Що відомо про користь кверцетину?

20 листопада 2022 року

 

   Хронічні запальні процеси на тлі порушеного імунного контролю з часом сприяють розвитку небезпечних хронічних захворювань – від атеросклерозу до раку. Вчені намагаються знайти у натуральних джерелах безпечні можливості поліпшення імунної функції та захисту тканин від пошкодження клітин вільними радикалами при окислювальному стресі внаслідок хронічного запалення та дії агресивних зовнішніх факторів.

  Так увагу дослідників привернув кверцетин, природній антиоксидант, який запобігає порушенням функцій клітин, підтримує здоров’я серцево-судинної системи та кровообігу, а також здійснює комплексну імуномодулюючу дію з кращим контролем запалення та протидією сенсибілізації та алергічним реакціям. 

  Кверцетин – поліфенольний біофлавоноїд або рослинний пігмент, що міститься у продуктах, багатих антиоксидантами. Він може бути корисним при алергії, астмі, хворобах серцево-судинної системи, гіпертонії, раку, а також запальних захворюваннях, таких як ревматоїдний артрит, інтерстиціальний цистит і простатит.

 ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я 

   Кверцетин сприяє антиоксидантній активності в організмі, тим самим зменшуючи руйнівні наслідки хронічного запалення. 

 ЗАПОБІГАЄ СЕРЦЕВИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ 

   Як потужний протизапальний і антиоксидантний засіб, кверцетин має кардіопротекторну дію. Результати досліджень доводять, що цей біофлавоноїд захищає від атеросклерозу, окислювального стресу, дисфункції ендотеліальних клітин. Крім того, кверцетин має антигіпертензивну дію, зменшуючи ризик підвищень кров’яного тиску. 

 ЗНИЖУЄ РІВЕНЬ ЦУКРУ 

   Хоча ефективність кверцетину для пацієнтів з цукровим діабетом ще потребує додаткових досліджень, останні дані показали, що він є потужнім засобом, який можна використовувати у комплексному лікуванні цього захворювання. 

  Кверцетин модулює рівень глюкози в усьому організмі, впливаючи на клітинні рецептори у тонкому кишківнику, підшлунковій залозі, скелетних м’язах, жировій тканині та печінці. Для хворих на цукровий діабет кверцетин може посилити функцію інсуліну та поліпшує метаболізм глюкози.

 ЗАХИЩАЄ ВІД РАКУ

   За даними одного з систематичних оглядів рандомізованих досліджень, кверцетин може запобігати втраті життєздатності клітин, що є одним з факторів розвитку ракових захворювань. Це підтверджують результати дослідження in vivo, водночас досліджень за участі людей ще не проводились. 

 ПОЛЕГШУЄ АЛЕРГІЮ

   Кверцетин є стабілізатором тучних клітин, що робить його чудовим природним засобом боротьби з алергічними захворюваннями. Нові дослідження підтверджують, що кверцетин зменшує запалення та пригнічує вироблення гістаміну, який є одним з ключових медіаторів алергічних реакцій.

 ІМУНОМОДУЛЮЮЧІ ЕФЕКТИ

   Результати низки досліджень демонструють, що кверцетин є стимулятором імунної системи, має противірусну активність, сприяє зниження продукції прозапальних цитокінів, утворенню лейкотрієнів, пригнічення вироблення інтерлейкіну IL-4. Це може покращити баланс Th1/Th2. Він також ефективний для інгібування ферментів, таких як ліпоксигеназа, еозинофіли та пероксидаза, і придушення медіаторів запалення. Усі зазначені механізми пояснюють протизапальні та імуномодулюючі властивості кверцетину.

 СПРИЯЄ ВІДНОВЛЕННЮ М’ЯЗІВ  

   У рандомізованому контрольованому дослідженні 20-річні чоловіки приймали добавки кверцетину або плацебо протягом 14 днів. Результати показали, що кверцетин покращує відновлення м’язів після повторних інтенсивних фізичних вправ і зменшує слабкість, викликану фізичними вправами. Зокрема, він збільшує рівні анаболічних факторів IGF-I та IGF-II у плазмі. 

  Це може допомогти запобігти травмам, одночасно сприяючи відновленню м’язів. Менше з тим, необхідні додаткові дослідження, перш ніж рекомендувати вживати кверцетин з цією метою.

 МАЄ НЕЙРОПРОТЕКТОРНУ ДІЮ 

   Антиоксидантні та протизапальні механізми кверцетину спонукали дослідників до вивчення його можливих нейропротекторних ефектів у дослідженнях in vivo на тваринах і людях. Вважається, що кверцетин може відігравати таку роль через його здатність протидіяти окислювальному стресу, який пошкоджує клітини мозку. Своєю чергою, це може зменшити ризик розвитку типів деменції, включаючи хворобу Альцгеймера.

 КВЕРЦЕТИН У ХАРЧУВАННІ

   Кверцетин є одним із найпоширеніших поліфенольних біофлавоноїдів. Він міститься в різноманітних фруктах, овочах та інших рослинних джерелах. Серед основних джерел кверцетину — яблука, спаржа, ягоди, броколі, вишні, зелений перець, цибуля, горох, червоний листовий салат, грейпфрут, помідори.  

   Харчування, в якому багато таких продуктів, забезпечує в середньому 13 міліграмів кверцетину на день. Окрім того, з їжі ви отримуєте багато інших поживних речовин, як-от інші антиоксиданти, клітковину, вітаміни та мінерали. 

   Дієтичні добавки з кверцетином варто вживати за рекомендацією лікаря. Найчастіше їх приймають у дозах від 250 до 1000 мг щодня протягом 12 тижнів. Для терапевтичного використання призначають по 500 мг кверцетину один-два рази на день, не довше ніж на чотири тижні. Безпека високих доз протягом тривалого періоду часу ще не визначена.

 ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ТА БЕЗПЕКА

   Небезпечно вживати дієтичні добавки з кверцетином людям, які мають захворювання нирок. Також вони можуть сприяти розвитку пухлини, якщо у вас естрогенозалежний рак. 

   Наразі не встановлено, чи безпечний кверцетин для вагітних жінок або тих, хто годує груддю. 

Олег Швець,
доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook