Нагальні проблеми, які поставила війна перед нашою країною обговорено на конференції «Професійний уряд»

23 грудня 2022 року
    Минає 2022 рік – кривавий рік ХХІ століття. Але для України він переможний – так, саме ПЕРЕМОЖНИЙ! тому що плани ворога щодо військового поневолення нашої рідної України зруйновано!!!
     В ці складні часи університетська громада НУБіП України консолідувалася, об’єднала свої зусилля для допомоги військовим, переселенцям, а також для забезпечення перемоги на “освітянському фронті”.

    Незважаючи на сучасні виклики воєнного часу, викладачам та аспірантам кафедри фінансів вдалося 20 грудня 2022 року прийняти активну участь у проведенні Конференції Асоціації «Професійний уряд», де їх радо вітала європейська спільнота викладачів, науковців і економістів. Конференція була знаковою, тому що окрім Асоціації «Професійний уряд», Гарвардського клубу України, її модератором виступило Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні. Захід присвятили нагальним проблемам, які поставила війна перед нашою країною. Конференцію було проведено за так званими «Зірковими панелями».

    Під час першої зіркової панелі обговорювалися найактуальніші питання щодо економічних перспектив відновлення. Для кафедри фінансів НУБіП України вельми важливим було акцентування уваги саме на напрямках фінансової підтримки України на шляху повоєнного відновлення з боку наших міжнародних партнерів. Для викладачів та аспірантів представилася унікальна можливість ознайомитися з «рецептом» реконструкції повоєнної України від Thomas Kleine-Bzockhoff – со-автора плану Маршала для України.
    Спікер зазначив, що план Маршала – це не благодійність, а стратегія мобілізації ресурсів для забезпечення якнайшвидшої відбудови економіки України. При цьому, було зазначено, що навіть вже сьогодні необхідно розробити інвестиційні проекти щодо оперативної підтримки України та забезпечити створення координаційної платформи фінансових донорів України.
    Наступний спікер – Владислав Рашкован – заступник виконавчого директору Міжнародного Валютного Фонду (IMF) – відмітив, що починати реалізацію плану Маршала необхідно з невеличких пілотних проектів, тобто, економічного відновлення на рівні окремої громади. Задля цього необхідне відповідне налаштування фінансового інструментарію Світового Банку. Тим паче, як підкреслив наступний спікер – Артем Шевальов (член ради директорів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD)) – атака росії на Україну – це атака на всі провідні країни світу, що мають бажання розвиватися економічно і соціально.
    Цікавим був виступ Владислави Магалецької (екс-заступниці Міністра АПК України), яка обґрунтувала необхідність розподілу ризиків між фінансовими посередниками щодо експорту української агропродукції.
    Під час другої зіркової панелі обговорювалися, знову таки, вельми важливі, особливо для освітян, питання нової якості освіти після війни. Наголошено – росія свідомо і цілеспрямовано руйнує навчальні заклади України! Спікери акцентували увагу на проблемі для України щодо можливої суттєвої втрати людського капіталу. Було окреслено шляхи подолання зазначеної проблеми, у тому числі, сформовані завдання для освітян. Окрім того, вказано, що на даний момент ми всі повинні докласти зусиль для збереження так званої «українськості» молоді, що через війну тимчасово навчається за кордоном.
      Спікери погодилися з думкою викладачів кафедри фінансів, які прийняли активну участь у обговоренні питання нової якості освіти після війни, яка полягала у наступному: для всіх нас важливим є повернення нашої української молоді, яка вже буде мати європейське бачення майбутнього нашої держави, і саме вони спроможні активно вплинути на розбудову квітучої повоєнної України!
    Наприкінці всі ми, учасники Конференції Асоціації «Професійний уряд» висловили впевненість у Перемозі України над ворогом і успішній спільній її повоєнній відбудові!
 

Олена Лемішко,

професор кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook