School of Practical Psycholog: майстер-клас «Малюнок ресурсної мандали з елементами Трипільської культури»

17 листопада 2022 року
Київ

У межах діяльності Школи практичної психології 17 листопада 2022 року відбувся майстер-клас з арт-терапії на тему: «Малюнок ресурсної мандали з елементами Трипільської культури». Спікером заходу була член Української спілки психотерапевтів, член Всеукраїнської арт-терапевтичної асоціації, голова секції системної сімейної психотерапії Київського осередку УСП, психотерапевт за напрямом «Системна сімейна терапія», кризовий психолог Олена Дацун.


Термін «арт-терапія» – терапія мистецтвом, був введений Адріаном Хіллом у 1938 році при описі своєї роботи з туберкульозними хворими у санаторії. Арт-терапія є засобом переважно невербального спілкування. Оскільки символи в арт-терапії мають принципове значення, то процес комунікації здійснюється зазвичай за допомогою окремих образів. До переваг арт-терапії віднесено й те, що вона сприяє трансформації проблемної ситуації та негативних відчуттів і переживань на приємну діяльність, що приносить людині задоволення. Арт-терапія має інсайт-орієнтований характер.
Під час майстер-класу студенти мали змогу поповнити свої знання щодо розмаїття елементів трипільської культури, їх особливостей і значущості.


Цікавим моментом в роботі було те, що не в усіх учасників був певний задум і чіткий образ кінцевого результату. Тому більшість, взявши до уваги основні інструкції Олени Дацун, поринули у процес творчості, намагаючись обирати для мандали саме ті елементи і візерунки, які вподобали найбільше. Спокійна атмосфера, приємний музичний супровід сприяли продукуванню цікавих ідей та емоційних переживань під час самого процесу зображення мандали. І як відмітила більшість учасників, окремі елементи почали об’єднуватися в цікаві образи саме тоді, коли внутрішній контроль і вольове зусилля змінилися на розслаблення і легкість, коли студенти не ставили за мету отримати конкретний результат.


У відреагуваннях студентів після завершення основної частини майстер-класу зазначалося, що у більшості з них є потреба продовжувати процес, доповнюючи малюнок все новими і новими елементами. Дана арт-терапевтична техніка сприяла зниженню тривожного стану, пошуку ресурсу саме в стародавній символіці наших пращурів, розвитку національної ідентичності.


Висловлюємо щиру подяку Олені Дацун за позитивні емоції, цікаві відкриття і цінний професійний досвід!


Керівник проєкту
доцент кафедри психології
Оксана ОЛІЙНИК

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook