Про середньовічну Україну в історико-правовому дискурсі з Євгеном Ромінським в рамках проєкту кафедри ТІДП «Бесіди про право»

18 лютого 2023 року

Кафедра теорії та історії держави і права після перерви відновила проєкт «Бесіди про право», започаткований восени 2021 року. Цьогорічний цикл відкрили 13 лютого і гостем став Євген Ромінський, науковий співробітник відділу історико-правових досліджень Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, запрошений доценткою кафедри Іриною Єрмоленко.

 

 

Вивчення навчального матеріалу дисципліни «Історія держави і права України» студентами-першокурсниками юридичного факультету передбачає розкриття закономірностей та особливостей історико-правових явищ в умовах дискретного розвитку української державності. Не є винятком період середньовічної історії нашої державності, який містить у собі багато дискусійних аспектів. На окремих з них якраз і зупинився у своїй доповіді «Середньовічна Україна в історико-правовому дискурсі» Євген Ромінський. Свою доповідь він розділив на два блоки: перший був присвячений проблематиці походження Руської держави та етимології понять «Русь», «Руська держава», «Київська Русь», «Україна – Русь».

 

 

 

Другий блок доповіді включав у себе усвідомлення значення досвіду минулого для розуміння сучасних політико-правових подій.

Однією з головних тез доповідача було донесення до студентів розуміння необхідності вивчення державотворчих процесів на теренах України періоду середньовіччя, але з розумінням того, що не має місця в сучасному світогляді середньовіччю, не потрібно калькувати минуле, ми не маємо тягнути світогляд минулого в сучасний простір.

 

 

Матеріал лекції поданий Євгеном Ромінським викликав жваву дискусію та питання серед слухачів. Зокрема, студентів цікавила відповідь на питання «Чи була Київська Русь?», адже сучасна російська пропаганда спростовує її існування. Цікавило слухачів питання середньовічного етногенезу давньоруської держави. Під час заходу учасники вшанували пам'ять відомого українського вченого Леонтія Войтовича, сфера наукових інтересів якого становила дослідження історії Русі та галицько-Волинського князівства, політична та військова історія середньовічної та ранньофеодальної Європи, а також гносеологія правлячих династій.

 

По закінченню заходу студенти щиро подякували Євгену Ромінському висловлюючи побажання щодо наступних зустрічей. Своїми враженнями вони активно поділилися у групі Vider.

Дарія Сачаво: «Євгену Ромінському з перших слів вдається справити враження ерудованої і начитаної людини. Відразу стає зрозуміло, що людина віддана своїй справі і поринає у свої захоплення, аби дослідити все до дрібниць. Саме такі дрібниці у даному випадку і дали нам більш прозоро зрозуміти нашу історію. Можна засвідчити, що людина абсолютно точно впевнена у виборі професії і може осягнути сповна все, що її зацікавить».

 

 

Євгенія Москальова: «Дуже вдячні Ірині Михайлівні за те, що організувала нам зустріч з паном Євгеном Ромінським. Дійсно цікаво було послухати людину, яка  досконало знається у даному напрямі. Після прослуховування лекції прояснилося багато питань щодо Руської держави, які до сьогоднішнього дня викликали багато сумнівів. Дякуємо, за те що приділили належну увагу та максимально доступно пояснили  тему, яка розповідає про початки творення України».

 

Вікторія Всцекліца: «13 лютого 2022 року для студентів першої та другої групи юридичного факультету Національного Університету біоресурсів і природокористування України була організована онлайн зустріч з Євгеном Ромінським, науковим співробітником відділу історико-правових досліджень Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Після зустрічі з Євгеном Ромінським в мене залишились позитивні емоції. Слухати Євгена було надзвичайно цікаво. З цієї зустрічі ми отримали багато нових знань, цікавих фактів з історії України та відповіді на питання, які нас цікавили. Хочу подякувати організаторам зустрічі за таку неймовірну можливість послухати та поспілкуватися з Євгеном Ромінським, та подякувати Євгену Ромінському за таку надзвичайно цікаву зустріч та нові знання».

 

Тож чекаємо усіх на наших наступних зустрічах в рамках проєкту «Бесіди про право»

 

Ірина Єрмоленко,

доцентка кафедри теорії та історії держави і права

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook