Проєкти VІ Всеукраїнського студентського конкурсу бізнес-проєктів «Від ідеї до успіху» продовжують вражати своєю актуальністю та креативністю

14 листопада 2022 року

9-10 листопада 2022 р. відбувся вже VІ Всеукраїнський студентський конкурс бізнес-проєктів «Від ідеї до успіху» від кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту НУБіП України. Конкурс проводиться вже 6-й рік поспіль в рамках освітньої магістерської програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами». Не дивлячись на воєнний стан, цей рік також не став виключенням: було подано майже 25 проєктів з 6 ЗВО України. Членами журі вже традиційно стали представники бізнесу, а також практики в освітньому та соціальному проєктуванні, які можуть реально оцінити актуальність та якість представлених конкурсних проєктів.

 

Відкрила конкурс засновник кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Шинкарук Лідія Василівна, яка привітала членів журі та присутніх, відмітила гостру актуальність проєктної діяльності в умовах як воєнного стану, так й поствоєнного відновлення економіки України, а також зазначила основну мету цього конкурсу – наданні можливості сучасній молоді реалізувати свої задуми та потенціал через розробку власних проєктів та їхню презентацію.

 

З вітальним словом виступив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку, доктор економічних наук, професор Ткачук Вадим Анатолійович, який передав вітання від ректору університету, академіка НАПН України, доктора педагогічних наук, професора Ніколаєнка Станіслава Миколайовича та всього ректорату. Вадим Анатолійович наголосив на важливості проведення подібних конкурсів, які дають можливість молоді для розвитку компетентностей з розробки проєктів.

 

Вже стало традиційним вітальне слово директора Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, доктора економічних наук, професора Вдовічена Анатолія Анатолійовича. Інститут є постійним партнером нашого конкурсу, в якому беруть активну участь й його студенти. Анатолій Анатолійович зауважив на необхідності та важливості подальшого розвитку співпраці між навчальними закладами, між бізнесом та освітою, так як це стимулює молодь до розвитку та багатогранного розкриття свого проєктного потенціалу.

 

Варто відмітити високопрофесійне журі, а саме: Валерій Юзба (Президент Торгово-економічної місії), Леонід Мільман (бізнесмен та керівник громадських проєктів), Мар’я Нестерова (керівник центру досконалості Жана Монне «Європейські студії соціальних інновацій в освіті», професор кафедри Жана Монне «Соціокультурні аспекти Європейських Студій», національний координатор проєкту Еразмус+ UNICOM), Марія Романова (керівник інноваційної компанії Radar Tech, перший корпоративний акселератор в Україні), Олена Мельник (координатор кафедри Жан Монне «Кліматичне лідерство ЄС», координатор та учасник проєктів Еразмус+, Міжнародної організації праці, Британської ради, Чеської агенції розвитку та ін.).

Формат конкурсу передбачав проведення 2-х турів, перший з яких відбувся 09 листопада 2022 р. Більше інформації про перший тур наведено за посиланням.

У другий тур було відібрано 9 проєктів-номінантів як за призовими місцями, так й за номінаціями «Найкращий проєкт розвитку регіону», «Найкращий проєкт в аграрному секторі» та «Найкращий соціальний проєкт». (Програма конкурсу)

Загалом, заявки на конкурс подали майже 25 учасників з 6 різних університетів України, серед яких відбірковий тур пройшли 9 проєктів. Серед них були представники НУБіП України, Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця), Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного авіаційного університету, Чернівецького торговельно-економічного інститут ДТЕУ. НУБіП був представлений учасниками з двох факультетів: аграрного менеджменту та гуманітарно-педагогічного. Окремо варто виділити студентів магістерської програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проєктами», які щороку представляють результати своїх напрацювань.

Конкурсні проєкти здебільшого мають як комерційну, так й соціальну складову, відрізняються креативністю, неординарністю в підходах до розробки своєї ідеї та високим рівнем виконання.

З урахуванням обставин, формат проведення другого туру був змінений й журі оцінювало відео-презентації наших конкурсантів, після чого відбулось жваве обговорення представлених проєктів.

Перше місце зайняв проєкт: «Створення центру з вивчення китайської мови» від Журби Ксенії, який є актуальним через розвиток китайської культури в Україні та тісну торгівельну співпрацю.

Друге місце посіли проєкт “T.A.M. - Target Audience Manager” від Апончука Ігоря та Малукало Олександра, який передбачає створення застосунку, який буде давати розуміння цільового ринку та потреб споживачів, а також бізнес-план відкриття центру медіації «Альтернатива» від Червонної Вікторії, який допоможе в екологічний спосіб розв’язувати сімейні конфлікти, оминаючи судовий процес.

 

 

ІІІ місце поділили наступні проєкти: Андрусенко Катерина, з цікавою концепцією ресторану Cook Room, де відвідувачі самостійно зможуть приготувати свої улюблені страви під керівництвом кухарів; Сивака Ростислава та Паламарчука Олексія метою якого є започаткування мережі вендингових апаратів Snack у м. Вінниця, з більш широким асортиментом товарів, ніж це зазвичай представлено, та Сороки Оскара та Асютіна Андрія зі стартапом TravelGoooo – додатком, який вирішує проблему пошуку туристичних місць та де можна провести своє дозвілля.

 

 

 

Три проєкти були нагороджені номінаціями, а саме як «Найкращий проєкт розвитку регіону» відмічено проєкт Трохимчук Оксани - Створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Волинь», який створюється для розвитку громади смт. Головне та передбачає розширення спектра послуг та підвищення якості їх надання для членів кооперативу, надання послуг агромагазину та ін.

В номінації «Найкращий соціальний проєкт» нагороджена Холод Аліна з проєктом «Табір для активної молоді», який передбачає створення простору для активізації молоді та залучення до ініціативної участі в житті. Окремою номінацією «Найкращий проєкт в аграрному секторі» відмічено проєкт Мацкевич Оксани «Бізнес-план отримання гомозиготних ліній кукурудзи», який спрямований на селекціонування 100% гомозиготних ліній кукурудзи, що є новим та актуальним для цієї сфери.

 

 

 

 

Ознайомитись з проєктами можна за посиланням: https://cutt.ly/CMySfdv

Підводячи підсумки, члени журі відмітили гостру актуальність представлених проєктів, високий рівень підготовки, обґрунтованість інвестиційної привабливості проєктів. Практики відмітили різносторонній характер конкурсних робіт та виявили бажання подальшої співпраці із подібним форматом роботи зі студентами.

Проведений конкурс та обговорення з членами журі в черговий раз показало наскільки наразі є актуальною освітня магістерська програма «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами», де можна розвинути свої знання, навички та компетентності з бізнес та соціального проєктування, а також знайти джерела фінансування свого проєкту.

Наше твердження «Інвестуйте в свою освіту сьогодні, щоб завтра мати успішне та забезпечене майбутнє» наразі актуально як ніколи, про що й свідчать результати проведеного конкурсу.

проф. Шинкарук Л.В., проф. Дєліні М.М.,
кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook