День працівників дипломатичної служби вже у НУБіП України!!!

22 грудня 2022 року

22 грудня українські дипломати відзначають своє професійне свято – День працівників дипломатичної служби, встановлений згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 21 листопада 2005 року у якому зазначалось:
«Ураховуючи важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтриманні мирного і взаємовигідного співробітництва України з членами міжнародного співтовариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захисті прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном, постановляю:
Установити в Україні професійне свято – День працівників дипломатичної служби, яке відзначати щорічно 22 грудня».

22 грудня вибрано невипадково. Саме 22 грудня 1917 року Голова Генерального секретаріату Української Центральної Ради Володимир Винниченко та Генеральний секретар з міжнаціональних справ Олександр Шульгін підписали «Законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ», що був схвалений на засіданні уряду Української Народної Республіки в цей же день. Це був перший в Україні державний орган у сфері зовнішніх зносин.

За Гетьманату Скоропадського розпочали свою роботу Консульські курси – перший спеціалізований навчальний заклад для підготовки дипломатичних кадрів в Україні з десятитижневою програмою, куди приймали осіб з вищою юридичною чи економічною освітою.
Першопроходьцями української дипломатії були молоді люди – Олександр Шульгін (28 років), Всеволод Голубович (32 роки), Микола Любинський (26 років).
Перший дипломатичний вихід України у мирних переговорах у Брест-Литовську був успішний: Україна підписала мирну угоду з Центральними країнами, вигідну для нашої країни – без анексій і контрибуцій та отримала міжнародну підтримку та визнання як незалежна держава.
В честь свята на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук за сприяння Київської школи дипломатичних мистецтв для студентів-міжнародників була організована зустріч-бесіда з українським дипломатом Романом Пирогом, радником Посольства України в Кенії на тему «Практична дипломатія в країнах Сходу й Півдня». Пан Роман Пиріг є випускником Факультету міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка (1998 рік). Працював у посольствах України у В'єтнамі, Індії, Південній Кореї та Кенії. Із його статтями на історичні, дипломатичні, індологічні, релігієзнавчі та логологічні теми можна ознайомитися в фахових виданнях «Зовнішні справи», «Релігійно-інформаційна служба України» та «Word Ways».

     

Студенти-міжнародники зазначили, що почули корисну і практичну інформацію про дипломатичну роботу в Азії й Африці, побачили як соціокультурні особливості країни перебування впливають на діяльність і побут дипломата.
Також відбулися бліц-зустрічі в он-лайн та оф-лайн форматі зі студентами-гуртківцями секцій «Міжнародник» студентських наукових гуртків «Історія України. Історія рідного краю. Історія родини» (керівник Кравченко Н.Б.) та «Нistory of Ukraine. Нistory of Native Land. Family History» (керівник Кравченко Н.Б.), де обговорювались питання, що для кожного означає свято 22 грудня – День працівників дипломатичної служби України та роль і місце дипломатії у сучасних міжнародних відносинах. Ознайомимось з думками наших вихованців.

 

«Це день вшанування праці людей, які захищають країну на своєму - дипломатичному фронті. Які щоденно працюють, формуючи сприйняття кожного з нас, іноземцями» (Забаштанська Валерія, МВ-19001б).

 

«День відзнаки професіоналізму, філігранності, багатоплановості роботи і людей, які щоденно працюють задля створення позитивного іміджу країни, захисту і представлення її інтересів на міжнародній арені» (Луїза Прохорова, МВ-19001б).

 

 

 

«Дипломати, як солдати, які перебувають на передовій міжнародних відносин і стримують дипломатичний тиск. Робота дипломата реалізовується далеко за межами рідної країни, для успішного політичного та економічного розвитку своєї держави. Успішна дипломатія - стратегія сильної держави» (Щербина Софія, МВ-19002б)

 

 

«День дипломатичної служби України - чудова можливість, щоб нагадати собі і оточуючим, як багато робить для нас дипломатія і безпосередньо дипломати. Це велика робота, яка налагоджується роками, саме завдяки дипломатичній службі Україна має ту підтримку світу, яку ми отримуємо і ця робота продовжується, особливо в такі тяжкі часи як зараз» (Давтян Анастасія, МВ-19003б).

«День дипломатичної служби України - це день, коли ми дякуємо працівникам цієї сфери за їх діяльність на міжнародній арені, яка є гідним прикладом захисту, відстоювання і просування інтересів Української держави» (Мариніч Валерія, МВ-19003б).

«Для мене День працівників дипломатичної служби України - це день патріотів, які невтомно працюють задля захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, зміцнення економічного потенціалу держави та її національної безпеки, що доводить непересічність цієї роботи. Нехай ця почесна місія завжди буде успішною. Щиро дякую їм за самовіддану працю». (Валерія Мельничук, МВ-22001м/з).
Виклики воєнного часу дають нам всім усвідомити важливість дипломатичної служби, яка працює на благо теперішнього і майбутнього нашої держави, всього цивілізованого світу. Щиро дякуємо, наші дорогі міжнародники за спілкування!

Вітаємо всіх причетних зі святом! Міцного всім здоров’я, миру і добра, творчої наснаги, успіхів у роботі і навчанні, невичерпної віри в нашу перемогу! Нехай всі ваші знання і таланти послугують на благо України!

 

 

 

Кравченко Наталія,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook