Видатний вчений, організатор і популяризатор міжнародного наукового співробітництва Еугеніуш Красовський

16 серпня 2022, 16:40

    На черговій XVIII міжнародній конференції “Раціональне використання енергії в техніці” було відзначено видатний внесок в розробку проблем енергетики сільськогосподарського виробництва і міжнародного співробітництва в галузі агроінженерії професора, доктора габілітованого, інженера - Еугеніуша Красовського.

Народився ювіляр 2 липня 1932 року в містечку Краснічин, гміни Краснічин Красноставського повіту Люблінського воєводства., Республіки Польща.

По закінченню у 1958 році факультету машинобудування Ченстоховської політехніки отримав фах магістра інженера-механіка і до 1961 року працював викладачем механічного технікуму в м. Красноставі.

В 1961-1962 роках Працював старшим конструктором у відділі з виробництва обладнання для зв'язку заводу гелікоптерів у м. Свіднику.

Про свої неординарні наукові здібності і педагогічний хист він заявив під час проходження докторантури на кафедрі механізації землеробства Вищої школи сільськогосподарського виробництва в Любліні в 1962-1966 роках.

На цій кафедри він працював лектором (1966-1975 роки), доцентом (1975-1990 роки), професором надзвичайним (1990-1993 роки), а з 1993 року - повним професором завідувачем кафедри транспортних засобів і двигунів факультету землеробський техніки. Також 1982 по 1993 рік Е. Красовський працював на кафедрі двигунів внутрішнього згорання Люблінської політехніки.

В 1975-1981 роках працював на посаді заступника декана факультету землеробської техніки Люблінської сільськогосподарської академії, очолював сенатську комісію з винахідництва, а з 1993 року був членом видавничої комісії, проходив наукове стажування в Болгарії - у Вищій школі землеробства в Руссе.

Як видатний вчений Еугеніуш Красовський досяг успіхів у розробці фундаментальних проблем діагностики систем живлення двигунів, експлуатації тракторних двигунів, енергетики сільськогосподарського виробництва, розробки і впровадження альтернативних палив, вивчення впливу вихлопних газів на ґрунтове середовище, ходових систем тракторів на ущільнення ґрунту і ріст рослин. Як видатний педагог розробив оригінальні методики викладання навчальних предметів: двигуни внутрішнього згорання; паливо-мастильні матеріали; приводи гідравлічні, пневматичні і керування ними; енергетика в сільському господарстві; дипломне проектування і опублікував відповідні підручники. Його науковий доробок становить близько 500 наукових публікацій, 40 підручників, більше 20 патентів. Під його керівництвом захищено більше 250 магістерських і близько 20 докторських робіт та захищено 6 докторів габілітованих.

Особливої уваги заслуговує міжнародна діяльність і співробітництво з Україною. Видатні досягнення в розробці фундаментальних проблем в галузі аграрної інженерії, високий науково-методичний рівень виданих підручників, численні актуальні наукові праці представників його наукової школи безумовно свідчать, що Еугеніуш Красовський є видатним вченим і педагогом.

Зважаючи на те, що наука і освіта та не мають кордонів, він стає ініціатором міжнародного співробітництва вчених різних країн шляхом організації міжнародних конференцій по вирішенню найактуальнішого питання сучасності - механізації і енергетики сільського господарства.

В середині 1998 року в Національний аграрний університет України надійшло запрошення на ІІ Міжнародну конференцію по механізації і енергетиці сільського господарства MOTROL’99, яка мала відбутися у вересні 1999 року в Люблінській сільськогосподарські академії в Польщі. За підтримки ректора НАУ академіка Дмитра Мельничука на конференцію з доповідями було відряджено декана факультету механізації професора Дмитра Войтюка і завідувача кафедри механіки і ТММ професора Володимира Булгакова.

Прибувши на конференцію, ми переконались, що Оргкомітет і її Голова Еугеніуш Красовський провели колосальну підготовчу роботу по створенню творчої атмосфери для її проведення: були заслухані цікаві доповіді, відбувся обмін думками з багатьма європейськими вченими і спеціалістами. Головним підсумком конференції стало рішення про створення наукового комітету, - це був старт якісно нового періоду тісного творчого співробітництва між Люблінською сільськогосподарською академію і Національним аграрним університетом України. Досвід проведення такої масштабної наукової конференції був нами використаний при проведенні в Києві у 2000 році наукової конференції, присвяченої 100-річчю від дня народження академіка П.М. Василенка, на яку запросили вчених Польщі, Словаччини, Литви, Румунії, Німеччини та ін.

Евгеніуш Красовський був ініціатором заключення договорів між Люблінською сільськогосподарською академією і провідними сільськогосподарськими навчальними закладами інших країн. Перший такий Договір був підписаний 23 травня 2000 року ректором Національного аграрного університету академіком Дмитро Мельничуком і ректором Люблінської сільськогосподарської академії професором Маріаном Веселовським. В Договорі передбачались регулярні поїздки польських і українських студентів у Київ і Люблін, обмін науковою та навчальною інформацією, публікація спільних статей у виданнях в Польщі і Україні.

До складу Оргкомітету чергової ІІІ Міжнародної наукової конференції MOTROL’01 професор Е. Красовський ввів багатьох українських вчених, які брали безпосередню участь в підготовці до публікації наукових статей, їх рецензуванні та самі виступали з доповідями і повідомленнями. В 2001 році професор Е Красовський організовує в Любліні при Люблінському відділенні Польської академії наук комісію по механізації і енергетиці сільського господарства. На організаційному засіданні цієї комісії були вручені дипломи новопризначеним членам і створено п’ять робочих секцій по різних напрямках механізації сільського господарства. Одну з секцій очолив представник Національного аграрного університету професор Дмитро Войтюк, який вніс на засіданні комісії пропозицію провести чергову IV Міжнародну конференцію MOTROL’03 в Києві.

Це був перший крок цієї конференції за кордон Польщі і, як зазначив у своєму привітанні її учасникам ректор НАУ академік Д. Мельничук: «…завдяки величезним зусиллям організатора та беззмінного голови цих конференцій пана Еугеніуша Красовського такі міжнародні наукові конференції перетворились на величезні зустрічі та плідне спілкування вчених Польщі, України, Румунії, Греції, Литви, Болгарії та ін. Це свідчить про визнання наукових заслуг українських вчених у галузі механізації сільського господарства і служить черговим кроком до зміцнення теплих дружніх відносин між двома сусідніми державами».

Про високий рівень проведення конференції MOTROL’03 свідчить те, що на ній було заслухано 237 доповідей від 450 науковців із 17 країн. Усім учасникам конференції була надана можливість ознайомитися з історичними та архітектурними пам'ятками міста Києва, здійснити прогулянку на теплоході по Дніпру і побувати на виставі в Національній опері України. Творча і дружня атмосфера проведення конференції послужила каталізатором для проведення майбутніх конференцій в інших містах України: Одесі, Луганську, Сімферополі, Львові, Харкові, Миколаєві, та ін.

Надзвичайно високий інтелект, невичерпна енергія, прекрасні людські якості Еугеніуша Красовського створили струнку конфігурацію науково-технічних конференцій MOTROL, ENERGIA, які проводяться з 1997 року в Польщі і Україні, дозволили йому залучити до активної діяльності в Люблінському відділенні Польської академії наук відомих вчених з України і, як головному редактору міжнародних наукових журналів «MOTROL» (з 1997 року), «TEKA» (з 2001 року), «Econtechmod» (з 2013 року), здійснювати видання результатів наукових досліджень польською і англійською мовами з високим міжнародним рейтингом.

За заслуги перед українською наукою і освітою він нагороджений багатьма медалями, відзнаками та подяками, обраний почесним доктором багатьох вищих навчальних закладів України: НУБіП України (Київ, 2006); НАПКБ (Сімферополь, 2009); СНУ ім. В. Даля (Луганськ, 2010); ЛНАУ (Львів, 2011); КНУБА (Київ, 2016) та ін.

Як видатний організатор міжнародного наукового співробітництва Еугеніуш Красовський був ініціатором відзначення вкладу українських вчених. У 2008 році було обрано ректора НАУ академіка Дмитра Мельничука почесним доктором Люблінської сільськогосподарської академії і почесним професором Варшавського університету наук про життя.

Польська академія наук (відділення сільськогосподарських, лісових, ветеринарних наук) нагородила директора Навчально-наукового технічного інституту НАУ професора Дмитра Войтюка медаллю імені Михайла Очаповского «За видатний внесок в розвиток інженерії в Польщі і на Україні» (Варшава, 13 травня 2008 року).

Відзначаючи видатні заслуги Еугеніуша Красовського в галузі технічних наук не можна не сказати про нього як видатного знавця світової культури. Він віртуозно володіє багатьма музичними інструментами, володіє багатьма мовами, прекрасно знайомий з українською класичною літературою і мистецтвом, по пам'яті читає вірші і поеми нашого великого поета Тараса Шевченка, відомий як видавець перекладів української поезії. За його сприяння і безпосередньої участі видано повні переклади «Кобзоря» Тараса Шевченка, «Енеїди» Івана Котляревського польською мовою. В цій великій роботі він тісно співпрацював з директором Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України академіком НАН України Миколою Жулинським. Ці видання сприяли поглибленню двосторонніх українсько-польських відносин, стратегічного партнерства і духовного зближення наших народів та взаємного збагаченню європейських культур.

Вітаючи видатного вченого Еугеніуша Красовського зі славетним ювілеєм бажаємо йому міцного здоров'я і подальших творчих досягнень.

 

Д.Г.Войтюк, професор кафедри СГМС ім. акад. П.М. Василенка

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook