Акценти у харчуванні при аутоімунному тіреоїдиті

9 лютого 2023 року

   Наслідки Чорнобильської катастрофи, субоптимальне споживання йоду, генетичні чинники та низка інших факторів ймовірно є причиною високої поширеності захворювань щитоподібної залози в Україні. Аутоімунний тиреоїдит (хвороби Хашимото) займає одне з перших місць у структурі ендокринологічної патології. 

   Це захворювання потребує постійного моніторингу та корекції рівня гормонів щитоподібної залози. Наукові дані свідчать на користь інтервенцій у спосіб життя та харчування, які разом із фармакологічними засобами можуть позитивно впливати на стан пацієнта та полегшувати прояви хвороби. 

ДІАГНОСТИКА ТА СИМПТОМИ

   Аутоімунний тиреоїдит спричинює недостатнє вироблення гормонів щитоподібної залози - тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3). Вони впливають на різні системи організму, регулюючи швидкість різних метаболічних процесів.

   Вважається, що тиреоїдит Хашимото розвивається внаслідок імунного дефекту в поєднанні з факторами навколишнього середовища, хоча ці фактори до кінця не вивчені.

   Захворювання діагностується на основі симптомів і результатів лабораторних досліджень.

   Лабораторні результати, що вказують на аутоімунний тиреоїдит, включають підвищення рівня тиреотропного гормону (ТТГ), низький рівень вільного тироксину (FT4) і підвищення рівня антитіл до тиреоїдної пероксидази (анти-ТПО). Інколи люди з тиреоїдитом Хашимото також мають підвищені антитіла до рецепторів ТТГ (TBII) і антитиреоглобулінові (анти-Tg) антитіла. 

   На ранніх стадіях у хворих можуть бути симптоми та лабораторні показники, які вказують на гіпертиреоз. Або навіть відсутність відхилень у результатах досліджень. Тому тиреоїдит Хашимото непросто виявити, і хворі можуть місяцями не мати належного діагнозу. 

   Аутоімунний тиреоїдит, що не лікується або лікується неоптимально, може призвести до серйозних побічних ефектів, серед яких підвищений ризик серцевих захворювань, когнітивних розладів і навіть смерті.

   Тиреоїдит Хашимото вражає як жінок, так і чоловіків. Але у жінок діагностується у 5–10 разів частіше. Ризик зростає з віком, і більшості жінок діагноз ставлять у віці від 30 до 50 років. Загалом піковий вік аутоімунного тиреоїдиту  -  від 45 до 65 років.

    Захворювання зазвичай лікують синтетичними гормонами щитовидної залози, найчастіше пацієнтам призначається левотироксин. 

   Оскільки тиреоїдит Хашимото вражає майже всі системи органів, він пов’язаний із різними симптомами. До них належать: збільшення ваги, сильна втома, погана концентрація, витончення та жорсткість волосся, суха шкіра, повільний або нерегулярний пульс, зниження м'язової сили, задишка, зниження толерантності до фізичних навантажень, непереносимість холоду, підвищений артеріальний тиск, ламкі нігті, запор, біль у шиї або болючість щитовидної залози, депресія і тривога, порушення менструального циклу, безсоння, зміни голосу.

    Харчування та спосіб життя відіграють важливу роль у лікуванні аутоімунного тиреоїдита. Хворі мають вищий ризик розвитку аутоімунних захворювань, високого рівня холестерину, ожиріння та діабету. Корекція раціону та способу життя можуть допомогти зменшити запалення, уповільнити або запобігти пошкодженню щитовидної залози, викликаному підвищеними тиреоїдними антитілами, а також контролювати масу тіла, рівень цукру в крові та рівень холестерину.

 ХАРЧУВАННЯ: ЕЛІМІНАЦІЙНІ ТА ІНШІ ДІЄТИ

 Безглютенові та беззернові дієти

   Багато досліджень показують, що люди з аутоімунним тиреоїдитом частіше хворіють на целіакію,. Тому експерти рекомендують усім, у кого діагностовано хворобу Хашимото, пройти обстеження на целіакію.

   Деякі дані свідчать про користь безглютенових та беззернових дієт для хворих на аутоімунний тиреоїдит. 

   Безглютенова дієта  передбачає виключення з раціону всіх продуктів із пшениці, ячменю та жита, що містять глютен. Це більшість хліба, випічки, макаронних виробів, пива та соєвих соусів.  За шість місяців одного з таких досліджень у пацієнтів, які дотримувалися безглютенової дієти, знизився рівень антитіл до щитоподібної залози, одночасно покращилася тироїдна функція та рівень вітаміну D, порівняно з контрольною групою.

   Беззернова дієта є більш обмежувальною: вона забороняє вживати продукти з усіх цільнозернових злакових продуктів. Таке харчування також може бути корисним, але дослідження, що підтверджують його ефективність, обмежені.

Потрібно більше якісних досліджень, які б підтверджували ефективність подібних елімінаційних дієт.

 Дієта за аутоімунним протоколом

   Дієта за аутоімунним протоколом (AIP) розроблена для людей з аутоімунними захворюваннями. Вона виключає потенційно шкідливі продукти, такі як зернові, молочні, пасльонові, доданий цукор, кава, бобові, яйця, алкоголь, горіхи, насіння, рафінований цукор, олії та певні харчові добавки.

    У 10-тижневому дослідженні за участю жінок з аутоімунним тиреоїдитом таке харчування значно покращило показники якості життя та знизило рівень запального маркера С-реактивного білка.

   AIP-дієта — це поетапна елімінаційна дієта, призначати та контролювати її повинен досвідчений лікар.

 Безлактозна дієта

   Непереносимість лактози дуже поширена серед людей з аутоімунним тиреоїдитом.  У дослідженні, в якому брали 83 жінки з тиреоїдитом Хашимото, у 75,9% діагностували непереносимість лактози.

   Якщо у пацієнта є ознаки непереносимості лактози, обмеження молочних продуктів може допомогти проблемам з травленням, а також ймовірно роботі щитоподібної залози через поліпшення засвоєння ліків. Однак є й хворі, які чудово переносять молочні продукти.

 Акцент на протизапальних продуктах

   Запалення може бути рушійною силою тиреоїдиту Хашимото. Потужні протизапальні властивості мають овочі, фрукти, прянощі та жирна риба. Одне з досліджень показало, що маркери окислювального стресу — стану, який викликає хронічне запалення — є нижчими у тих, хто частіше їсть фрукти та овочі. 

   Дієти з натуральними продуктами з високою поживною цінністю

   Натуральне збалансоване харчування з обмеженням вмісту цукру та спожівання високооброблених продуктів допомагає поліпшити здоров’я, контролювати вагу та зменшити симптоми, пов’язані з хворобою Хашимото.

   По-можливості готуйте їжу вдома, використовуючи поживні продукти (овочі, фрукти, білкову їжу рослинного та тваринного походження, здорові жири та багаті клітковиною вуглеводи). Вони мають потужні антиоксидантні та протизапальні властивості.

 Інші поради щодо дієт та продуктів 

   Деякі дослідження показують, що певні дієти з низьким вмістом вуглеводів допомагають зменшити масу тіла та антитіла до клітин щитоподібної залози у людей з аутоімунним тиреоїдитом. Вони забезпечують 12–15% добових калорій із вуглеводів і обмежують гойтрогенні продукти.

   Гойтрогени — речовини, що містяться в хрестоцвітих овочах і соєвих продуктах, які можуть перешкоджати виробленню тироїдних гормонів. Водночас, хрестоцвіті овочі містять багато важливих поживних речовин, і кулінарна обробка знижує їх гойтрогенну активність. Малоймовірно, що вони втручаються в роботу щитоподібної залози, якщо не їсти їх у дуже великих кількостях.

   Також є дані, що споживання сої шкодить функції щитоподібної залози. Аби це стверджувати напевно, необхідні додаткові дослідження.

 

 КОРИСНІ ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ

   Деякі дієтичні добавки можуть допомогти зменшити запалення та антитіла до щитоподібної залози у людей з аутоімунним тиреоїдитом, а також усунути дефіцити певних поживних речовин. 

 

Селен. Прийом 200 мкг селену на день може зменшити титр антитіл до антитиреоїдної пероксидази (ТПО) і покращити самопочуття. 

 

Цинк. Цей мікроелемент необхідний для роботи щитоподібної залози. Дослідження показують, що при застосуванні окремо або разом із селеном прийом 30 мг цинку на день здатен покращити функцію залози у людей з гіпотиреозом.

 

Куркумін. Дослідження на тваринах і людях засвідчили, що ця потужна протизапальна та антиоксидантна сполука може захищати щитоподібдну залозу. А також допомогти лікуванню аутоімунних захворювань в цілому.

 

Вітамін D. У людей з аутоімунним тиреоїдитом рівень цього вітаміну значно нижчий, ніж в інших. Дослідження пов’язують низький рівень вітаміну D із тяжким перебігом аутоімунного тиреоїдиту.

 

Вітаміни групи В. Люди з аутоімунним тиреоїдитом також мають низький рівень вітаміну В12. Прийом високоякісного комплексу вітамінів групи В підвищує рівень В12 та інших важливих вітамінів групи В.

 

Магній. Низький рівень цього мінералу пов’язаний із підвищеним ризиком аутоімунного тиреоїдиту та підвищенням рівня антитіл до щитоподібної залози. Усунення дефіциту магнію сприяє полегшенню симптомів у людей із захворюваннями щитовидної залози.

 

Залізо. У людей з аутоімунним тиреоїдитом частіше розвивається анемія. Аби усунути дефіцит, варто приймати залізо додатково. 

 

   Інші дієтичні добавки, такі як риб’ячий жир, альфа-ліпоєва кислота та N-ацетилцистеїн, також можуть покращити стан хворих з аутоімунним тиреоїдитом.  

   У пацієнтів із хворобою Хашимото прийом високих доз йоду за відсутності його дефіциту здатен призвести до побічних ефектів. Варто приймати йод лише за призначенням лікаря. 

 РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ 

   Багате поживними речовинами харчування сприяє зменшенню вираженості симптомів і покращує загальний стан здоров’я. 

 Основу раціону мають складати такі продукти:

  •  Фрукти: ягоди, груші, яблука, персики, цитрусові, ананаси, банани та ін.
  •  Некрохмалисті овочі: цукіні, артишоки, томати, спаржа, морква, болгарський перець, броколі, рукола, гриби та ін.
  •  Крохмалисті овочі: картопля, горох, батат, гарбуз тощо.
  •  Здорові жири: авокадо, олія авокадо, кокосова олія, оливкова олія, жирний йогурт тощо.
  •  Тваринний білок: лосось, яйця, тріска, індичка, креветки, курка та ін.
  •  Безглютенові злаки: коричневий рис, овес, кіноа, коричневий рис тощо.
  •  Насіння, горіхи та горіхове масло: волоський горіх, кеш’ю, мигдаль, макадамія, соняшникове насіння, гарбузове насіння, натуральне арахісове та мигдальне масло тощо.
  •  Квасоля та сочевиця: нут, чорна квасоля, сочевиця та ін.
  •  Замінники молочних і немолочних продуктів (збагачені кальцієм і/або вітаміном D): кокосове молоко, кокосовий йогурт, мигдальне молоко, молоко з кеш’ю, жирний несолодкий йогурт, козячий сир тощо.
  •  Прянощі, трави та приправи: куркума, базилік, розмарин, паприка, шафран, чорний перець, тахіні, мед, лимонний сік, яблучний оцет тощо.
  •  Напої: вода, газована вода, несолодкий чай, кава та ін.

   Інколи, як було згадане вище, варто виключити деякі продукти, наприклад зернові або молочні. Важливо поекспериментувати зі своєю дієтою, щоб дізнатися, яка їжа вам найбільше підходить.

 ЯКИХ ПРОДУКТІВ УНИКАТИ

  • Виключення або обмеження таких продуктів може допомогти покращити самопочуття та сприятливо впливає на загальне здоров’я:
  •  Солодощі та продукти з доданим цукром: солодка газована вода, енергетичні напої, тістечка, морозиво, печиво, цукерки, столовий цукор тощо.
  •  Фастфуд і смажена їжа: картопля фрі, хот-доги, смажена курка тощо.
  •  Рафіновані зернові продукти: макарони, хлібобулочні вироби з білого борошна, бублики тощо.
  •  Їжа та м’ясо з високим ступенем обробки: заморожені страви, маргарин, бекон, ковбаси тощо.
  •  Зерно та продукти, що містять глютен: пшениця, ячмінь, жито, крекери, хліб тощо.

   Деякі експерти рекомендують також обмежити сою та молочні продукти, а іноді навіть пасльонові і всі зернові. 

   У кожного пацієнта з аутоімунним тиреоїдитом є свої особливості. Робота з дієтологом, який спеціалізується на аутоімунних захворюваннях, допоможе звузити коло потенційно проблемних продуктів і підібрати індивідуальний план харчування, який дасть змогу почуватися якнайкраще.

 МОДИФІКАЦІЇ СПОСОБУ ЖИТТЯ

   Повноцінний сон, зменшення стресу та догляд за собою надзвичайно важливі для тих, хто страждає на аутоімунний тиреоїдит.

  Дослідження, проведене за участю 60 жінок із цим захворюванням, показало, що використання практик зменшення стресу допомогло зменшити їхню депресію та тривогу, покращити загальну якість життя та знизити рівень антитіл до щитоподібної залози.

   Для максимального засвоєння гормонів щитоподібної залози у вигляді фармакологічних препаратів найкраще приймати натщесерце за 30–60 хвилин до сніданку або за  3–4 години після вечері. Навіть кава та дієтичні добавки перешкоджають їх засвоєнню. Варто нічого не вживати, крім води, принаймні 30 хвилин після прийому ліків. Після початку прийому ліків може знадобитися кілька тижнів, щоб стан покращився. Якщо нічого не змінюється, потрібно підібрати з лікарем інші варіанти. 

   Симптоми аутоімунного тиреоїдиту можуть суттєво вплинути на якість життя та психічне здоров’я, тому для ефективного лікування важливо знайти спеціалістів, яким довіряєте. 

Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook