Кафедра соціальної роботи та реабілітації дякує ЗСУ за прожитий рік та аналізує свою результативність у ньому

22 січня 2023 року
Якось в одному зі своїх інтерв’ю відомий волонтер Сергій Притула згадав, як, заселяючись з метою своїх волонтерських обов’язків у готель у палаючому щодня Харкові, запитав у хлопця на рецепції: «Я так розумію, зважаючи на обставини, на сніданок не розраховувати?» На що той відповів: «Ні-ні, в нас все по графіку. Сніданок о 7-й, виселення о 12-й, прильоти зазвичай десь опівночі». Ось і у нас, викладачів НУБіП, все відповідно до графіку освітнього процесу. Все, як зазвичай: набір студентів і отримання ними дипломів. А між цими двома подіями – титанічна праця. Та ще й в умовах воєнного стану до пріоритетів кафедри додались безпека здобувачів та взаємна підтримка.
Аналіз вступу на спеціальність «Соціальна робота» свідчить, що ми є загальнонаціональними лідерами. Тож кафедру знають, обирають, їй довіряють. Цьогоріч, попри надскладні умови, кафедра показала найвищу на гуманітарно-педагогічному факультеті результативність профорієнтаційної роботи та збільшила контингент своїх студентів на 125 майбутніх бакалаврів соціальної роботи, перевершивши таким чином свій минулорічний результат. Чи не найбільша заслуга в цьому належить завідувачці кафедри Ірині Сопівник та професорці Ірині Демченко, яка організовує профорієнтаційну роботу кафедри.  
Станом на 31 грудня 2022 року за спеціальністю «Соціальна робота» в НУБІП України навчається 421 студент (356 – здобувають освітній ступінь «Бакалавр» та 65 – «Магістр») за акредитованими до 2027 року освітньо-професійними програмами.
 
Сучасна профорієнтаційна робота здебільшого відбувається в соціальних мережах, тому викладачка кафедри та Instagram-блогерка Руслана Білик провела серед своїх підписників Insta-дослідження "Хто він, наш абітурієнт 2022?". Результати дослідження були враховані під час вступної кампанії.
 
Цього року істотно посилився й оновився склад науково-педагогічних працівників кафедри, зокрема, захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктор філософії Каріна Федченко. На кафедру прийшли працювати такі науковці, як доктор пед. наук, проф. Інна Осадченко та доктор пед. наук, доцент Олександр Кошук, а також неперевершені практики соціальної роботи канд. пед. наук, доцент Ірина Пєша та асистентка Вікторія Галайдюк.
Пишаємось своїми кафедралами, які мають найбільше публікаційза спеціальністю у виданнях, що індексуються у Scopus та/або Web of Science,та найвищий індекс цитованості своїх праць. У цьому році більше 3-х статей у цих наукометричних базах розмістили професори кафедри Ніна Тверезовська, Ірина Демченко, Ростислав Тарасенко. Загалом цьогоріч викладачі кафедри напрацювали 15 статей, опублікованих та індексованих у згаданих міжнародних базах (серед інших авторів – Олександр Прохорчук, Оксана Витриховська, Руслана Білик та інші). Крім того, НПП кафедри проявили публікаційну активність в інших міжнародних виданнях (Ростислав Тарасенко та Ірина Демченко) та у вузівських (фахових) виданнях (більшість викладачів кафедри сумарно опублікували біля 20-ти фахових статей).
Протягом року НПП кафедри оприлюднювали результати своїх наукових досліджень, опублікувавши 3 монографії (автори Тверезовська Н.Т., Сопівник І.В., Будегай В.А., Власенко К.О., Драчук О.В., Картушинська А.В.; Федченко К.О., Власенко К. О.; Альтанова А.Б.);  7 навчальних посібників (автори Бондаренко Н.О.; Тарасенко Р.О.; Витриховська О.П., Тверезовська Н.Т.; Сопівник І.В., Галайдюк В.В.; Вархоляк С.В., Білик Р.М.).
Серед здобутків кафедри підготовка проєкту НДР, що виконується за рахунок видатків загального фонду державного бюджету на тему «Професійна підготовка соціальних працівників до роботи з інформування населення, постраждалого від надзвичайних ситуацій» (керівник – д-р пед. наук, проф. Н.Т. Тверезовська). Слід підкреслити, що у цьому році тільки колектив кафедри соціальної роботи та реабілітації мав державне фінансування. Крім того, за результатами першого (університетського) етапу, вчена рада університету рекомендувала до подання в МОН ще 2 проєкти НДР від кафедри: «Соціально-психологічна реабілітація військовослужбовців засобами природотерапії» (керівник – д-р пед. наук, доц. Сопівник І. В.) та «Формування ціннісного ставлення до здоров`я населення під час воєнного стану» (керівник – доктор філософії Федченко К. О.).
Науковими здобутками кафедри за останній рік стали проведені науково-практичні конференції: ІІ науково-практична конференція з міжнародною участю «Медицина і психологія в репродукції людини – мультидисциплінарний підхід» (за участі ГО «Українська асоціація психосоматики репродуктивної перинатальної психології») та VІ міжнародна науково-практична конференція «Роль молоді у розвитку АПК України» (спільно з кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту).
Для викладачів фахових коледжів кафедра запровадиланаукове стажування «Психопедегогічне середовище закладу ФПВ та вищої освіти та вищої освіти в умовах інклюзивного навчання під час і після війни», а для вступників НУБіП України – майстер-клас з написання мотиваційного листа для вступу до закладу вищої освіти.
 
На базі кафедри відбувається підготовка, випуск та розповсюдження наукового журналу «Гуманітарні студії: Педагогіка, психологія, філософія» (відповідальний секретар І.В. Сопівник)/
Викладачі кафедри стали учасниками науково-практичних конференцій, які проходили  в інших ЗВО, зокрема:  VII Всеукраїнська науково-практична конференція «Теоретичні, методичні та практичні проблеми соціальної роботи» (Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника); «The 3rdInternationalConferenceonHistory, TheoryandMethodologyofLearningICHTML2022» (KryvyiRihNationalUniversity); «The 10thWorkshoponCloudTechnologiesinEducation (CTE 2022) (KryvyiRihNationalUniversity); The 2ndInternationalConferenceonNewTrendsinLanguages, LiteratureandLanguageEducation, 3L-Edu2022 (KryvyiRihNationalUniversity); Міжнародна конференція «Соціально-психологічні наслідки війни» (Вірменський педагогічний університет імені Абовяна); Міжнародний симпозіум «Освіта, наука та культура України в світі: мобільність, глобалізація, інклюзія» (Міжнародний інститут інклюзії).
Кафедра з найвищими рейтинговими коефіцієнтами стабільно входить до трійки лідерів на гуманітарно-педагогічному факультеті.
Родзинкою колективу кафедри є вміння знайти спільну мову зі студентами, створити разом з ними спільну атмосферу для підтримки і розвитку. Цього року продовжила працювати «Студентська соціальна служба», що передбачає соціальний супровід студентів, які потребують допомоги, за принципом «рівний-рівному»; працювало 2 студентські наукові гуртки: «Школа організатора соціально-психологічного простору» та «Соціально-психологічна студія».
 
Підготовлені під науковим керівництвом доцента Чекаль Л.А., старших викладачів Альтанової А.Б. та Бондаренко Н.О., професора  Осадченко І. І. студенти  кафедри стали  активними учасниками конференцій та семінарів, які проходили на базі гуманітарно-педагогічного та інших факультетів НУБіП: Всеукраїнського науково-практичного онлайн-семінару «Роль і значення людини в трансформації соціальних практик: минуле і сучасність» (до 300-ліття Г. Сковороди) (в рамках проекту МОН Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе») (кафедра філософії та міжнародної комунікації); VІ Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції студентів, аспірантів і молодих вчених «Роль молоді у розвитку АПК України»; Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції молодих науковців «Роль психології у часі відстоювання незалежності країни» (кафедра психології).
Сучасні студенти одразу, з першого курсу, хочуть практики, практики й ще раз практики. Цьогоріч кафедра реалізувала це прагнення шляхом якісно організованих навчальних практик студентів та запрошення на гостьові лекції роботодавців, практиків соціальної роботи, відомих волонтерів, керівників громадських фондів і соціальних служб та психологів. Студентам запам’ятались гостьові лекції заступника директора Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству Вікторії Кутілової та методиста Київського міського центру соціальних служб Леоніда Крисова;розмови з психологом, начальником відділу Київського міського центру соціальних служб Любою Лоріашвілі та Монтессорі-педагогом, ігромайстринею, логопедом Марією Труфановою (Кравчук) (до Дня захисту дітей); зустрічіз представником благодійної організації «Карітас-Київ» Наталією Сиротич; з представниками Товариства Червоного Хреста України; практичне заняття у волонтерському центрі; тренінги із тактичної домедичної допомоги; відвідування кафедри бджільництва та конярства НУБіП України та екскурсія на пасіку і стайню.
     
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Функціонал соціального працівника значно зростає і кафедра соціальної роботи та реабілітації реагує на ці зміни та йде в ногу з часом. Протягом 2022 року відзначено іменною академічною стипендією Верховної Ради України студентку спеціальності «Соціальна робота» Олену Ушарук.
Від початку повномасштабного вторгнення викладачі і студенти активно долучилася до волонтерського руху. Це викладачі Антоніна Картушинська, Інна Осадченко, Ірина Демченко, Руслана Білик та інші, студенти Ангеліна Ничипорук, Ольга Карпенко, Ярослав Максименко, Крістіна Левичева, Крістіна Дерев’янко, Анастасія Здоренко, Світлана Романенко, Вероніка Мельниченко, Ольга Шевчук, Дмитро Магера, Єлизавета Бондаренко, Артем Жембровський, Тетяна Музичук, Карина Чайка та ін. Студенти виявились одним із найсвідоміших прошарків нашого суспільства. У ці нелегкі часи багато хто з них складає екзамен на патріотизм і громадянськість. І складають на відмінно.
 
 
 
 
 
Професорка кафедри соціальної роботи та реабілітації Інна Осадченко бере активну участь у міжнародному освітньо-психологічному проєкті «Bezpłatna Szkoła Online dla dzieci z Ukrainy» («Безкоштовна Школа Онлайн для дітей з України») і як психопедагог – класовод третього класу, і як практичний психолог: заняття із психологічної підтримки учнів та їхніх батьків під час і після війни.
Пишаємось нашими бакалаврами і магістрами, які разом з викладачами кафедри організували і провели цікаву розвивальну ігротеку для дітей співробітників на території Ботанічного саду НУБіП.
 
 
Запам’ятався цей рік і яскравою спортивною перемогою нашої студентки Олександри Головатої у чемпіонаті Європи з армреслінгу, де вона виборола дві золоті медалі.
Студент кафедри Іван Кушниренко вніс свою лепту у перемогу команди ГПФ з футболу в 66-й спартакіаді студентів НУБіП України.
Рік був складним. Зате тепер ми знаємо ціну стабільності під час війни. Під обстрілами, коли ситуація щоразу змінюється, усі, хто існує і працює завдяки героїзму і майстерності ЗСУ, повинні, в свою чергу, проявляти буденну мужність і чесно виконувати свої професійні обов’язки так, як це робили за мирних часів. А, можливо, навіть краще. Бо надто дорого коштує зараз задоволення жити і залишатись українцями. Освіченими українцями.
 
Альона Альтанова
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook