сумською обласною державною / військовою адміністрацією, районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування з питань розвитку інформаційного простору, консультування зі створення місцевих телерадіоканалів, протидії фейкам та інформаційним атакам під час збройної агресії рф тощо. Вона розпочала свій виступ з інформації про порядок проведення конкурсу для представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, вимоги до кандидатів на посаду, зміст конкурсних завдань, які визначають рівень знань претендентами Конституції України, законів, нормативно-правових актів та вміння реагувати на вирішення проблемних ситуацій.
 

  

На її думку, представнику Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення не можна швидко вирішувати проблеми без налагодженої співпраці з органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Для ефективності розбудови інформаційного простору та відповідного реагування на запити створено робочу групу з безпеки інформаційного простору, у якій здійснюється взаємодія представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області з Сумською державною військовою адміністрацією, силовими структурами (СБУ, кіберполіцією), районними державними адміністраціями, міськими радами та іншими суб’єктами публічного управління.
Лариса Якубенко порадила студентам звернути увагу на формування тих професійних компетентностей публічних службовців, які їм стануть у нагоді під час виконання посадових обов’язків. До них належать здатність працювати в команді, використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології, налагоджувати соціальну взаємодію з населення та співпрацювати з органами публічної влади, налагоджувати ефективні комунікації.
 

  

Під час діалогу представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зі здобувачами вищої освіти було розглянуто питання щодо забезпеченням телерадіокомпаній обладнанням для безперебійного мовлення, збільшення потужності передавальних пристроїв для поширення телерадіоефіру на прикордонних територіях, створення нового контенту ліцензіатів, бронювання працівників телерадіокомпаній для повноцінного телерадіомовлення на період воєнного часу тощо.
В обговоренні проблемних питань та основних напрямів їх вирішення взяла участь головний спеціаліст секретаріату представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в м. Києві Тетяна Ящук.
 
Кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва висловлює щиру подяку представникам Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за проведену зустріч та врахує надані пропозиції з включення необхідних компетентностей до освітньої програми підготовки бакалаврів «Публічне управління та адміністрування» та робочих програм навчальних дисциплін, на які варто звернути увагу майбутнім випускникам - публічним службовцям для виконання своїх посадових обов’язків.
 
 
Сергій Приліпко,
в.о. завідувача кафедри публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва,
доктор наук з державного управління

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook