Забезпечуємо інформаційні потреби для реалізації Кліматичної Програми України

7 лютого 2023 року

У науковому виданні Data in Brief, Т. 44, 2022 (Elsiver) вийшла стаття “Dataset of gridded time series of monthly airtemperature (min, max, mean) and atmospheric precipitation for Ukraine covering the period of 1946–2020”, присвячена завершенню підготовки сучасної бази даних сіткових часових рядів місячних значень середньої, мінімальної та максимальної температури повітря та атмосферних опадів для території України за період 1946-2020 рр.

Вказана база даних створена у відповідності до вимог та стандартів Всесвітньої Метеорологічної Організації щодо оброблення (препроцесінгу) довгих рядів історичних кліматичних даних і включала наступні етапи: цифровізація даних з паперових носіїв з метою заповнення пропусків, гомогенізація рядів з метою вилучення кліматологічної неоднорідності (станційних сигналів) та просторова інтерполяція на регулярну сітку з роздільною здатністю 0.1°×0.1° (~10км×10км).
Для проведення гомогенізації станційних часових рядів було використано сучасне програмне забезпечення HOMER, інтерполяція проведена на основі спеціалізованого програмного продукту MISH.
Підготовлена база даних стане надійною основою для вивчення клімату України, його змін та мінливості, а також може використовуватись у суміжних дослідженнях (гідрологічних, гідрохімічних, екологічних, агрометеорологічних тощо).
Доступ до статті за посиланням https://doi.org/10.1016/j.dib.2022.108553.
База даних зберігається в репозиторії Українського гідрометеорологічного інституту (https://uhmi.org.ua/eng/data_repo/month/).
 
 
На рисунку: Територіальна схема проведення досліджень.
 
Джерелом інформації слугували дані спостережень Гідрометслужби України за період 1946–2020 рр.
Сині квадрати - 178 метеостанцій, на яких збиралися дані про температуру повітря, жовті кружечки - 224 станції з часовими рядами атмосферних опадів. Червоними рамками (Reg1, Reg2 і Reg3) позначені три області, де сітку виконували окремо. У межах синьої рамки Reg0 представлено об’єднані результати для Reg1, Reg2 і Reg3 після гармонізації/усереднення в областях, що перекриваються.
 
Олеся Скриник
доцентка кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook