Викладачі кафедри статистики та економічного аналізу поглиблюють свої знання з ведення вуглецевого землеробства у сільському господарстві у контексті викликів XXI століття

6 лютого 2023, 14:00

6 лютого 2023 р. доценти  кафедри статистики та економічного аналізу Богданюк О.В., Воляк Л.Р., Куць Т.В., Макарчук О.Г. прийняли участь в міжнародному семінарі на тему: «Ведення вуглецевого землеробства у сільському господарстві у контексті викликів XXI століття».

Спікером на даному заході був доктор Єжи Козира (Jerzy Kozyra), співробітник відділу біоекономіки та системного аналізу Інституту ґрунтознавства та рослинництва Польської академії наук.

 

Під час семінару було представлено концепцію «вуглецевого сільського господарства» як концепцію поглинання та зберігання вуглецю в сільськогосподарських ґрунтах, у надземній та підземній біомасі рослин та зменшення викидів парникових газів в атмосферу в результаті вирощування та використання засобів виробництва.

Вуглецеве землеробство - це боротьба зі змінами клімату які, в першу чергу, викликані викидами парникових газів. Так, у сільському господарстві понад половину усіх викидів парникових газів спричиняють традиційні способи обробітку грунту: 53% спричинені оранкою, 20% - добривами (азот та метан), 12% - споживання енергії.

У зв’язку з цим, завданням відповідального, вуглецевого землеробства, є як покращення навколишнього середовища, так і підвищення ефективності ведення господарства.

Так, відбулась дискусія стосовно потенціалу скорочення викидів парникових газів від сільського господарства, можливості поглинання вуглецю, а також напрямки розвитку сільського господарства в умовах кліматичних викликів та політики ЄС у даній сфері.

Учасники семінару обговорили також основні принципи вуглецевого землеробства, зокрема: збереження рослинних решток і скорочення втручання в ґрунт через обробіток; скорочення втрат азотних добрив (інгібітори нітрифікації, інжекторні способи внесення); використання покривних культур.

До того, як відмітили учасники семінару, саме технології мінімізації впливу на довкілля та здоровий спосіб землеробства стають глобальним світовим трендом. Це в свою чергу відповідає основам “Зеленого курсу” Європейського Союзу. 

 

 

Оксана МАКАРЧУК, 

к.е.н., доцент кафедри статистики та економічного аналізу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook