Профспілка працівників АПК України підтримала виші та вимагає не допустити їхнього обезземелення

13 грудня 2022 року
 Профспілка працівників АПК України звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з приводу нагальних питань, які можуть виникати в разі прийняття законопроєкту № 7588.

   Офіційний лист на адресу очільника уряду враховує колегіальну думку освітян, викладену у зверненні аграрних закладів вищої освіти до галузевої профспілки щодо ситуації навколо навчально-дослідних господарств аграрних університетів. Нагадаємо суть проблеми.
   Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.10.2022 р. № 910-р «Деякі питання управління об’єктами державної власності», всупереч Указу Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» 451/95 від 16 червня 1995 року, статей 80 Закону України «Про освіту» та 70 Закону України «Про вищу освіту» відокремлені підрозділи національних аграрних університетів та без згоди останніх передаються зі сфери управління Міністерства освіти і науки України до Фонду державного майна України з подальшою приватизацією.
   На жаль, поділяючи стурбованість колективів аграрних вишів, зазначає голова галузевої профспілки Світлана Самосуд, таке рішення уряду руйнує цілісні майнові комплекси, знищує навчально-дослідні господарства як базу практичної підготовки здобувачів вищої освіти за багатьма спеціальностями, складову її дослідницької та інноваційної інфраструктури. А саме там протягом року забезпечується проходження навчальних практик, студенти набувають необхідних навичок і вмінь. Це призведе до виштовхування молодих аграріїв з країни, їх міграції за кордон у пошуках роботи і втілення своїх проєктів. І, що найгірше, – до повної руйнації системи підготовки професійних кадрів для аграрного сектору. Цього не можна допустити, особливо враховуючи повоєнне відновлення України і необхідність забезпечення нових робочих місць, особливо у сільській місцевості.
   Профспілка працівників агропромислового комплексу України сподівається на розуміння і підтримку Прем’єр-міністра, та розраховує, що поспішне рішення Кабінету Міністрів України буде відмінено, враховуючи думку громадських організацій, науково-педагогічних колективів аграрних вишів та студентських рад.
  Що ж до підготовки до другого читання у Верховній Раді України урядового законопроєкту № 7588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки», Профспілка працівників АПК цілком підтримує зауваження до нього, надані до парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики 1 грудня 2022 року Головним юридичним управлінням апарату Верховної Ради України. Зауваження щодо положень проєкту дуже слушні, якісно та обґрунтовано викладені та співпадають з баченням цих загроз. Закопроєкт 7588 потребує доопрацювання з урахуванням всіх цих зауважень.
   Профспілка працівників АПК розраховує на розуміння та врахування спільної з аграрними ЗВО позиції, завершує своє звернення до Прем’єр-міністра Світлана Самосуд.

Олексій Мельник,
голова первинної профспілкової організації студентів
та аспірантів НУБіП України

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook