40 днів за Валентином Яблонським

7 лютого 2023 року
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

7 лютого 2023 року виповнилося 40 днів, як академік Валентин Яблонський відійшов у Вічність

Валентин Андрійович писав-творив до останньої хвилини, так часто, як лише міг. Рукописи трьох його останніх книг верстає донька, професор Оксана Яблонська, яка до останніх хвилин була основною підтримкою і помічницею батька.
Валентин Андрійович — професійний педагог і своїм досвідом і прикладом завжди показував своїм учням і колегам, що усе можна здолати, вік ніколи не є завадою, навпаки, вчить не повторювати помилок. Після 27 річного досвіду роботи в Національному університеті біоресурсів і природокористування України професор Яблонський повністю занурився у роботу, яку йому пропонували ще в час його депутатської діяльності, — вивчення історії Волині, — і написав 5 книг на цю тематику. Період з 24 лютого був особливо напруженим із-за воєнних дій, ковіду та його ускладнень, що вилилося у три госпіталізації і закінчення земного шляху на світанку 30 грудня 2022 року. Колеги з факультету ветеринарної медицини НУБіП України, Національної Академії аграрних наук, Академії наук вищої школи України та рідні у похоронному домі "Омега" 31 грудня 2022 року попрощалися з великою людиною, патріотом, великим українцем, який віддано любив, вивчав і вдосконалював цей світ, не жаліючи ні сил, ні здоров'я, ні часу, ні життєвої енергії. Службу відслужив о. Андрій Власенко. Похорон відбувся 13 січня 2023 року у рідному селі Вербень поруч могили мами, паніматки Наталі, і її брата Юрія, закатованого і знищеного радянським режимом, у дворі церкви, яку розписував і у якій служив тривалий час його батько, митрофорний протоієрей Андрей Яблонський.

Чудову службу відслужили о. Василь Парфанюк і церковний хор. Закінчилася земна дорога великого українця, патріота, вченого, педагога, академіка АНВШУ, члена-кореспондента НААН України, письменника, громадського діяча, депутата ІІ скликання Верховної Ради України, люблячого батька і дідуся Валентина Андрійовича Яблонського. Триває шлях у Царство Небесне, ноосферу, яка таїть у собі нові знання та ідеї. А ми продовжуємо справу життя Валентина Андрійовича — відбудову вільної і незалежної України.

Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБІП України,
Оксана Яблонська, академік АНВШУ

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook