Гостьова лекція «Як туристичний бізнес країни працює під час війни»

21 листопада 2022 року

      18 листопада 2022 року відбулась гостьова лекція на тему «Як туристичний бізнес країни працює під час війни», організована  кафедрою готельно-ресторанної справи та туризму ННІ неперервної освіти і туризму.

Спікер – Ірина Сеник, досвідчений практик туристичного бізнесу, представниця туристичної агенції  «Вінтур». Учасниками лекції були здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» та «магістр» спеціальності 242 Туризм освітніх програм «Туризм» та «Міжнародний туристичний бізнес» відповідно.

 

   Тема лекції є вкрай актуальною з огляду на особливо болючі виклики саме для сфери туризму в останні роки, що пов’язані з втратами туристичної галузі від глобальної пандемії, а нині – із збройною агресією проти України. Лектор наголосила на необхідності зміни фокусу стратегічних цілей і реконструюванні завдань сталого розвитку туризму і курортів в Україні, відновленні та подальшого розвитку туризму.
   Пані Ірина із радістю поділилась і присутніми своїми знаннями та досвідом. Розповіла про особливості ведення туристичного бізнесу в умовах війни, з якими нетиповими ситуаціями прийшлось зіткнутись як українським туристам, так і представникам туристичної галузі. Як взагалі змінилась вітчизняна сфера гостинності за останні місяці військової агресії рф.
   Учасники зустрічі обговорили питання еволюції туризму в Україні за часів незалежності, чинники позиціювання національного туризму на світовому туристичному ринку на різних етапах життєвого циклу, а також проблеми сучасного етапу функціонування туристичного сектора на проєктному, продуктовому та інфраструктурному рівнях. Підвищення індексу конкурентоспроможності туристичної України серед країн світу, забезпечення високого рівня надання туристичних послуг, що потребує постійного вдосконалення підготовки кадрів, розвиток їх компетентностей та зміни парадигми і форм освітнього процесу.
   В ракурсі посиленої уваги були питання: Які дестинації та види туризму стануть актуальними в повоєнний період? Чи зросте інтерес в іноземних туристів до відпочинку в Україні? Як не втратити поінформованості про Україну в світі і привабити чим більше гостей до України? Як не стати одноманітною туристичною країною? тощо.  
   Згадали досвід Хорватії, яка в 90-х роках ХХ ст. також пройшла через війну, але змога відновитись, відновити свою економіку, в тому числі через надходження до казни відрахувань від туризму, які на сьогодні становлять 15% ВВП країни. Для порівняння в країнах ЄС даний показник знаходиться в межах 3-5% ВВП, в Україні в довоєнний період – 1,5%. Спікер акцентувала увагу на перспективних наслідках входження України до складу ЄС, зокрема, інтегрування вітчизняного законодавчо-нормативного поля до європейського, необхідність конкретизації місця і ролі туризму у відновленні України у післявоєнний період.
   На реальних прикладах функціонування туристичної агенції здобувачі вищої освіти змогли підтвердили набуті ними теоретичні знання щодо менеджменту туризму, налагодження комунікацій з клієнтами та партнерами, логістики туристичних напрямків, гнучкого ціноутворення (revenue менеджмент), брендингу тощо. Познайомитись з новинками у програмному забезпечені туристичного бізнесу, новими зручними додатками для замовлення квитків, пошуку турів та курортів, а також з концепцією «Smart Tourist Destination», впровадження якої потребує перехід до кластерної моделі управління туристичними територіями.
   Студенти активно брали участь у лекції – задавали питання, ділились своїми спостереженнями. Відкриттям стали нові можливості фрілансу в туризмі, перш за все це відповідність сьогоденним вимогам безпеки, комфорту для співробітників турфір та їх гостей, зниження видатків турфір та відповідно збільшення прибутковості. Зазнала обговорення низка дотичних питань: правового забезпечення туристичної діяльності не лише в Україні, а й за кордоном, формування іміджу тощо.
   Цікавих питань до обговорення було дуже багато, але обсяг лекційного заняття, нажаль, обмежений, тому домовились зустрітись знову. Щиро вдячні пані Ірині за змістовну цікаву лекцію, корисну професійну зустріч і сподіваємося на подальшу результативну співпрацю, із надією, що все буде гостинна Україна!
 

Олена Москвічова,
доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook