Міжнародна діяльність кафедри

Науковий проєкт програми НАТО SPS MYR G4687
Наука заради миру та безпеки
“ФІТОТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ЗЕМЕЛЬ, ЗАБРУДНЕНИХ В РЕЗУЛЬТАТІ ВІЙСЬКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ”.

БЕЗПЕКА ТА ВПЛИВ НА ОТОЧУЮЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ.
   Потреба в земельних ресурсах для виробництва продуктів харчування та відновлюваних джерел енергії, що виробляються в сільському і лісовому господарстві, постійно збільшуються через зростання населення.
   Питання продовольчої безпеки невпинно загострюється. Продовольча безпека може бути підвищена за рахунок поліпшення якості ґрунту на маргінальних і забруднених землях. Є багато місць, де ґрунти є забрудненими в результаті військової і видобувної діяльності. Ці землі можливо відновити шляхом висаджування високопродуктивних багаторічних трав міскантусу гігантського та світчграсу.
   Відновлювані джерела енергії, скорочення викидів парникових газів, поліпшення якості ґрунту, а також зниження ризиків для здоров’я є питанням безпеки, охорони навколишнього середовища та безпосередньо пов’язані з даним проектом. Економічна цінність нової розробки може перевищити один мільярд євро у разі реалізації у повному об’ємі.
ВПЛИВ ПРОЕКТУ.
   Цей проект матиме суттєве значення для суспільства завдяки розробці ощадливого процесу для поліпшення якості ґрунту на ділянках, забруднених військовою діяльністю. Міскантус виробляє велику кількість біомаси, що може бути використана для виробництва біоенергії, в якості корму для великої рогатої худоби та інших цілей. Нова технологія дозволить кінцевим користувачам висаджувати міскантус на забруднених та порушених внаслідок військової діяльності територіях, поліпшить структуру ґрунту, а також дозволить отримувати товарну продукцію. Економічний ефект полягатиме не лише у вартості продукції міскантусу, а й у зростанні вартості землі через поліпшення її якості в результаті фіторемедіаціі. Інформація про нову технологію буде поширюватися через презентації на засіданнях Міжнародної спілки з фітотехнологій, Інтернет-сайту проекту, через тренувальні навчання для кінцевих користувачів, поширення рекомендацій для кінцевих споживачів.
Головні організації:
● Країна НАТО – Чеська Республіка, Університет Яна Євангеліста Пуркіне в Усті-над-Лабем, Чеська Республіка.
Директор від країн НАТО – Валентина Підліснюк, професор, доктор наук
● Країна партнер – Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ.
Директор від країни партнеру – Тетяна Стефановська, доцент, кандидат наук
Учасники.
● Канзаський державний університет, Центр з дослідження небезпечних речовин, Манхеттен, штат Канзас, США.
Співдиректор – Ларрі Еріксон, професор, доктор наук
● Канзаський державний університет, відділ біохімії та молекулярної біофізики, Манхеттен, Канзас, США.
Співдиректор – Лоуренс Девіс, професор, доктор наук
● Канзаська сільськогосподарська дослідна станція, Манхеттен, штат Канзас, США. Співдиректор Ганга Хеттіарачічі, професор, доктор наук
● Національний університет “Львівська політехніка”, Львів, Україна.
Співдиректор - Павло Шаповал, доцент, кандидат наук
● Інститут біології та біотехнологій рослин Академії наук Республіки Казахстан, Алмати, Казахстан.
Співдиректор – Азіл Нуржанова, професор, доктор наук
Залучені до проекту організації:
● Університет Загребу, Хорватія.
Представник – Желька Згоролець, доцент, доктор філософії
● Вроцлавський університет довкілля та природничих наук, Польша.
Представник – дослідник Яцек Твардовський, професор, доктор наук
● Університет Вармії і Мазур в Ольштині, Польща.
Представник – Анджей Скверч, доктор філософії
Кінцеві користувачі:
● Кам’янець-Подільська міська рада, Хмельницька область, Україна. Представник – Валерій Клименко, радник
● Словацька агенція з довкілля, департамент аналізу, оцінки екологічного ризику та послуг з охорони довкілля, Словаччина.
Представник – Катаріна Палучова, доктор філософії
● Агрономічний факультет, Канзаській державний університет, Канзас, США. Представник – Крег Розебум, доктор філософії
● Приватна фірма “ Екологічна інженерія”, Алмати, Казахстан.
Представник – Олімбек Акхан, Голова правління
● Національний Проект Агенції з охорони довкілля США “Технічна допомога маргінальним землям”, регіони Агенції 5,6,7 та 8, США.
Представник – Левен Блейс, доктор філософії
Основна мета проекту.
  Підвищення рівня екологічної безпеки шляхом розробки методів для комерційного виробництва біомаси на забруднених військовою діяльністю землях таким чином, щоб поєднати дві мети: виробництво біомаси та очищення і поліпшення якості ґрунту. Питання безпеки, пов’язані з охороною довкілля та ресурсів, вирішуються за рахунок поліпшення якості ґрунтів і більш ефективного використання забруднених військових земель.
Результати досліджень.
   Розроблені нові технології будуть реалізовані для покращення якості ґрунту на забруднених військових територіях шляхом вирощування біоенергетичних рослин міскантусу гігантського та світчграсу, що значно знижує вартість відновлення забруднених земель. Нова інформація буде представлена та розповсюджена на запланованих семінарах і професійних зустрічах в Україні, навчанні в Чехії, 3-денному онлайн-семінарі в США, який буде поширено через мережу Інтернет. В рамках проекту передбачено підготовку й публікацію монографії «Фітотехнології з виробництва біомаси», трьох або більше статей в рецензованих міжнародних журналах. Інструкції з використання нової технології буде розроблено англійською, українською та чеською мовами. Наприкінці проекту заплановано проведення навчання кінцевих користувачів технології.
   Навчання з використання нового аналітичного обладнання розширить можливості молодих дослідників для проведення досліджень і буде проводитися в Чехії. Успішні студенти та аспіранти (до 7 осіб) будуть залучені для подальшого просування розробленої фітотехнології з виробництвом біомаси.
Розробка і впровадження.
   Для дослідження нової фітотехнології було визначено польові ділянки, забруднені в результаті військової діяльності. Ділянки розташовані в Україні, Чехії, Словаччині, Казахстані та США. Місця в Україні включають урбанізовану ділянку, забруднену важкими металами, у межах міста Кам’янець-Подільський, на якій здійснювалася мілітарна активність в минулому, і ділянки, розташовані на сході України в селах Курахово та Маріїнка, забруднені в результаті нещодавніх військових дій. Решта ділянок розташовані на забруднених металами та органічними полютантами грунтах, де розташовувалися колишні військові бази радянських військ в м. Мімонь (Чехія), м. Сляч (Словаччина), селищі Бахбакті ( передмістя Алмати, Казахстан). Польова ділянка у Форт-Райлі (штат Канзас, США) є бувшим полігоном для стрільби. Розроблена фітотехнологія буде надалі впроваджена на забруднених військовою діяльністю територіях в Україні, Чехії та США. Результати досліджень поширюватимуться у різні способи: за допомогою тренінгів, семінарів та шляхом консультацій для кінцевих користувачів, у друкованому вигляді, шляхом представлення в мережі інтернет відео з семінару «Фітотехнології з виробництва біомаси». Ці результати описуватимуть процеси оцінки ґрунту на наявність забруднювачів, вибір оптимальної технології, посадку міскантусу, агрономічний супровід, збір та переробку міскантусу на тверде паливо, вплив добавок до ґрунту на біодоступніть. Розроблені фітотехнології буде представлено на професійних зустрічах з кінцевими споживачами, включаючи заходи Канзас-агросервіс, українських місцевих зустрічах урядовців, зустрічах на днях поля та інших професійних заходах.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook