Творча зустріч з Крістофером Міллером в Київській школі дипломатичних мистецтв

11 лютого 2023 року

09 лютого 2023 року викладачі, аспіранти та студенти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України на запрошення Київської школи дипломатичних мистецтв у форматі zoom-вебінару відвідали лекцію-презентацію книги Крістофера Міллера «Війна мікросхем: Боротьба за найважливішу технологію світу»К. Міллер є доктором філософії міжнародної історії Школи права та дипломатії Флетчера в Університеті Тафтса, запрошеним науковим співробітником Джин Кіркпатрік в Американському інституті підприємництва та директором Євразії в Інституті досліджень зовнішньої політики.

     

Книга поєднує в собі історію, новітні технології, економіку та геополітику і вже має схвальні відгуки відомих фахівців різних галузей знань.
Автор висловив інноваційну думку, що мікрочіпи – це нова нафта – дефіцитний ресурс, від якого залежить сучасний світ, військова, економічна та геополітична сили будуються на основі комп’ютерних мікросхем, все — від ракет до мікрохвильових печей, смартфонів і фондового ринку — працює на напівпровідниках. Кремнієві мікросхеми лежать в основі всіх сучасних цифрових технологій, але лише кілька компаній здатні виробляти їх або точні інструменти нанометрового масштабу, необхідні для їх виготовлення, що робить галузь «тріумфом ефективності», вказує Міллер, але також створює «приголомшлива вразливість». В книзі простежується розвиток чіпів, від їхнього винаходу в Америці, у 1950-х роках, до створення глобального ланцюга постачання, зосередженого у Східній Азії. Сьогодні майже всі передові процесорні чіпи виробляються на Тайвані. Китай витрачає більше грошей на імпорт чіпів, ніж будь-який інший продукт, вкладає мільярди в ініціативу з виробництва чіпів, щоб перехопити лідерство США. І перехід контролю над галуззю може кардинально змінити світовий економічний і політичний порядок.
Сьогоднішня зустріч отримала багато позитивних відгуків від студентів, аспірантів, викладачів: «піднімаються актуальні проблеми сучасності», «зустріч з визначними особистостями», «зустріч дуже цікава, дякуємо за запрошення», «удосконалення щодо вивчення англійської мови», «спілкування з носіями мови», «корисно дослухатись», «важливо для розуміння сучасного міжнародного середовища».
Тож з нетерпінням і найкращими сподіваннями чекатимемо на нові цікаві і плідні зустрічі!

 

 Наталія Кравченко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
Софія Ковальова, Анастасія Журавель, Іванчук Дмитро,
студенти групи МВ-21001б

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook