Як правильно підготуватися до складання ЄВІ?

3 лютого 2023 року

  Що таке ЄВІ? Це тест на знання іноземної, який здається при вступі до магістратури. Вступників до магістратури зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ) (який поєднує тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської на вибір вступника) для всіх спеціальностей та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) (на спеціальності галузей знань «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини») чи фахового іспиту в закладі освіти для вступу на інші спеціальності.


  Чи можливо підготуватись самостійно? Самостійно це зробити важко, хоча, звичайно, є самовчителі, різноманіття посібників, тощо. Якщо у вас початковий рівень мови, вони мало чим допоможуть, але буде дещо легше з допомогою досвідчених викладачів, які структуровано подадуть матеріал; підтягнуть слабкі місця; поповнять запаси лексики; покращать знання з граматики. Тест доволі складний, особливо для негуманітарних спеціальностей. Чому так? Бо студенти технічних, економічних, природничих спеціальностей нерідко нехтують систематичним вивченням іноземної мови. Усі складнощі можна подолати, якщо вивчати мову систематично. Об’єктами оцінки є мовленнєва компетентність у читанні, а також мовні лексичні та граматичні компетентності. Лексичний мінімум вступника складає 2500 одиниць відповідно до сфер спілкування і тематики текстів.

 

 

      Загальна характеристика тесту.


  Тест складається з двох частин:


1. Частина «Читання» містить 22 завдання. Мета – виявити рівень сформованності вмінь кандидатів самостійно читати та розуміти автентичні тексти за визначений проміжок часу. Завдання зорінтовані на різні стратегії: розуміння основної інформації (ознайомлювальне читання), повної інформації (вивчальне читання), пошук окремих фактів ( вибіркове читання).

   Тесту притаманно три форми завдань:
- Завдання на встановлення відповідності, в яких пропонується вибрати заголовок до кожного тексту із наведених варіантів; твердження до оголошень; запитання до відповідей.
- Завдання з вибором однієї правильної відповіді, яке складається з основи та чотирьох варіантів відповіді, з яких лише один правильний.
- Завдання на заповнення пропусків у тексті. У завданнях потрібно доповнити абзаци/речення в тексті частинами речень, словосполученнями за змістом із наведених варіантів.


Потрібно знати зміст, логіку, ідею тексту, щоб успішно виконати цей блок завдань. Також знадобиться вміння дізнаватися із контексту про значення слів, які ви не знаєте. Це напрацьовується шляхом читання багатьох текстів іноземною мовою.


2. У другій частині «Використання мови» завдання на заповнення пропусків у тексті та перевіряє знання лексики, синонімів, сталих виразів, словосполучень відповідно до контексту. Уміння правильно використовувати різні граматичні структури, слова-зв’язки, фразові дієслова, прийменники подано у 6 завданні.


Якщо у мене поганий рівень англійської, чи складу я ЄВІ? Насправді, на ЄВІ навіть хороший рівень англійської не гарантує відмінний результат. А якщо твій рівень не надто хороший, проте ти все ж збираєшся здавати ЄВІ, то найкраща порада - це підготовка. І розпочинати її потрібно вже зараз. Проте це має бути не просто вивчення англійської мови (адже вивчити її всю за короткий період часу неможливо). Твоя підготовка має бути орієнтована виключно на те, що тобі потрібно на ЄВІ. І, звісно, розуміння стратегій виконання завдань. Саме такий підхід допоможе тобі скласти ЄВІ на хороший бал.


З чого починати готуватися до ЄВІ 2023?


Незалежно від рівня, починати підготовку варто з проходження тесту ЄВІ (усі тести ЄВІ минулих років розміщені на https//osvita.ua) та дізнатись загальну інформацію, що допоможе зрозуміти, над чим тобі потрібно працювати та побачити свої помилки. Обов’язковим є ознайомлення із програмою ЄВІ аби зрозуміти які теми слід додатково опрацьовувати. Так ти не будеш витрачати зайвий час і зможеш зосередитись лише на тому, що тобі знадобиться на тесті. Далі - склади собі план підготовки. Наступні кроки - це лише твої зусилля та систематичність підготовки. Якщо ти опрацюєш теми, які передбачені програмою і зрозумієш стратегії виконання завдань, то зможеш отримати хороший бал на ЄВІ.


Кілька практичних порад:


-
читайте більше текстів іноземною мовою;
- дивіться фільми;
- слухайте подкасти;
- робіть граматичні вправи.

 

  Розгон Ірина
  ст. викладач кафедри англійської філології

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook