Інтеграція науки, виробництва і міжнародної співпраці забезпечує розвиток освітньої програми "Біомедична інженерія" на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

15 листопада 2022 року

Тільки інтеграція науки, освіти та виробництва сьогодні дасть новий поштовх розвитку університетів. Модернізація та динамічний розвиток вищого навчального закладу як інноваційного, науково-дослідницького, що інтегрує передові навчальні технології, мультидисциплінарні наукові дослідження та наукоємні технології світового рівня, для підготовки високоінтелектуальної, творчої інженерної еліти, неможливе без створення в університеті потужного освітньо-наукового середовища, вдосконалення освітніх, наукових технологій, впровадження технологій дуальної освіти.


    Для підготовки конкурентноспроможних фахівців одним із важливих та актуальних питань є оновлення та створення сучасної матеріально-технічної бази для проведення наукових досліджень та використання їх у навчальному процесі. Гостро в наш непростий час стоїть питання розвитку та впровадження в медико-біологічні заклади і установи наукових та науково-технічних досліджень на основі використання лазерних та оптичних технологій для біомедичних досліджень, лікування та реабілітації, що сприяють розвитку науково-технічного прогресу України, вирішують ряд задач біомедичної інженерії. Пріоритетним напрямом діяльності є також збільшення продовольчої продукції та підвищення її якості й безпечності. Досягнути цієї мети можливо завдяки переведенню існуючих енергозатратних, екологічно небезпечних технологій вирощування рослин сільськогосподарського призначення на технології із застосуванням оптико – електронних інтелектуалізованих систем керування фізіологічним станом рослин.
    Саме в цьому напрямі активно працює кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка у тісній співпраці із кафедрою біомедичної інженерії та оптико-електронних систем Вінницького національного технічного університету та підприємством «Фотоніка Плюс» із Черкас. До речі, підприємство "Фотоніка Плюс" на сьогодні є однією з провідних компаній в Україні, розробників та виробників лазерної апаратури для хірургії та терапії, а також інструменту на основі оптичного волокна до неї.
    У рамках наукової тематики, що виборола право фінансування МОН України в 2021 році № 110/6-пр-2022 (науковий керівник професорка Лариса Никифорова), за участю ведучого спеціаліста в області оптико-електронних і лазерних систем професора Сергія Павлова, проведено науково-дослідні роботи, за результатами котрих у співпраці із підприємством «Фотоніка Плюс», на кафедру надійшло лазерне оптико-електронне обладнання для виконання подальших досліджень і використання у освітньому процесі із Біомедичної інженерії.

    У тісній співпраці із Вінницькими колегами відпрацьовуються системи діагностування і лікування біологічних об’єктів різної природи, результати досліджень публікуються у відомих наукових виданнях, що індексуються у Scopus (Q2) в країнах Великої Британії та США.

    Тісна співпраця університетської спільноти і підприємства народжують також нові наукові кадри що з успіхом захищають свої дисертаційні роботи зі спеціальності 05.11.17 Біологічні та медичні прилади та системи. На фото: директор підприємства «Фотоніка плюс» - Володимир Холін після захисту своєї дисертації, голова спеціалізованої вченої ради професор Сергій Павлов, член спеціалізованої вченої ради професорка Лариса Никифорова, і співробітники підприємства, котрі приїхали підтримати свого керівника.

    На минулому тижні пройшов практичний семінар із застосування ЛТТ — лазерної термотерапії, з використанням оптичного випромінювання ближнього інфрачервоного діапазону електромагнітного спектра в лікуванні пацієнтів ортопедо-травматологічного профілю та у спортивній медицині шляхом використання лазерних апаратів LIKA-surgeon+ і LIKA-surgeon. У заході взяли участь фахівці медичної сфери з майже 20-ти профільних медичних закладів України. З вітальним словом виступив директор ПП «Фотоніка Плюс» Володимир Холін. Окрім того, виступили:
д.т.н., професор кафедри біомедичної інженерії та оптико-електронних систем ВНТУ Сергій Павлов із доповіддю «Фізичні аспекти проведення лазерної термотерапії»;
д.м.н, професор, лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії ТОВ «Академії лазерної медицини» Андрій Савченко із доповіддю «Особливості впливу на організм лазерної термотерапії з використанням лазерного випромінювання ближнього інфрачервоного діапазону»;
член медичної комісії НОК України, професор, заслужений лікар України В’ячеслав Попов із доповіддю «Особливості проведення лазерної термотерапії з використанням лазерного випромінювання ближнього інфрачервоного діапазону спектра в лікуванні та реабілітації пацієнтів у спортивній медицині»;
    Учасники семінару обговорили практичні аспекти використання методики лазерної термотерапії та результати її застосування у різних профільних медичних закладах України. Лікарі, котрі вже мають досвід використання методики ЛТТ у своїй клінічній практиці, зауважили її високу ефективність у лікуванні та реабілітації пацієнтів ортопедо-травматологічного профілю, з травмами різної локалізації та неврологічними патологіями.
    Зроблено перший крок до міжнародної співпраці напрямками із науковцями Німеччини (Helius Clinikum) і Канади. Сподіваємось, що проявлена зацікавленість закордонних колег переросте у спільний науковий проект.
    На завершення інформаційного повідомлення: базуючись на такій перспективній спеціальності як «Біомедична інженерія» співпраця між університетами та виробничими компаніями сприяє інтеграції освіти, науки і виробництва, що для України є надважливим завданням.

Лариса Нікіфорова, професорка кафедри автоматики
та робототехнічних систем імені академіка І.І.Мартиненка 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook