Відкрита лекція доцента Івана Чумаченка з дисципліни “Директиви ЄС та стандарти у тваринництві”

15 лютого 2023, 12:09
НУБіП України

15 лютого 2023 року, один з найдосвідченіших викладачів факультету тваринництва та водних біоресурсів, доцент Іван Петрович Чумаченко провів вступну лекцію з дисципліни “Директиви ЄС та стандарти у тваринництві”, доступ до якої був вільним для усіх охочих.

У вступній лекції було акцентовано увагу слухачів та студентів на те, що з 24 серпня 1991 року, після ухвалення Акту проголошення незалежності в Україні було поставлено за мету стати повноправним членом Європейського Союзу – політичного економічного і культурного об’єднання, яке нараховує 28 європейських держав з населенням понад 507 млн. людей. Як результат, Європейська інтеграція України стала законодавчо закріпленою нормою, виконання якої є обов`язковим для всіх органів влади та самоврядування, а також посадовців без виключень.

І.П. Чумаченко звернув увагу на те, що за тридцять років існування на цьому шляху в Україні багато чого зроблено, але і багато часу втрачено. Угоду про партнерство було підписано ще у 1994 році першим Президентом України Л.М. Кравчуком, а  Угоди про асоціацію з ЄС лише через 20 років Президентом П.О. Порошенком. На даний час в Україні триває процес гармонізації національного законодавства та стандартів до сучасних міжнародних вимог.

Іван Петрович відмітив, що у вступі України до Європейського Союзу зацікавлені обидві сторони, вказавши на позитивні сторони співпраці України і ЄС. Особливо це стосується сільськогосподарського виробництва, частка якого у ВВП України перевищує 30%. Сільське господарство ж, зокрема тваринництво, забезпечує виробництво продуктів харчування від якості яких напряму залежить здоров’я людини.

В рамках ЄС питання безпеки та якості харчових продуктів у ланцюгу «від поля до столу» регулюється близько 160 європейськими директивами, які необхідно запровадити в законодавство України для створення аналогічної системи.

Навіть у складних умовах війни, яку розв’язала Росія проти України майже рік тому, керівництво країни, Президент постійно тримають питання вступу України до ЄС у полі зору. Підтвердженням цього став 24-й саміт “Україна – ЄС”, який відбувся 3 лютого нинішнього року.

Лекція проведена на високому рівні. Студенти та присутні отримали багато нової та цікавої інформації.


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook