ПРАЦЮЄМО В РАМКАХ ДОГОВОРУ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ ФАКУЛЬТЕТОМ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ІНСТИТУТОМ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НААН

3 лютого 2023 року

01.02.2023 року на базі Інституту ветеринарної медицини НААН відбулася робоча зустріч щодо співпраці науковців факультету ветеринарної медицини та інституту. Директор ІВМ Ничик С.А., який є головою ради роботодавців факультету, ознайомив з можливостями використання у науковій роботі «Науково-дослідного навчального центру діагностики хвороб тварин» рівня біологічної безпеки BSL-2+.
Від факультету ветеринарної медицини на зустрічі були декан Цвіліховський М.І., науково-педагогічні працівники кафедр: терапії і клінічної діагностики; епізоотології, мікробіології і вірусології; ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька.

Науково-дослідного навчального центру діагностики хвороб тварин акредитований відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 Словацькою національною акредитаційною службою (SNAS). Цей Стандарт встановлює загальні вимоги до компетентності лабораторій у проведенні досліджень/випробувань та калібрування, включаючи відбір зразків, дослідження та калібрування, що проводяться згідно зі стандартними та нестандартними методами та методиками, розроблених лабораторією. 

  

Робоча група ознайомилася з порядком роботи лабораторії, сучасним обладнанням, видами досліджень та роботою СЕКВЕНАТОРА НОВОГО ПОКОЛІННЯ «ION TORRENT S5».

Який використовується для сучасних актуальних досліджень, зокрема, в рамках проекту «Вивчення можливої ролі тварин як резервуару вірусу SARS-CoV-2», Для проведення генетичних досліджень та повногеномного секвенування використовується напівпровідникова технологія. Перевагами приладу є збільшена пропускна здатність від 5 до 100 млн операцій читання за запуск (до 60 зразків одночасно) у порівнянні із іншими приладами, який також дозволяє одночасно проводити дослідження бактеріальних і вірусних геномів.
Основними перевагами даної технології є низька вартість і швидке виконання робіт. Час виконання секвенування становить всього 2,5–4 години.
Спектр застосування приладу досить широкий – від проведення наукових досліджень з визначення мутацій вірусних та бактеріальних патогенів, до виконання приватних замовлень – визначення онкологічних маркерів та певних генетичних захворювань ссавців та людини.

За круглим столом були обговорені робочі питання щодо подальшої співпраці з використанням можливостей інституту та факультету ветеринарної медицини, зокрема, щодо подання міжнародних наукових проектів.

 

Тетяна Таран, доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook