Вчені підбили підсумки Міжнародної науково-практичної конференції «Теоретичні та інноваційні розробки з генетики, розведення та біотехнології відтворення тварин»

1 грудня 2014 року

     26 – 28 листопада на базі ННІ тваринництва та водних біоресурсів до 110-річчя від дня народження видатного вченого М.М. Колесника проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Теоретичні та інноваційні розробки з генетики, розведення та біотехнології відтворення тварин».
     У конференції взяли участь представники вишів, п’яти науково-дослідних інститутів Національної академії аграрних наук України, фермери, фахівці з виробництва продукції тваринництва, викладачі і студенти НУБіП України та гості іноземних держав, зокрема В’єтнаму, Литви, Білорусії, Молдови.
     Тематика конференції охоплювала розвиток ідей професора М.М. Колесника у сучасній генетиці тварин. Також розглядалися сучасні методи селекції та технології використання племінних тварин. Окрім того, були розглянуті питання біотехнології відтворення та ролі паратипових факторів у підвищенні продуктивності тварин.


     Після пленарного проведено три секційні засідання. Перше присвячене сучасним досягненням в генетиці тварин. Мова йшла про роль генів QTL і поліморфізм за генами пролактінового рецептора, NCOAI, тиреоглобуліну, капа-казеїну у свиней, великої рогатої худоби та овець. Науковці розглядали варіанти мікросателітної ДНК в генетичній структурі коней та бестера. 
      На другій секції обговорювалися оцінка бугаїв-плідників за різними генетичними ознаками, селекційно-генетичні особливості формування та удосконалення різних ліній типів та порід свиней, великої рогатої худоби, птиці та бджіл.
     У ході третьої — висвітлено основні аспекти впливу паратипових та генетичних факторів на ефективність біотехнологічних методів відтворення тварин та бджіл, а також розглядалися питання підвищення відтворювальної здатності самців та самок.


     

     Конференція стала поштовхом до розвитку нових ідей у сфері наукових досліджень в галузі генетики, селекції та репродуктивної біотехнології. Вчені представили практикам можливості підвищення продуктивності різних видів сільськогосподарських тварин при застосуванні сучасних генетичних, селекційних та біотехнологічних методів.

Віктор Шеремета,
завідувач кафедри генетики, розведення та репродуктивної
біотехнології тварин ім. М.А. Кравченка

 


 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook