СТУДЕНТКА 6 ГРУПИ 1 КУРСУ ВІНЦИК АННА НА ОНЛАЙН ВИХОВНІЙ ГОДИНІ КУРАТОРА ДОПОВІЛА НА ТЕМУ: НАРКОМАНІЯ - КРОК У БЕЗОДНЮ !!!

28 листопада 2022 року
Кафедра хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка

   Наркотик (від грец. narkoticos — той, що призводить до заціпеніння, одурманюючий) — це субстанції природних чи штучних речовин, здатні викликати фізичну і психічну залежність та токсичне отруєння.
   Наркоманія – важке захворювання, що розвивається внаслідок хворобливої пристрасті до будь-якої наркотичної речовини та супроводжується фізичною і психічною залежністю від наркотику. Наркоманія розвивається стрімко. Важко заздалегідь передбачити, коли забавка переростає в рабську залежність людини від наркотику. Часто досить 1-3 вживань препарату, щоб з’явилася потреба повторити, щоб зродився нездоланний до нього потяг.

   Наркотики – страшний і безжалісний ворог людини. В поняття «наркотик» до цього часу існує деяка невизначеність. Медичний зміст цього слова - засіб для наркозу, не збігається з загальновживаним - засіб для отримання задоволення.

   Зараз термін «наркотик» набув значення «сильнодіюча речовина», «психотропна речовина», «одурманююча речовина». Законодавством усіх країн визнано наркотиками героїн, кокаїн, ЛСД, препарати коноплі, метадон, ефедрин та інші. Наркотик, природна чи синтетична речовина, яка при введенні в організм може змінити одну чи декілька функцій та внаслідок багаторазового вживання призвести до психічної або фізичної залежності. Відчути наркотик і не втягнутись неможливо. З точки зору психофармакологічного впливу наркотики поділяють на три великі групи:

  • наркотики, які пригнічують діяльність центральної нервової системи (опіати , барбітурати);
  • наркотики, які збуджують діяльність центральної нервової системи (амфетамін, кокаїн, гашиш);
  • наркотики, які викликають галюцинації (марихуана, мускатний горіх, ЛСД, мескалін і ін.)

   Група експертів ВООЗ визначила наркоманію як «стан епізодичного або хронічного отруєння, викликаний багаторазовим введенням наркотику». Комітет експертів ВООЗ розрізняє в наркоманії два стани хвороби – залежність та звикання.

   Залежність - характеризують сильне бажання або непереборна потреба (нав’язливий стан подальшого приймання наркотику, а також спроба отримати його за будь-яку ціну; тенденція збільшення дозування через розвиток залежності; психічна (психологічна або емоційна) залежність від ефекту наркотику; згубні наслідки для особистості та суспільства.
   Звикання - характеризують бажання подальшого приймання наркотику з метою поліпшення настрою; незначна тенденція (або відсутність) до збільшення дозування; деякий ступінь психічної залежності від ефекту наркотику, але відсутність фізичної залежності (відсутність абстинентного синдрому); негативні наслідки стосуються тільки особистості наркомана.
   Наркомани – найбільш небезпечна група ризику захворювання на СНІД (серед хворих на СНІД 70% - наркомани).

   Щоб уникнути цієї хвороби, потрібно, насамперед пам’ятати, що людина має бути самостійною, незалежною, що уміє вибирати й відмовляти. Цікавість не вада, це гарна якість, але її треба вміти направляти й обмежувати. Ризик повинний бути виправданим, не можна з цікавості стрибати з 10-го поверху чи лягати під потяг. Дружбу не завойовують сліпим наслідуванням чи зміною своєї думки. Якщо лідер, «кумир» приймає наркотики – виходить він тільки носить маску сильного, а сам – раб шкідливої звички, раб своєї страшної хвороби – наркоманії. Якщо хтось із близьких приймає наркотики, потрібно зупинити його, а не стрибати разом з ним у безодню. Краща профілактика наркозалежності - здоровий спосіб життя, саме він є однією з основних умов збереження здоров’я людини. А здоров’я – це основа реалізації фізичних і психічних можливостей і здібностей особистості.
   Тож зробимо Україну без наркотиків!

РІЗНИЙ ВПЛИВ НАРКОТИКІВ НА ОРГАНІЗМ:

   Наркоманія - це багаторічна насолода смертю.
Франсуа Моріак


СЛАВА УКРАЇНІ !!!
ГЕРОЯМ СЛАВА !!!
СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ !!!


Заступник старости 6 групи 1 курсу:
Вінцик Анна
Наставник групи:
Роман Бокотько

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook