З хріном смачніше і здоровіше!

17 листопада 2022 року

 

   Хрін відрізняється серед усіх їстівних рослин своїми смаковими та ароматичними властивостями. Водночас, цей коренеплід родини капустяних має родичів з аналогічним потужним гострим смаком, зокрема, васабі, популярність якого не знижується разом із популярністю японської кухні.

   Хрін однозначно додасть яскравих акцентів до багатьох страв, якщо вам подобається гострий смак, здатний вигідно оформити результат приготування м’яса, риби, овочів, бобових та інших улюблених нами продуктів.  

   Хрін здавна використовували  для лікувальних цілей. Його переваги довели й сучасні дослідження. 

  ЗМЕНШУЄ ЗАПАЛЕННЯ

   Хрін містить хімічну сполуку синігрин. Вона блокує або змінює частини імунної системи, які викликають запалення, тим самим зменшуючи його. Епідемілогічні дослідження показують, що синігрин допомагає полегшити симптоми атеросклерозу. 

 ЗАПОБІГАЄ ПОШКОДЖЕННЮ КЛІТИН 

   Корінь хрону природним чином багатий антиоксидантами. Приєднуючись до вільних радикалів, вони захищають клітини від пошкоджень. Лабораторні дослідження засвідчили, що хрін може запобігти росту ракових клітин товстої кишки, легенів і шлунка. 

 ПОЛІПШУЄ ЗДОРОВ'Я ОРГАНІВ ДИХАННЯ 

   При вживанні хрін викликає відчуття печіння у носі, горлі та пазухах. Окрім того, він позитивно впливає на органи дихання. Одне дослідження показало, що добавка з сушеного хрону та настурції ефективно лікує інфекції носових пазух і бронхіт. 

 ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ 

   Хрін містить низку важливих мікроелементів та вітамінів. Зокрема, кальцій, магній, калій, фолати, вітамін С та цинк.  Одна чайна ложка магазинного соусу з хрону має 28,2 калорії, 2,85 грама жирів, 2,8 мг холестерину, 41 мг натрію, 0,5 грамів вуглеводів, 0,5 грамів цукру.  Водночас в 130 грамах свіжого меленого хрону є 150 калорій, 2 грами жиру, 25 мг натрію, 34 грами вуглеводів, 14 грамів клітковини, 9 грамів цукру та 6 грамів білків. 

   Зверніть увагу, що магазинний соус, як і інші оброблені харчові продукти, містить багато натрію. Його надлишок збільшує ризик розвитку високого кров'яного тиску, серцевих захворювань та інсульту. Коли вживаєте будь-яку оброблену їжу, важливо пам’ятати про розмір порцій. 

 ХРІН У ХАРЧУВАННІ 

   Найчастіше хрін споживають у вигляді готового соусу. Як приправу до риби, м’яса, а для пікантного смаку додають до картоплі чи намазують на хліб.  Купуючи соус у магазині, уважно прочитайте перелік інгредієнтів. 

   Якщо ви хочете приготувати свіжий хрін, вам потрібно спочатку очистити овоч від шкірки та нарізати його. Хрін можна варити, тушкувати або смажити на грилі. Він добре поєднується з іншими коренеплодами, в тому числі з буряком і картоплею, а також з броколі або брюссельською капустою.

Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 



 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook