Енергетики і автоматники на загальних зборах підбили підсумки діяльності у своєму ювілейному 2022 році

22 грудня 2022 року

    Відповідно до плану проведення звітів факультетів, інститутів НУБіП України, 21 грудня відбулись збори трудового колективу ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.
    На порядку денному – підбиття підсумків роботи інституту у 2022 році.

 

    На засідання загальних зборів був присутній ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко.

 

    У якості почесних гостей на заході були присутні Сергій Прохоров, перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, члени Ради роботодавців інституту Віктор Бойко, Володимир Куковальський та поет-пісняр, народний артист України Вадим Крищенко.

     Цей рік для нашого інституту – ювілейний. За 90-літню історію наш інститут підготував понад 17 тисяч інженерів енергетиків і автоматників. Ми пишемо славними випускниками – серед яких міністри, голови правління найбільших в Україні енергетичних компаній, керівники відомих у світі підприємств як енергетичного напряму, так і інших галузей.

    Голова профспілкової організації інституту, доцент Олександр Окушко, відкрив і вів засідання.

     Після оголошення порядку денного та затвердження регламенту, слово для виступу зі звітом за 2022 рік було надано директору ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктору Каплуну.

     Для аналізу діяльності доповідач основну увагу приділив освітній, профорієнтаційній, науково-інноваційній, проектній та організаційній роботі в розрізі кафедр та персональних показників науково-педагогічних працівників інституту.

     Кадровий потенціал інституту сьогодні формують 6 кафедр, з яких 4 є випусковими. Кадровий склад у 2022 році зазнав суттєвого коригування, проте є достатню збалансованим за спеціальностями для забезпечення ліцензійної освітньої діяльності.

     Освітня концепція Інституту полягає в підготовці нового покоління фахівців інженерів в галузі енергетики, електрифікації та автоматизації на базі сучасних стандартів освіти, адаптованих до вимог кращих світових освітніх програм, для роботи в державному та недержавному секторах економіки.

     Воєнний стан впродовж 2022 навчального року вимагав адаптації викладачів і студентів до подолання нових викликів і забезпечити належну якість освітнього процесу. І колектив інститут з цим успішно справився.

     Показник профорієнтаційної роботи НПП у відповідності до Плану діяльності інституту за результатами поточної вступної кампанії склав 1,68 і перевищив минулорічний показник на 52%.

    Результативність науково-інноваційної діяльності інституту дає підстави оптимістично дивитись на подальший розвиток наукових шкіл і посилення проєктної діяльності.

     Згідно з тематичним планом у звітному році виконувалось 12 наукових тем. З них за рахунок бюджетного фінансування – 3 теми (прикладні дослідження): 1 – по базовому фінансуванню; 3 – науково-технічні розробки молодих вчених. За договорами з окремими організаціями і господарствами виконувались 2 теми. За ініціативою кафедр (без фінансування) виконувались це 3 теми НДР.

    У 2022 р. завершено 6 наукових тем, у т.ч. 3 теми, що фінансувалась Міністерством освіти і науки України: госпдоговірних – 2 теми, ініціативних – 1 тема.

   Загалом по інституту у 2022 р. було профінансовано науково-дослідних робіт та договорів з надання послуг на суму 3153,44 тис грн, у т.ч. за загальним фондом – 3040,84 тис грн, за спеціальним фондом – 112,6 тис грн, що склало 40,9 тис грн на одного НПП.

    На 2023 рік передбачено фінансування досліджень за кошти державного бюджету для 4 перехідних тем.
   7 проєктів науковців інституту пройшли відбір і подані конкурс МОН України для відбору проєктів наукових досліджень і розробок, виконання яких розпочнеться у 2023 р. за рахунок видатків державного бюджету. Всі проєкти мають високі рейтингові оцінки, тож наукові колективи інституту сподіваються на позитивний результат.

    Не обійшов доповідач увагою студентське життя, діяльність самоврядування та організацію дозвілля. Як відзначив Віктор Каплун, креативні та цікаві матеріали були створені студентськими активістами для реклами та поширення інформації про спеціальності та інститут у медійному просторі.
    Разом із студентським самоврядуванням в інституті створена і функціонує профорієнтаційна платформа для вступників шкіл та коледжів.

     А далі було обговорення звіту, жвава дискусія та пропозиції щодо успішної реалізації планів на майбутнє.
    Олександр Гай, в.о. завідувача кафедри електропостачання ім. В.М. Синькова, акцентував увагу на доробку кафедри, особливостях виконання наукових проектів, покращення викладання спеціальних дисциплін та оновленні матеріальної бази.

     Давид Лещенко, студент першого курсу скороченого терміну, відмітив позитивний досвід навчання у нашому університеті після коледжу. Він звернув увагу на адаптивну організацію навчання в змішаному форматі, особливо очне проведення лабораторних та практичних занять. Позитивно відмітив високий рівень технічного забезпечення лабораторій та постійне їх удосконалення.

     Голова ради молодих науковців інституту Євген Антипов також позитивно оцінив звіт директора. Звернув увагу на зростання публікаційної активності молодих вчених та аспірантів інституту. Виступаючий відмітив необхідність посилення грантової діяльності та проходження міжнародних стажувань викладачів і аспірантів.

     Асистент Генадій Кругляк, звернув увагу на проблеми дистанційного формату навчання та нерідко низький рівень цифрової компетенції студентів. Відмітив необхідність збільшення частки очного навчання саме для інженерних спеціальностей.

    Далі був виступ ректора університету Станіслава Ніколаєнка.

     Станіслав Миколайович звернув увагу на виклики сьогодення, які стоять перед колективом університету в умовах воєнного стану. Перш за все це забезпечення якості освітнього процесу, посилення профорієнтаційної роботи, покращення показників університету в міжнародних рейтингах.
    Підсумовуючи доповідь директора та виступи учасників зборів, htrnjh позитивно оцінив результати роботи колективу інституту, але, разом з тим, звернув увагу на особливості роботи в сучасних умовах, посилення конкуренції на ринку освітніх послуг, необхідності постійного пошуку нових підходів до організації профорієнтаційних заходів, посилення наукової діяльності.

    Головуючий провів відповідні процедури щодо оголошення проєкту рішення зборів, яке одноголосно було схвалене.

    Порядком денним були передбачені урочистості щодо нагородження науково-педагогічних працівників інституту нагородами Національного університету біоресурсів і природокористування України та Українського союзу промисловців і підприємців.
    Подяки з рук ректора Станіслава Ніколаєнка одержали Віктор Каплун, Олександр Синявський, Віктор Троханяк, Андрій Петренко, Андрій Березюк, Оксана Коваленко, Наталію Липчак.

 

 

 

     Президент УСПП Анатолій Кінах нагородив грамотами та подяками наших співробітників: Лілію Мартинюк, Аллу Дудник, Геннадія Кругляка, Олександра Окушка, Євгена Антипова, Олександра Гая. Нагороди вручив перший віце-президент Сергій Прохоров.

     Виступи наших шановних гостей додали позитивних емоцій всім присутнім. Віктор Бойко, заступник Міністра агропромислової політики України (2009-2010 рр.), Міністр охорони навколишнього природного середовища України (2010р.), народний депутат України IV скликання, випускник 1985 року та Володимир Куковальський, голова наглядової ради енергопромислової групи «Югенергопромтранс», випускник 1978 року, згадали свої студентські миттєвості, своїх вчителів, побажали наснаги колективу інституту у важливій справі формування кадрового потенціалу енергетичної галузі.

     А завершальний акцент привітань був виголошений народним артистом України Вадимом Крищенком. Його емоційні патріотичні вірші додали сил і віри у завтрашнє переможне майбутнє.

 

    До 90-річчя навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження вийшло з друку ювілейне видання «Енергетики і автоматники: від витоків до сьогодення».
    Презентацію книги зробила Інна Огієвська.

 

    На завершення директор інституту Віктор Каплун вручив ювілейне видання гостям інституту та привітав учасників зборів із прийдешніми святами.

    Тримаймо освітянський фронт разом!

Семен Волошин,
заступник директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження
НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook