Міжнародна співпраця: студенти кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності відвідали Норвезький університет природничих наук, аби отримати сучасні практичні навички!

19 грудня 2022 року

  Студенти НУБіП України факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, а саме Аліна Ільїна, Аліна Пєтухова освітньо-професійна програма «Екологічний контроль та аудит», Маргарита Фасольняк освітньо-професійна програма «Охорона навколишнього середовища», разом з Анною Сальніковою старшим викладачем кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності відвідали Норвезький університет природничих наук (NMBU – Norwegian University of Life Sciences). У рамках навчально-наукового проєкту міжнародного співробітництва понад два тижні, з 25 листопада по 12 грудня 2022 року, вони проходили практичне навчання сучасним методам аналізу, що використовуються у радіоекологічних дослідженнях. 

  Метою візиту стало відпрацювання навичок лабораторних досліджень, проведення експериментальних робіт, пов’язаних з виконанням навчального проєкту «Об’єднаної українсько-норвезької програми освіти в галузі радіоактивності навколишнього середовища», що фінансуються Норвезьким центром міжнародного співробітництва у галузі освіти (DiKU), Project N° CPEA-2015/10108. Проєкт направлений на популяризацію вивчення проблем радіоекології серед студентів, аспірантів і молодих учених, розвитку знань, умінь та навичок роботи під час проведення радіоекологічних досліджень із використанням новітніх лабораторних інструментів.


  За час перебування в Університеті учасники практичного навчання прослухали багато цікавих лекцій проведених співробітниками Центру радіоактивності навколишнього середовища (CERAD) NMBU. Зокрема, професором Ole Christian Lind та провідний фахівець Marit Nandrup Pettersen (Ефективність використання методу авторадіографії при проведенні радіоекологічних досліджень), простдокторант Ian Thomas Behnke Byrnes (Дослідження накопичення Урану та мікропластику із використанням методу біотестування на прикладі Daphnia magna), професор Dag Anders Brede та постдокторант Erica Maremonti (Використання стаціонарної опромінюючої установки при дослідженнях впливу радіації на живі організми), провідний фахівець Karl Andreas Jensen (Особливості проведення Мас-спектрометрії з індуктивно-зв'язаною плазмою), науковий співробітник Simon Roy Carroll та провідний фахівець Yetneberk Ayalew Kassaye (Особливості проведення Альфа-, бета- та гама спектрометрії: пробопідготовка, проведення вимірювань з використанням різних приладів), професор Hans-Christian Teien (Проведення відбору зразків органів і тканин риб на прикладі Atlantic salmon для проведення екотоксикологічних досліджень) та багато інших.


  Велика увага була приділена проведенню лабораторних дослідів, набуттю практичних знань та навичок у радіоекологічних дослідженнях, а саме: брали участь у проведенні пробопідготовки зразків корму риби мікрохвильовим методом для проведення мас-спектрометрії, проводили разом із норвезькими колегами дослідження складу корму для риб за допомогою методу мас-спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою на приладах Agilent 8900 ICP-MS Triple Quard (Agilent Technologies, Німеччина) та NexION 5000 (Perkin Elmer, США).


  Розглянули та практично опрацювали метод авторадіографії, спрямований на виявлення радіоактивних елементів у дослідних зразках з отриманням графічного зображення та навчались роботи у програмному забезпеченні Imagej для обробки таких зображень.


  Під час роботи в лабораторії побачили роботу мікро XRF-спектрометра M4 Tornado, який використовується для визначення характеристик зразків за допомогою мікрорентгенівської флуоресценції. За допомогою цього приладу можна отримати карти вмісту хімічних елементів у дослідних зразках. 


  Здобули практичні навички у приготуванні живильних середовищ для культивації Dafnia magna, особливості проведення біотестування на цих представників водного середовища. Визначали вміст гама радіації у грибах із використанням приладу Wizard 2480 Automatic Gamma Counter (Perkin Elmer, США). Розглянули метод вирощування капусти на гідропоніці, виготовляли живильні розчини із використанням портативного іономіру для контролю вмісту іонів.


   Працювали з FIGARO gamma irradiation facility (установка гама випромінювання FIGARO), де проводяться дослідження по опроміненню живих організмів, зокрема, гризунів, риб, нематод тощо. Вивчали відмінності між альфа-, бета- і гамма-випромінюванням та труднощі, пов'язані з їх вимірюванням. Здобули практичний досвід у роботі із використанням приладу Hidex 600 SL прилад для визначення альфа- та бета-випромінювання. 

     

  Відвідали лабораторію для розведення риби в університеті, провели лабораторне тренінг-навчання відбору зразків органів і тканин риб на прикладі Atlantic salmon, отримали відповідні сертифікати. 


  Відвідали лабораторію факультету ветеринарної медицини, яка займається величезною кількістю як наукових, так і комерційних досліджень із використанням новітнього обладнання.


  Під час візиту були проведені семінари та наукові консультації магістрів щодо їх магістерських робіт, методів та підходів до проведення наукових досліджень у галузі радіоекології та екотоксикології. 


  Це був безцінний досвід, нові знання та навички роботи в сучасній лабораторії з радіоекології, в одній із найкращих за рівнем освіти країні Європи.


  Після навчання студенти відвідали найбільші й найвідоміші музеї Осло, зокрема, Музей Нобелівських лауреатів, Національний музей, Музей культури Норвегії, Музей Мунка та Національний природничий музей.

  Освітня програма, в рамках якої було організовано практичне навчання у сфері експериментальної радіоекології є результатом міжнародної співпраці науковців УкрНДІСГР НУБіП України, зокрема професора Кашпарова Валерія Олександровича, з провідними вченими Норвегії, а саме професорів Брит Сальбу (Brit Salbu) і Дебора Оугтон (Deborah H. Oughton).
  Крім того, у рамках зазначеної співпраці на початку цього року організовано міжнародний навчальний дистанційний курс Academic Writing and Publishing (наказ № 112 від 11.02.2022 р.), де викладачі та провідні науковці NMBU та НУБіП України ділилися покроковою стратегією публікації наукових досягнень у міжнародних фахових виданнях.
  Курс розпочався 14 лютого, а завершитися повинен був 4 березня 2022 року, проте 24 лютого жорстокою війною навчання було перервано. Зрештою, навчання все ж завершилося 6 та 13 жовтня, а усі учасники курсу, серед яких 65 викладачів НУБіП України отримали сертифікат, що підтверджує їх відповідну участь. Деякі навчальні матеріали курсу доступні на YouTube каналі NMBU Writing Centre. Запрошуємо всіх охочих до перегляду!

 

Анна Сальнікова, старший викладач кафедри загальної екології,
радіобіології та безпеки життєдіяльності,
Валерія Морозова, старший науковий співробітник УкрНДІСГР

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook