Кіртбая Юрій Костянтинович - 120 років від дня народження

25 серпня 2022, 11:19

         Важко переоцінити внесок професора Ю.К. Кіртбая у формування та розвиток наукової дисципліни «Експлуатація машинно-тракторного парку», як технічної науки, яка розробляє основи теорії використання машин у сільському господарстві, визначає параметри машин, при яких забезпечується їх високопродуктивне використання із заданою якістю виконання робіт, здійснює діагностику роботоздатного стану машин і визначає ресурс їх роботи, розраховує оптимальну структуру парку машин, які забезпечують комплексну механізацію виробництва сільськогосподарської продукції. Близько 70 років плідної науково-педагогічної діяльності професора Ю.К. Кіртбая пов'язано з роботою на кафедрі експлуатації машинно-тракторного парку Всесоюзного інституту субтропічних культур, Української сільськогосподарської академії та Московського інституту інженерів сільськогосподарського виробництва.

Юрій Костянтинович Кіртбая народився в 1902 році в м. Москва в родині службовців. З 1912 по 1920 рік навчався в Сочинський чоловічій гімназії, по закінченню якої працював слюсарем окружних майстерень м. Сочі.
У 1925 році переїхав на роботу до Абхазької Автономної Республіки, де до 1927 року працював техніком сільськогосподарської станції. У 1927 році одержав направлення на навчання до м. Тифліс (нині м. Тбілісі), де з 1927 по 1938 роки навчався в Тифліському державному політехнічному інституті, а після його реорганізації - у сільськогосподарському інституті Грузії на факультеті механізації.
В 1931 році після закінчення інституту був направлений на роботу машинознавцем у Сухумське відділення сільгосппостачу, де виконував завдання Наркомзему по організації роботи перших машинно-тракторних станцій. Проявивши здібності до наукової роботи, у 1932 році він запрошується на роботу старшим науковим співробітником зональної тютюнової станції Всесоюзного Інституту тютюнової промисловості. У цьому ж році була відкрита філія Всесоюзного інституту механізації і електрифікації сільського господарства, директором якої він працював до 1934 року.
В середині 1934 року Ю.К. Кіртбая запрошується на посаду завідувача відділу механізації Науково-дослідного інституту вологих субтропіків, де під його керівництвом було створено декілька спеціальних сільськогосподарських машин. В цей же час у Всесоюзному інституті субтропічних культур він організував кафедру механізації сільського господарства, якою завідував протягом чотирьох років, активно займався науковою діяльністю і у 1938 році захистив кандидатську дисертацію.
У 1938 році Ю.К. Кіртбая був обраний за конкурсом на посаду завідувача кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Київського сільськогосподарського інституту.
З липня 1941 року інститут було евакуйовано до м. Алма-Ати (нині м. Алмати) і співробітники працювали в складі Казахського сільськогосподарського інституту та інших освітніх і наукових закладів.
Ю.К. Кіртбая працював під час евакуації завідувачем відділу механізації сільського господарства Науково-дослідного інституту землеробства ім. В.Р. Вільямса і одночасно референтом із механізації при уряді Казахська РСР.
З травня 1944 року після повернення з евакуації до Києва Ю.К. Кіртбая продовжує працювати завідувачем кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Київського сільськогосподарського інституту (з 1954 року сільськогосподарської академії) до 1965 року.
В цей період в новій мирі розкривається його талант як видатного вченого і педагога. В 1957 році він захистив докторську дисертацію на тему: «Основи теорії використання машин у сільському господарстві» і став визнаним лідером серед вчених в галузі експлуатації сільськогосподарської техніки, як в Україні, так і на теренах СРСР. На керованій ним кафедрі проводились широкий дослідження по оптимізації структури машинно-тракторного парку та випробування нової сільськогосподарської техніки. Особливої інтенсифікації набула співпраця кафедри із заводами сільськогосподарського машинобудування та сільськогосподарськими підприємствами по провадженню комплексної механізації в сільському господарстві, розгорнулись науково-дослідні роботи на госпдоговірній основі.
Слід відзначити діяльність Ю.К. Кіртбая, як видатного педагога, автора багатьох підручників, які відомі не тільки в Україні, а і в бувшому СРСР. Мені пощастило слухати його лекції, складати йому екзамени. Його лекції відрізнялись високим рівнем наукової ерудиції, гуманістичності, педагогічним новаторством і педантичністю. Він уміло виділяв головні ідеї в поданні навчального предмету, їх реалізацію в конкретних науково-технічних розробках, володів високою методологічної культурою.
Предметом особливої уваги була підготовка наукових кадрів через аспірантуру, наукова тематика аспірантів пов'язувалась із конкретними запитами виробництва у різних ґрунтово-кліматичних зонах.
На жаль, у розквіті свого творчого таланту Ю.К. Кіртбая у 1965 році змушений піти у відставку з посади завідувача кафедри експлуатації машинно-тракторного парку (на мою суб'єктивну думку) через необґрунтовані чвари серед співробітників кафедри.
У 1965 році Ю.К. Кіртбая перейшов на посаду професора кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Московського інститут інженерів сільськогосподарського виробництва, де успішно і плідно працював до 1995 року. Ним підготовлено 25 кандидатів і двох докторів технічних наук, які працюють у багатьох країнах світу.
  
 

Д.Г. ВОЙТЮК, професор кафедри СГМС ім. акад. П.М. Василенка

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook