Відбулася відкрита лекція доцента кафедри банківської справи та страхування Олени Жарікової

18 лютого 2023, 10:10

     У відповідності до виконання наказу ректора «Про підвищення якості навчання в НУБіП України» та згідно затвердженого графіку проведення відкритих лекційних занять 17 лютого 2023 року відбулася відкрита лекція к.е.н., доцента кафедри банківської справи та страхування Олени ЖАРІКОВОЇ ової з дисципліни «Фінанси, гроші та кредит» для студентів 1 курсу ОС «Бакалавр» спеціальності 051 «Економіка», ОПП «Економічна кібернетика» та «Цифрова економіка». Тема лекції: «Функції грошей. Види грошей та їх вартість».

    Відкрита лекція була проведена дистанційно, яку відвідали викладачі кафедри банківської справи та страхування в.о. завідувача кафедри банківської справи та страхування к.е.н., доцент Костюк В.А., яка також є відповідальною від економічного факультету для здійснення контролю за якістю навчання, д.е.н.. професор Худолій Л.М., доценти Аврамчук Л.А., Файчук О.В., Муравський О.А.

    Лекцію розпочала лектор з мети вивчення дисципліни «Фінанси, гроші та кредит» на факультеті інформаційних технологій. Також ознайомила студентів з основними поняттями вивчення Теми 2. «Функції грошей. Види грошей та їх вартість», а саме про сутність грошей, форми грошей за критерієм матеріально-речового змісту, повноцінні та неповноцінні гроші, еволюцію форм і видів грошей, відмінності золотих грошей від паперових, види кредитних грошей, вартість грошей та функції грошей, правил використання грошей та значення їх в економіці.

    Основні знання, які одержує студент після вивчення дисципліни – це опанування загальних питань, а саме вміння охарактеризувати роль грошей і фінансів у репродуктивній системі; вміння проаналізувати поточну фіскальну та монетарну політику держави та навчитись визначити її вплив на економіку та соціальну ситуацію в країні; моделювати звичайну і кризову фінансову ситуації; навчитись розраховувати грошові агрегати, структуру грошової маси, а також обчислювати грошову базу та швидкість грошового обігу, вибирати ефективні методи контролю інфляції, розраховувати погашення кредиту та доходи від банківських депозитів.

Вміти обирати відповідні методи та інструменти залучення фінансових ресурсів на фінансових та грошових ринках.

    Також, фахівці з економічної кібернетики та цифрової економіки повинні знати сутність фінансів і їх відмінність від грошей, елементів, з яких складається внутрішня будова фінансової системи, специфіку кожної сфери, організаційну структуру управління фінансовою системою, завдання грошової політики Національного банку України, складові грошово-кредитного механізму та його інструменти; принципи кредитування і види кредитів; сутність інфляції, її типи і причини виникнення.

     Сформувати фінансово-грамотного громадянина країни і спеціаліста з економіки, здатного зібрати інформаційні ресурси для аналізу, методично грамотно обробити їх, і зі знанням дії закону грошового обороту та механізмів регулювання економіки спрогнозувати ситуацію на фінансовому ринку і його сегментах та розробити заходи по її поліпшенню є головним завданням при викладанні даної дисципліни.

     Під час обговорення відкритої лекції на кафедрі усі присутні на даному заході відзначили, що заняття проведено на високому науковому та навчально-методичному рівні згідно навчального плану, з дотриманням логічного зв’язку із попереднім навчальним матеріалом та змістом споріднених дисциплін. Відмітили також високий науковий рівень володіння лектора матеріалом дисципліни, уміння зацікавити та активізувати роботу студентів. Також, лекція представлена на високому теоретичному рівні інформації з посиланням на законодавчі та нормативні акти, на нові досягнення науки. Спостерігалась спрямованість на досягнення мети викладання дисципліни. Розкрито наукові принципи та засади навчального курсу та спостерігався зв'язок теорії з практикою. Лекція викладена в логічній послідовності, що є зрозумілою і доступною для сприймання студентами. Висновки та підведення підсумків, дали можливість студентам зрозуміти лекцію в цілому та виділити основну мету.

 

Руслана МАМЧУР
доцент кафедри банківської справи
та страхування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook