Поповнюємо матеріально-технічну базу кафедри

18 грудня 2022 року
На початку грудня матеріально-технічна база кафедри поповнилась новим зразком сільськогосподарської техніки – обпилювачем ОШУ-50.
Обпилювач ОШУ-50 – далеко не нова за часом свого існування машина, її виробництво було розпочате з 60-х років минулого століття, і вже багато років як припинено. Це було обумовлено, з одного боку, тим, що в умовах сучасного аграрного виробництва застосування для захисту рослин порошкоподібних отрутохімікатів способом обпилювання практично витіснене більш ефективним способом обприскування. З іншого боку, серед світової громадськості у 60-х і на початку 70-х років минулого століття розгорнулась широка дискусія щодо небезпеки застосування порошкоподібних отрутохімікатів, у першу чергу ДДТ, як для здоров’я людини, так і для навколишнього середовища, яка сьогодні набула продовження, у тому числі у вигляді думок про перебільшення такої небезпеки і необхідності повернення до їх застосування (звісно, за допомогою відповідних технічних засобів).
Обпилювання, як один із способів застосування отрутохімікатів, а разом і обпилювач ОШУ-50, завжди входили і продовжують входити до програми підготовки фахівців аграрного виробництва у нашому університеті. Тому і на кафедрі завжди існувала думка щодо доцільності мати в лабораторії машин для захисту рослин ще й реального обпилювача, щоб вивчати його не лише за матеріалами комп’ютерних презентацій. А нова інформація стосовно критичного перегляду відношення до обпилювання лише зміцнила таку думку. Тож коли восени 2021 року трапилась нагода дістати вже давним-давно списаний до металобрухту, ледь «живий» ОШУ-50, ця нагода негайно і з задоволенням була реалізована. Але до зайняття обпилювачем свого достойного місця у лабораторії та повноцінного використання у навчальному процесі лежав довгий шлях…
 
 
   
   
 
Двом членам кафедри, завідувачу Гуменюку Ю.О. та доценту Ямкову О.В. знадобилося пів року, з травня по грудень, у тому числі протягом усього літа, кропіткої роботи, щоб довести обпилювач практично до нового стану.
 
   
 
 
 
 
 
 
При цьому уся машина була повністю очищена від залишків фарби та іржі до чистої металевої поверхні, відрихтовано і вирівняно вм’ятини та погнутості, максимально поновлена комплектність машини, здійснене пофарбування машини з наданням складовим частинам різних кольорів для методично кращого подання студентам при вивченні, саму машину встановлено на роликові опори для полегшення її переміщення. Кафедра, таким чином, отримала відновлений практично до нового стану обпилювач ОШУ-50!

     Сподіваємось і віримо, що попри теперішні важкі воєнні часи, відновлений зусиллями членів кафедри обпилювач ОШУ-50 ми незабаром побачимо в оточенні студентів, і він почне виконувати свою благородну місію з підготовки фахівців для нашої, вільної від російських окупантів, незалежної європейської України. 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook