Бакалаври зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування» стали учасниками круглого столу «Нагальні потреби українського агросектору для стійкості та відновлення», організованого за підтримки Європейського Союзу та Світового банку

11 грудня 2022 року

            Підготовка бакалаврів для роботи в органах державної виконавчої влади та органах місцевого самоврядування ґрунтується на чіткому дотриманні місії університету, що полягає у: створенні, накопиченні, систематизації, зберіганні і поширенні сучасних наукових знань для покращення якості життя людей; підготовки фахівців європейського і світового рівня, інтелектуального та особистісного розвитку.

 
Кафедра публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва готує бакалаврів, магістрів та докторів філософії за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» і саме це, є одним із ключових чинників якісної підготовки, оскільки багаторівневість вищої освіти дозволяє генерувати можливості всіх учасників освітнього процесу і використовувати ці можливості для удосконалення підготовки здобувачів.
Цього разу аспіранти Тетяна Ковтун і Сергій Замідра, напрацьовуючи матеріали для своїх дисертаційних досліджень, запланувати разом з бакалаврами відвідати круглий стіл «Нагальні потреби українського агросектору для стійкості та відновлення», організованого за підтримки Європейського Союзу та Світового банку.
Перед учасниками круглого столу виступили представники уряду, парламенту, профільних асоціацій виробників сільськогосподарської продукції та об’єднань громадян, міжнародні партнери. Бакалаври Вікторія Терьошина, Нікіта Чернійчук, Каміла Можаровська, Олена Сіленко, Аліна Максимова та інші уважно слухали та занотовували сучасні тенденції управління агросектором. Знайомилися з новаціями державної підтримки аграріїв у 2023 році.
 

 

 

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський у своєму виступі зауважив, що основною проблемою вітчизняного агросектору є мінімальна ліквідність агропродукції. Ціна продажу зерна - низька, логістика дуже дорога, тому аграрії несуть значні збитки. Перед управлінцями на всіх рівнях управління стоїть першочергове завдання - підтримати аграріїв, щоб забезпечити вітчизняну і світову продовольчу безпеку, дати можливість 100 % задовольнити потребу Збройних сил України та населення у якісних вітчизняних продуктах харчування, у тому числі довготривалого зберігання. Міністр звернув увагу на низку актуальних проблем, які потребують невідкладного вирішення на всіх без виключення рівнях управління державою. Так, на найвищому рівні необхідно забезпечити безперебійну роботу зернового коридору. На рівні місцевого самоврядування та органів державної виконавчої влади - спростити доступ аграріїв до кредитних ресурсів, щоб основною заставою було зерно і держава надавала гарантію банку за позичальника. Також необхідно подумати як спростити процедуру експорту зерна через всі кордони, і головне, як забезпечити малим агровиробникам фінансову підтримку і через Державний аграрний реєстр, і через підтримку Європейського Союзу.
Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич у своєму виступі наголосив, що міністерство провело опитування серед аграріїв щодо потреби у насінні. Майже 100% аграрії відповіли, що готові сіятися, якщо буде міжнародна підтримка насіннєвим матеріалом. За таких умов загальні площі посівів можуть збільшитися на 30%. ЄС уже погодив виділення 950 млн євро на підтримку логістичних проєктів у межах «Шляхів солідарності», які ЄБРР, Світовий банк, ЄІБ готові вкласти в експортну інфраструктуру.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду акцентував у своєму виступі, що народні депутати, ще на початку повномасштабного вторгнення ухвалили ініціативи щодо максимального спрощення ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшення бюрократичного навантаження на бізнес.
Голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун звернув увагу присутніх на необхідності переходу від сировинної моделі виробництва в агросекторі на виробництво з доданою вартістю - це створить нові робочі місця і заохотить повернутися додому тих українців, які були вимушені покинути свої домівки і виїхати за кордон. Реалізація «Плану Маршала», який, крім іншого, спрямований і на відновлення аграрного сектору України, також дає змогу планувати майбутнє трьом категоріям аграріїв, наприклад, перша категорія - це ті, які залишилися на окупованих територіях. Саме на цих аграріїв, які потерпають від бойових дій та проблем, пов’язаних з життям в окупації чекає тиск зі сторони правоохоронних органів після деокупації території. Саме ця категорія найбільше потребує державної підтримки.
Було ще багато цікавих виступів, проте, роботу круглого столу перервала повітряна тривога і всі учасники вимушено перемістилися в укриття, де продовжили ділитися враженнями від участі в заході. 

 

 

 

Загальне враження бакалаврів та аспірантів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» від участі в роботі круглого столу чітко ілюструють слова Олени Сіленко: «Відвідавши круглий стіл, я отримала море позитивних емоцій. Спікери все детально та цікаво розповідали, а також були відкриті та щирі, відповідаючи на запитання. Не дивлячись на те, що роботу заходу перервала масштабна повітряна тривога по всій території України, піднесений настрій учасників зустрічі і бажання ділитися новими ідеями щодо відновлення аграрного сектору України не зникли. Після цього заходу я ще раз впевнилася, що правильно обрала і університет, і спеціальність, адже, спілкуючись зі своїми однокласниками, які вступили в інші навчальні заклади за різними спеціальностями, лише я можу їм розповідати про насичене студентське життя, наповнене зустрічами зі найбільш успішними людьми України та світу! А мої однолітки лише по доброму мені заздрять і зітхають, що мають лише дистанційне навчання і ніколи не мали змоги бути присутніми на таких комунікативних заходах».
 
Ось так в університеті готують для органів публічної влади фахівців, які розуміючи тенденції управління та місцевому, регіональному, державному, міждержавному та глобальному рівнях, спроможні вибудувати ефективну систему управління з чіткою взаємодією елементів систем і підсистем у будь-якій галузі і сфері суспільного життя. 
 
Ірина Грищенко,
доктор наук з державного управління
аспіранти Тетяна Ковтун і Сергій Замідра,
кафедри публічного управління, менеджменту
інноваційної діяльності та дорадництва
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook