Природокористування і якість життя - поради лікаря: вегетаріанці, м’ясоїди та депресія

4 лютого 2023 року

 

    Аналіз результатів Національного повздовжнього дослідження здоров’я дорослих дозволив бразильським дослідникам зробити не дуже поширені останнім часом висновки.

     З’ясувалось, що учасники дослідження, які споживали м’ясо, мали вдвічі менше епізодів депресії порівняно з вегетаріанцями. 

 

 Ось інші цікаві висновки авторів дослідження:

  •   Більша кількість епізодів депресії радше не пов’язана безпосередньо з харчуванням, вона скоріше може бути зумовлена низкою інших факторів, включаючи особливості соціального досвіду вегетаріанців.
  •   Непоодинокими є випадки, коли депресивні стани є однією з причин вибору вегетаріанських моделей харчування.
  •   Відчуття провини, яке пов’язане зі споживанням продуктів м’ясної індустрії, може бути спільним фактором для депресії та відмови від тваринної їжі.
  •  Перехід на вегетаріанське харчування часто впливає на взаємовідносини людини зі своїм звичним колом спілкування та на залучення у соціальні активності, а також може бути причиною докучливих жартів, або інших форм остракізму.
  •   Ймовірно, концентрація нанегативних думках, зокрема, враження від відео щодо поводження з тваринами, можуть бути потужним чинником депресивних станів.
  •   Рішення не залишатись серед тих, хто зумовлює попит на тваринницьку продукцію, є одним із ключових для переходу на вегетаріанську модель харчування.
  •  Слід зазначити, що Бразилія традиційно є «м’ясною» країною, населення якої споживає багато продукції тваринницької та м’ясопереробної галузей. Попри значне зростання поширення вегетаріанства, лише 0,5% населення відмовились від споживання м’яса.

  

Олег Швець,

 к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook